Actualitate

Alertă maximă: Românii riscă să rămână fără banii din cont, după retragerile de la bancomat

Un bărbat a fost plasat în arest pre­ven­tiv, iar un posibil complice este au­diat de poliție, după ce un bancomat din București a fost descoperit cu un dispozitiv ilegal instalat. Ancheta a scos la iveală o metodă ingenioasă prin care suspecții blocau bancnotele retrase de clienți, pentru a le recupera ulterior în mod fraudulos.

Retrase ulterior
Un dispozitiv fraudulos a fost des­coperit montat pe fanta de eliberare a bancnotelor unui bancomat din Sec­torul 2 al Capitalei. Acesta era folo­sit pentru a bloca sume de bani retrase de clienți, care urmau să fie sustrase ul­te­rior de autori. Poliția a deschis o anchetă pentru furt calificat și a reținut prin­cipalul suspect, anunță Stiripesurse.
Un bărbat de 42 de ani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat că a montat un dispozitiv fraudulos pe fan­ta de eliberare a bancnotelor unui ban­comat din Sectorul 2 al Bucureș­tiului.
Scopul dispozitivului era de a bloca bancnotele eliberate în timpul retra­ge­rilor, astfel încât acestea să poată fi ulterior sustrase.
Polițiștii au făcut o percheziție la do­mi­ciliul suspectului și au identificat mai multe obiecte relevante pentru an­chetă. Al doilea bărbat implicat, în vârs­tă de 44 de ani, a fost localizat și dus la audieri.

Sesizare la 112, urmată de o investigație amănunțită
Pe 29 martie 2025, un bărbat a apelat numărul de urgență 112, sem­na­lând faptul că a retras o sumă mai mică decât cea solicitată de la un bancomat situat în Sectorul 2.
În urma cercetărilor, polițiștii au cons­tatat că un dispozitiv fraudulos montat în fanta bancomatului blocase parțial suma de bani retrasă. Concret, în loc de 1.600 de lei, clientul a primit doar 950 de lei.
Ancheta a fost preluată de Serviciul de Investigații Criminale Sector 2, care a stabilit implicarea a două persoane cu antecedente în sfera infracțională.

Metoda folosită de suspecți: blocarea bancnotelor cu dispozitive lipite
Din datele adunate, anchetatorii au aflat că suspectul principal ar fi montat un dispozitiv fraudulos în dimineața zilei de 29 martie, în jurul orei 08.40.
Acesta avea fața acoperită și acționa într-o încăpere special amenajată a u­nei sucursale bancare. Bancomatul vizat elibera sumele cerute de clienți, însă o parte din bancnote rămânea blo­cată de dispozitivul aplicat. Suspectul era asistat de complicele său, care asigura zona și oferea sprijin logistic și moral.

Mai multe tentative de fraudă în doar câteva zile
Autoritățile au stabilit că bărbatul de 42 de ani ar mai fi încercat aceeași me­todă și în alte locații. Pe 24 mai, a montat un dispozitiv similar la un ban­comat din Sectorul 3, dar nu a reușit să sustragă nicio sumă.
A doua zi, a revenit la un alt bancomat din Sectorul 2, de unde a reușit să fure 100 de lei, lăsând însă dispozitivul pe poziție. Acesta a cauzat ulterior pro­bleme altor clienți, care nu au primit in­te­gral sumele solicitate.
În urma intervenției polițiștilor, 800 de lei au fost găsiți lipiți de banda adezivă a dispozitivului.

Mandat de percheziție și măsura arestării preventive
În data de 27 mai, polițiștii au efec­tuat o percheziție la domiciliul sus­pec­tului, unde au fost ridicate mai multe obiecte de interes pentru dosar.
Acesta a fost reținut pentru 24 de ore, iar ulterior, pe 28 mai, a fost pre­zentat instanței. Judecătorii au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.
În aceeași zi, presupusul complice a fost identificat în județul Ilfov și adus la audieri, urmând să se stabilească mă­su­rile legale ce se impun în cazul său.

Recomandările poliției pentru utilizatorii de bancomate
Polițiștii îi sfătuiesc pe cetățeni să fie atenți atunci când folosesc banco­ma­tele. Este indicat să numere banii ime­diat după retragere și să solicite chi­tanță pentru fiecare operațiune.
De asemenea, se recomandă verifi­ca­rea soldului după retragere și utili­zarea aplicațiilor de mobile banking pen­tru a confirma sumele debitate. Dacă există suspiciuni legate de un ban­comat sau dacă apar probleme pre­cum blocarea cardului sau a banilor, este important să se contacteze ime­diat banca și, apoi, autoritățile. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura