Comunitate

Agricultura ecologică în şcoli, pentru sustenabilitate şi generaţii viitoare sănătoase, proiect Erasmus+ implementat de către elevii şi profesorii Şcolii Gimnaziale Vălişoara

Debutând în anul şcolar 2016-2017, proiectul Erasmus+ intitulat Organic Food Production in Schools for Sustainability and Healthy Future Generations se află în derulare şi în anul şcolar 2017-2018, la Şcoala Gimnazială Vălişoara, urmând să se încheie la finele anului şcolar curent. Acest proiect are menirea de a promova alimentaţia sănătoasă prin cultivarea de legume şi fructe bio, cu scopul de a crea un viitor mai sănătos pentru generaţiile care vor urma. În acest sens, elevi şi profesori din ţările partenere (România, Turcia, Cehia şi Suedia) şi-au propus să ducă la îndeplinire obiectivele acestui proiect.

În anul şcolar 2017-2018, Şcoala Gimnazială Vălişoara a desfăşurat o gamă largă de activităţi în vederea realizării tuturor obiectivelor planificate. În luna septembrie, trei cadre didactice ale şcolii noastre au participat la întâlnirea transnaţională din Umeá, Suedia, în cadrul căreia s-a discutat stagiul de implementare a proiectului şi s-au planificat următoarele activităţi şi întâlniri pentru al doilea an de proiect.
Astfel, în luna septembrie 2017, Şcoala Gimnazială Vălişoara a fost gazda celei de-a doua întâlniri cu elevii şi profesorii din ţările partenere. Elevii străini au fost cazaţi la familiile elevilor noştri timp de o săptămână. Printre activităţile notabile din cadrul acestei mobilităţi în România, putem menţiona vizitele culturale la Castelul Corvinilor, Cetatea Devei, oraşul Sibiu şi muzeul Astra. În plus, delegaţiile din cele patru ţări partenere au vizitat diverse ferme şi locuri din judeţul Hunedoara, unde au luat parte la procesul de producţie şi distribuire a diverse alimente bio. În ceea ce priveşte activităţile derulate la şcoală, elevii noştri, împreună cu elevii străini au luat parte la o activitate de plantare pomi şi flori în curtea şcolii noastre, coordonaţi fiind de doamna profesoară de Biologie, Carolina Lecca. În plus, s-au cules legume din grădina de zarzavaturi a şcolii, pregătindu-se salate care au fost consumate de către participanţi.
În lunile ce au urmat, elevii şi profesorii şcolii noastre au realizat o revistă a proiectului, care a fost distribuită în cadrul unei conferinţe de diseminare a proiectului, la care au luat parte membri ai comunităţii, autorităţi locale, elevi şi profesori din şcolile şi liceele din zona Brad. În acelaşi timp, am invitat specialişti şi fermieri la noi în şcoală pentru a le vorbi elevilor despre agricultura ecologică. De asemenea, domnul director Gheorghe Resiga a susţinut un seminar cu tema Exploataţia apicolă, în care s-a urmărit conştientizarea tineretului asupra necesităţii unui stil de viaţă sănătos, a importanţei albinei pentru mediu, agricultură şi a produselor apicole pentru o alimentaţie sănătoasă.
În luna mai a acestui an şcolar a avut loc ultima mobilitate cu elevi şi profesori a acestui proiect, desfăşurată în Podebrady, Republica Cehă. Un grup de opt elevi, însoţiţi de patru profesori din Şcoala Gimnazială Vălişoara au luat parte la această mobilitate, timp de o săptămână. Tema acestei ultime mobilităţi a fost agricultura sustenabilă. Ţările participante au luat parte la o serie de ateliere şi vizite la ferme de animale, unde au învăţat despre cum se gestionează şi se valorifică diversele produse rezultate din creşterea animalelor. Un atelier extrem de util s-a dovedit a fi unul desfăşurat la centrul pentru animale sălbatice salvate, aflat într-o pădure de la marginea oraşului Podebrady. Acolo, elevii şi profesorii au învăţat despre cum au grijă oamenii de diverse animale rănite şi cum le tratează pentru a fi eliberate în mediul lor. Pe lângă activităţile tipice aferente proiectului, elevii şi profesorii din cele patru ţări au vizitat diverse obiective de referinţă din oraşul Praga (grădina botanică, grădina zoologică, centrul istoric), îmbogăţindu-şi cunoştinţele despre cultura cehă. A treia zi a acestei mobilităţi a fost dedicată unei expoziţii cu poze şi produse ale proiectului specifice fiecărei ţări participante. Toţi participanţii au gustat din diversele produse şi mâncăruri specifice fiecărei ţări. Ultima zi a mobilităţii s-a concretizat printr-o vizită în oraşul istoric Kutna Hora, unde participanţii au vizitat diversele obiective istorice (biserici, catedrale), dar şi o fermă biodinamică.
Proiectul Erasmus+ Organic Food Production in Schools for Sustainability and Healthy Future Generations se apropie de final. În cei doi ani de proiect, elevii Şcolii Gimnaziale Vălişoara şi-au îmbogăţit cunoştinţele legate de agricultura ecologică şi alimentaţia sănătoasă, putând fi promotorii unui stil de viaţă mai sănătos pentru generaţiile viitoare.
Aflaţi mai multe pe pagina Facebook a proiectului Erasmus+ : Organic Food Production in Schools sau pe pagina proiectului, pe site-ul Şcolii Gimnaziale Vălişoara: http://scoalavalisoara.weebly.com/organic-food-production-in-schools-for-sustainability-and-healthy-future-generations.html
Director Gheorghe Resiga
Prof. Alexandru-Florin Oprean
Notă: Parteneriatul strategic în domeniul şcolar Organic Food Production in Schools for Sustainability and Healthy Future Generations este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura