Alimentele bio, mai accesibile pentru români

10 iunie 2019 | 4 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

Guvernul PSD a redus TVA-ul de la 9 la sută la 5 la sută pentru produse montane, ecologice, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, astfel încât alimentele de înaltă valoare calitativă au devenit mai accesibile pentru întreaga populaţie, iar românii sunt încurajaţi să mănânce sănătos.

Actul normativ aduce beneficii importante pe termen mediu şi lung pentru cetăţeni, dar şi pentru economie. În primul rând, avem în vedere creşterea accesului românilor la produse sănătoase, de înaltă calitate, tot mai căutate pe piaţa alimentară. Mai apoi, prin diminuarea cotei de TVA pe întreg lanţul de distribuţie contribuim la reducerea preţului acestor produse şi astfel încurajăm oamenii să consume alimente sănătoase. Astfel, de la 1 iunie 2019 avem produse alimentare tradiţionale, ecologice şi montane mai ieftine.
Noi scheme de ajutor pentru fermieri
Seria măsurilor care vin în sprijinul direct al fermierilor continuă. În acest sens, au fost adoptate noi forme de ajutor pentru fermierii din sectorul vegetal. Executivul a aprobat, în şedinţa din 30 mai 2019, hotărârea prin care se stabilesc plafoanele alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal. Plafonul maxim stabilit este de 82.334.250 de euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Plafoanele aferente măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal sunt următoarele: 28.164.490 euro pentru soia; 14.910.280 euro pentru lucernă; 420.000 euro pentru mazăre boabe şi fasole boabe; 188.160 euro pentru cânepă pentru ulei sau fibră; 5.117.765 euro pentru orez; 939.100 euro pentru sămânţă de cartof; 129.320 euro pentru hamei; 19.208.700 euro pentru sfeclă de zahăr; 1.251.950 euro pentru tomate; 22.235 euro pentru castraveţi; 8.807.600 pentru legume cultivate în sere şi solarii; 495.000 euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireşe, vişine, caise şi zarzăre; 2.679.650 euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.
Programul pentru tomate
Reamintim faptul că, şi în acest an, Guvernul PSD susţine puternic legumicultorii români. Programul pentru tomate a intrat în al treilea an de existenţă. Este o confirmare a reuşitei şi utilităţii sale. Fiecare legumicultor care aplică primeşte câte 3.000 de euro/an, dacă cultivă roşii în solarii cu o suprafaţă de minimum 1.000 mp. Până acum, sunt peste 18.500 de cereri.
Suma totală alocată de Executiv se ridică la peste 230 de milioane de lei. Reuşita programului de tomate a fost edificatoare, astfel că, din acest an, Guvernul creşte susţinerea pentru usturoi de la 1.000 la 3.000 de euro pe hectar şi evaluează subvenţionarea altor şase produse româneşti: trei soiuri de ardei, gogoşari, vinete şi castraveţi.
Ţara noastră are un potenţial agricol ce trebuie încurajat, iar fermierii noştri sunt cei pentru care măsurile trebuie să producă efecte imediate, dar şi pe termen mediu şi lung, astfel încât să încurajăm acest sector cât se poate de mult.
Deputat Laurenţiu Nistor, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Hunedoara

Loading...

Comentarii (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. gigi spune:

  bai psd-istilor, voi nu ati vazut ca romanii nu vor sa le fie bine, ci sa le fie rau ?
  in continuare voi faceti sa le fie bine ?!
  si apropo, plecati de la guvernare si lasati usr si pdl sa conduca, asa a fost votul din 26 mai.

 2. Pantea Ion spune:

  @gigi, esti un pui de pesedist-comunist !?!?!

 3. Neutru spune:

  Ref. : Gigi–
  Mai pnl-ist obsedat, tu nu stii pe ce lume traiesti ? De cand alegerile pt. europarlamentare echivaleaza cu sau tin loc de alegeri parlamentare nationale ? Atunci ar trebui sa fie valabila si reciproca, adica europarlamentarii alesi acum sa poata fi inlocuiti de viitorii (din 2020) alesi la alegerile parlamentare nationale. Dar nu se poate asa ceva, asa incat mai cultiva-ti cultura politica si generala ca sa te ajute in viatza !

 4. Neutru spune:

  Pt. D-l Laurentiu Nistor —
  Buna preocuparea pentru alimentele bio dar … DAR… reducerea TVA nu va avea nici o influenta (inspre reducerea preturilor) intrucat cei care comercializeaza trec diferenta de TVA in buzunarele lor (deci, in plus !) iar pretul produselor bio ramane acelasi !
  Inca n-ati “cuplat” de la prima reducere substantiala de TVA (de la 19 la 9%) initiata de Ponta ? Si ce s-a ales de ea : s-au ingrasat (nemeritat) numai comerciantii iar clientii au platit in continuare preturile anterioare, mai mari !
  Asa ca ….PE ASTA LASATI-O ASA “NE-IMBUNATATITA” !! Mai si judecati cand propuneti vreo masura !

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 11.06.2019

Robert Caşlarov, tânăr din comuna Şoimuş Pentru că, ieri, a apărut în faţa instanţei devene, fiind trimis în judecată, alături...

Bulina albă, 11.06.2019

Georgiana Miller, elevă la LPS Cetate, componentă a Centrului Naţional  de Judo de la Deva Pentru că la recentele campionate...

Programe de formare profesională organizate de AJOFM

AJOFM Hunedoara prognozează pentru luna iulie a acestui an organizarea a cinci programe de formare profesională pentru şomerii şi persoanele...

Închide