Alertă de poluare cu ulei de transformator pe Mureş

15 aprilie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Natalia Bumbac

Autorităţile judeţene sunt în alertă după ce unda de poluare cu ulei de transformator de la Termocentrala Iernut de pe Râul Mureş este aşteptată să ajungă şi la noi din judeţ. Ieri, sub coordonarea prefectului judeţului Hunedoara, au fost mobilizate echipaje de la mai multe instituţii pentru a monta baraje absorbante pe cursul apei care să oprească substanţa poluantă.

„Din categoria substanţelor toxice şi foarte toxice”
„Reprezentanţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Mureş şi Crişuri, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara şi Arad şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara acţionează pentru montarea unor baraje absorbante, acestea fiind amplasate la confluenţa Râului Căian cu Râul Mureş, în zona localităţii Bejan, comuna Şoimuş. Din informaţiile primite de la ISU Alba, pata de ulei a trecut de barajul absorbant montat pe Râul Mureş, pe raza localităţii Şibot. S-au luat măsuri pentru a deschide golirile de fund în vederea asigurării unei curgeri laminare în amonte. Montarea s-a făcut oblic faţă de axul principal de curgere pentru a putea dirija unda de poluare către mal, unde există posibilitatea de a recupera agentul poluant cu pompe de absorbţie la suprafaţă. În cursul zilei de duminică se vor monta încă două baraje absorbante. Unda de poluare nu a ajuns până la această oră în zona de captare”, a informat ieri Prefectura judeţului Hunedoara.
Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, a mai arătat că unda de poluare s-a extins pe o lungime de circa 10 kilometri şi s-a spart în mai multe pete. Deocamdată, pe cursul apei nu a fost semnalată mortalitate piscicolă.
Potrivit directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş, uleiul de transformator face parte din categoria substanţelor toxice şi foarte toxice pentru mediul acvatic. Nivelul de poluare se va stabili zilele următoare de către Administraţia Bazinală de Apă Mureş. Incidentul produs pe Râul Mureş se încadrează la infracţiuni.
Râul Mureş a fost poluat accidental, vineri, 13 aprilie, cu ulei, în urma unei fisuri la un transformator de la o termocentrală a Romgaz de la Iernut, judeţul Mureş. Unda de poluare a străbătut trei judeţe, respectiv Mureş, Sibiu, Alba, ieri preconizându-se că va ajunge la noi în judeţ. Autorităţile statului au fost sesizate despre incident de către reprezentantul unei asociaţii de pescari din judeţul Mureş. Cei de la Termocentrala Iernut nu observaseră accidentul. Pe cursul apei, în localităţi din judeţele amintite, au fost construite baraje absorbante, însă, nu s-a reuşit înlăturarea completă a uleiului.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 16.04.2018

Ovidiu Griga, infractor recidivist din Lupeni Pentru că abia ieşit din puşcărie, unde a fost închis pentru tâlhărie, a tâlhărit...

Bulina albă, 16.04.2018

Comisarul şef Mugurel Teodosiu, inspector şef adjunct al IPJ Hunedoara Pentru că a fost avansat din funcţia de adjunct al...

Gura lumii, 16.04.2018

Un purtător de robă dintr-o regiune săracă a judeţului a ajuns de râsul curcilor după ce a fost făcut minge...

Închide