Actualitate

Afaceri familiale pe bani publici

Când ajungi ministru fără să ai vreo calitate politică, îţi poţi permite să faci şi anumite deturnări fără a da cu subsemnatul. De data asta, nu este cazul. Deşi are spatele asigurat până la cel mai înalt nivel, ministrul Ridzi trebuie să justifice 628.000 de euro. Rămâne de văzut în ce fel va scoate mâneca, dar credem că de această dată mâneca se va rupe şi se va vedea frauda. Aşa a fost învăţată, iar acest învăţ se pune în practică acum la nivel naţional.

Aici sunt banii dumneavoastră!
Astăzi, sunt în măsură să o ajut pe d-na ministru Ridzi să îşi amintească unde au ajuns 500.000 de euro din cei 628.000 de euro pe care i-a scos din bugetul statului prin conducta numită Ministerul Tineretului şi Sportului. Cei 500.000 de euro sunt puşi garanţie de participare la o licitaţie în Petroşani la domnul primar Tiberiu Ridzi, pentru montarea unei telegondole în Masivul Parâng. Această pseudo-licitaţie pe care o puteţi găsi la anunţul de participare nr. 80366 / 18.06.2009 din SEAP, ascunde în spatele ei cel mai mare jaf din istoria modernă a României după dispariţia flotei. Familia Ridzi, formată din ministrul M.T.S. Monica Maria şi primarul municipiului Petroşani Tiberiu Florin, în colaborare cu omul de afaceri Adrian Violin Gărdean vor să încaseze de la statul român prin fraudă, mai mult de 86 de milioane de euro pentru o telegondolă inutilă care costă, cu toate acareturile din jurul ei, maximum 20 de milioane de euro. Începutul jafului l-a constituit efectuarea unui Studiu de Fezabilitate acordat de către familia Ridzi printr-o altă licitaţie măsluită clanului Gărdean, mai exact unei firme a acestuia, Centrul Profesional de Proiectare şi Cadastru S.A. Petroşani. Gărdean a încasat fabuloasa sumă de 53 miliarde lei.

Parângul nu este Aspen
Acesta a plecat în explicarea necesităţii construirii telegondolei de la o premisă falsă şi mincinoasă: că în Masivul Parâng se vor deplasa cu telegondola 300.000 de turişti pe sezon. În realitate, în Masivul Parâng circulă maximum 10.000 de turişti pe sezon, capacitatea de cazare în acest masiv fiind la această oră de 625 de camere. Telegondole de acest tip şi de dimensiuni apropiate au mai fost instalate şi la Sinaia, Azuga şi Predeal, dovedindu-şi deja inutilitatea. Aici, însă preţurile de execuţie variază între, opt şi 15 milioane de euro. Firma DOPPELMAYR, care va fi folosită, se pare în această inginerie financiară, a montat o telegondolă de dimensiuni şi mai mari, inclusiv la LAKE TAHOE, NEVADA Statele Unite ale Americii, pe care a reuşit însă să încaseze doar o sumă aproape de 35 de milioane de dolari, echivalentul a aproximativ 20 de milioane de euro. Coroborând toate aceste preţuri, tragem concluzia că DOPPELMAYR va încasa din această afacere maximum 20 de milioane de euro, restul banilor fiind drenaţi către buzunarele încăpătoare ale clanurilor Ridzi şi Gărdean. Dacă vom citi cu atenţie documentaţia de atribuire a licitaţiei, vom găsi la punctul II. 2.2) o prevedere cel puţin ciudată: „Autoritatea contractantă îşi rezervă dreptul de a suplimenta cantitatea de lucrări din categoria celor solicitate prin caietul de sarcini”. Acest paragraf deschide uşa unei alte hoţii: Autoritatea contractantă, a se citi Primăria municipiului Petroşani, îşi rezervă dreptul să crească suma cu încă 43,127,980 de euro, adică 181,137,516 lei, sau 1.811 miliarde lei vechi. Trebuie menţionat că aşa cum stă scris şi în documentaţia de atribuire a licitaţiei la punctul III.1.2) „sursa de finanţare este Bugetul de stat”, mai exact Bugetul Ministerului Turismului condus temporar de d-na Elena Udrea, care întâmplător, aterizează tot mai des în ultima vreme în Masivul Parâng cu elicopterul personal al d-lui Adişor Violin Gărdean, însoţită de acesta şi familia Ridzi. Nici vorbă de fonduri europene atrase, aşa cum încerca la un moment dat să se laude primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Sponsor oficial
În municipiul Petroşani şi în judeţul Hunedoara este de notorietate faptul că Adişor Violin Gărdean este sponsorul principal al familiei Ridzi de câţiva ani încoace, iar serviciile trebuie întoarse de fiecare dată. Un episod recent al bunei colaborări între familiile Gărdean şi Ridzi îl constituie aducerea unei epave de avion în anul 2007 de la o firmă a d-lui Gărdean „Aviaţia Utilitară Bucureşti”, pe care d-nul Ridzi l-a montat într-un sens giratoriu pe post de monument. Gărdean, în loc să plătească aproape 20.000 de euro taxe de mediu pentru scoaterea din uz a acestei epave, a încasat aproximativ 10.000 de euro de la Primăria Petroşani pentru „donaţie”. Aceste sume halucinante, care depăşesc în lei vechi 3.600 de miliarde, înseamnă bugetul municipiului Petroşani pe 10 ani. Aceste sume ar asigura funcţionarea Companiei Naţionale a Huilei pe o perioadă de 7,5 ani. Aceste sume ar asigura anveloparea tuturor blocurilor din Valea Jiului, plus asfaltarea a 120 km de drum, mai mult de cât ar fi nevoie în toată Valea Jiului.

Senator Vasile Cosmin Nicula,
preşedintele Organizaţiei
PSD Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.