Actualitate

Alertă de praf saharian peste România. Ce zone sunt afectate

Miercuri, ANM a emis avertizări cu privire la intrarea unei mase de aer care conține particule de praf saharian deasupra teritoriului României. De­pu­nerile de praf vor putea fi observate în special în zonele și intervalele cu ploa­ie, scrie evz.ro.

Pleacă în Ucraina
„În perioada 27 martie, ora 12 – 28 martie, ora 22, circulaţia aerului se va menţine predominant sud-vestică şi va favoriza pătrunderea unei masei de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României, con­cen­traţii mai mari urmând a se înregistra în regiunile sud-vestice, sudice şi estice”, a anunțat ANM într-un comunicat de pre­să. În cursul nopții de joi spre vineri, se preconizează că masa de aer în­căr­cată cu particule de praf saharian va părăsi aria geografică a României și se va deplasa deasupra Mării Negre și Ucrainei, conform informațiilor fur­ni­zate de sursa citată. Conform meteoro­lo­gilor, ploile vor fi predominant prezen­te în regiunile de vest, sud-vest, centrul și nordul teritoriului. „Depunerile de praf vor putea fi observate în special în zo­nele şi intervalele cu ploaie”, a mai trans­mis ANM. Potrivit meteorologilor, se prognozează vânt puternic și ploi în cea mai mare parte a teritoriului țării până vineri seară, iar două avertizări de cod galben au fost emise în acest sens. În regiunile montane, se anticipează ra­fale de vânt care vor depăși 90 de kilo­metri pe oră.

Fenomenul poate apărea în orice moment al anului
Fenomenele de praf saharian pot apărea în orice moment al anului, dar manifestarea lor este influențată de sezon explică specialiștii. În perioada de la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei, stratul de aer saharian trans­por­tă praful la înălțimi mai mari în at­mos­feră, spre vest, peste Oceanul Atlantic, și poate influența formarea și intensitatea ciclonilor tropicali. Pe de altă parte, explică specialiștii, praful care se dispersează de pe continent în timpul iernii și primăverii tinde să ră­mână la altitudini mai joase și este pur­tat de vânturile de nord-est către cen­trul continentului, dar și către alte re­giuni din Europa.

Problemele respiratorii şi cardiovasculare
Acest praf saharian poate afecta să­nătatea oamenilor agravând pro­ble­me­le respiratorii şi cardiovasculare, dar şi producţia de energie. Deoarece reduce randamentul panourilor solare. Mai mult decât atât, Agenţia Naţională pen­tru Protecţia Mediului precizează că da­tele privind concentraţiile orare pro­ve­nite din monitorizarea poluanţilor pre­cum pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), SO2, NOx şi CO pot fi consultate de către public, permanent, pe platforma www.calitateaer.ro. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura