Adio investiţii, adio investitori! Al doilea Călan

Aşa e la români, spune o vorbă devenită motto din popor. În sfera politică, interesul poartă fesul. Dă-l încolo pe omul de rând. El e bun doar să aducă voturi. Ce dacă nu are pâine la copii, ce dacă nu are bani să-şi plătească utilităţile, ce dacă nu are unde să muncească? Noi să trăim! Şi nu oricum, ci bine! Aşa au devenit unii, aşi în blocarea unor investiţii de top. Spre exemplu, în linia de tuburi din fontă ductilă, de la Orăştie. Statul român a investit peste 35 de milioane de euro în turnătoria fabricii, pe linia tehnologică de fabricare a tuburilor din fontă ductilă. Fabrica a fost închiriată de la Ministerul Economiei pentru 15 ani, de către o firmă germană, care urma să producă la Orăştie ţevi şi să le vândă apoi în toată lumea. Iniţial, investitorul german a dorit să cumpere uzina, însă fără datoriile acumulate (peste 40 de milioane de euro, bani ce vin de pe urma creditului accesat, iar acum, curg ratele şi dobânzile). S-ar fi creat peste 300 de locuri de muncă, adică o mană cerească pentru comunitatea orăştiană, care şi-a adus, mai ales în ultimul an, un aport consistent, la rata şomajului de la nivel judeţean. De ce nu a continuat, după mai bine de 10 ani de promisiuni şi tergiversări? Poate, pentru că nu a meritat… efortul, deşi istoricul şi capacitatea ei spun altceva. Linia de fontă ductilă de la Orăştie a primit aprobarea de înfiinţare în anul 1996, în 2002, investiţia fiind finalizată. Mai apoi, timp de un an, s-a lucrat la probele tehnologice, iar în 2003, a fost închisă. În scurta perioadă de funcţionare au fost turnate trei mii de tone de ţeavă, iar capacitatea de producţie a întreprinderii este de 36 de mii de tone de ţevi pe an. Linia de la Orăştie ar fi singura din sud-estul Europei care ar produce ţevi cu o garanţie de 100 de ani. Există pe piaţă, suficientă cerere de ţevi de fontă ductilă, dat fiind faptul că noua legislaţie prevede ca instalaţiile din instituţiile publice şi de învăţământ să nu mai fie din plastic, ci din fontă ductilă, de anumite dimensiuni. Concluzia? Nu s-a vrut ca investiţia să continue. Nu s-a vrut ca oamenii din Orăştie şi din întreaga zonă să aibă un loc de muncă. De ce? Să ne răspundă cei de Sus. Guvernul USL a sistat privatizarea secţiei de tuburi,tocmai acum când cu chiu cu vai, se găsise un investitor serios şi la noi în judeţ. ADIO TUBURI, ADIO INVESTIŢII, ADIO INVESTITORI!
Un alt caz, o altă abordare. Staţiunea Geoagiu-Băi, printr-o minune, devenită destinaţie de excelenţă (una cu cratere în asfalt şi noroaie). Pe bună dreptate, localnicii s-ar putea mândri că aici există ape termale, dar ce folos, dacă nu sunt  puse în valoare. Străinii ar da bani grei să aibă miracolele medicale atât de accesibile. Noi ne împiedicăm de ele. Romanii au fost în stare să le administreze, iar noi nu suntem. Utilizarea băilor a devenit sistematică la începutul secolului XX, când au fost amenajate primele unităţi balneare: hotel, vile, bazine, băi la putină în spaţii acoperite, băi de nămol etc. De atunci şi până acum, nu e nici un pas înainte, nici o diferenţă.
Poate doar indiferenţă. Stăm pe munţi de resurse, ne uităm la ele şi murim de foame. Cum ar fi arătat această staţiune în Anglia, în Elveţia, în Italia?… Câţi străini visează la bogăţiile pe care le avem, dar nu ştim sau nu vrem să le valorificăm? Această staţiune trebuie introdusă în circuitul marilor operatori turistici din ţară şi străinătate şi trebuie accesate fonduri pentru a moderniza şi amenaja adevăratele valori, unele zăcând în paragină de mult timp. O comunitate mică, aşa cum este cea din Geoagiu, nu poate face singură, aceste lucruri.
Nu se poate trece peste o întrebare firească: ce au făcut dragii noştri parlamentari, atâta timp? Ce au făcut în patru sau chiar mai mulţi ani de mandat? Ce interese au reprezentat ei? Nicidecum ale zonei şi ale comunităţii. Cum poţi fii absent voit în a-i apăra pe cei ce te-au trimis în Parlament, atunci când se aprobă legi care sunt făcute nu pentru cetăţean, ci împotriva lui? Lucrurile acestea trebuie să se oprească aici… NOI AVEM SOLUŢII! PARTIDUL POPORULUI APARŢINE POPORULUI ROMÂN ŞI-I VA REPREZENTA INTERESELE ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI!
Cristian Marius Vladu, candidatul PP-DD
pentru Senat în Colegiul nr. 2 Brad-Orăştie-Simeria
Ionel Andronie, candidatul PP-DD
pentru Camera Deputaţilor în Colegiul nr. 2
Orăştie – Simeria – Geoagiu

2 comentarii la „Adio investiţii, adio investitori! Al doilea Călan

 • 18 noiembrie 2012 la 0:07
  Permalink

  Nu credeti ca e cam tarziu sa jeliti esecul nefunctionarii liniei de tuburi din fonta ductila si soarta statiunii Geoagiu Bai acum cand nu mai faceti parte din PDL?
  Ce au facut cei care cu sprijinul dumneavoastra sau al PDL au condus activitatea de la Orastie si au incheiat contactul ci “investitorul” german? Nu cumva acesta avea un interes particular ca aceste tuburi sa fie importate, nu produse la Orastie ?
  Daca tot faceti pe justitiarul poate ne puteti lamuri ca s-aintamplat cu linia de tuburi din fonta ductila de la Calan si sa ne spuneti catre cine au fost instrainte utilajele ?
  In privinta statiunii Geoagiu Bai nu stiu unde vedeti noroaiele. Au fost facute investitii in infrastructura si la hotelul Germisara de catre un fiu al judetului si s-au creat locuri de munca. Pentru ceea ce mai este de facut nu o sa fie nevoie de PPDD sau de aportul dumneavoastra pentru ca toate activele statiuni sunt in proprietate privata.

 • 18 noiembrie 2012 la 10:26
  Permalink

  Ce-i mai mari Vrajitori ai tarii, sunt Politicienii ,care ne vrajesc cu vorbele ,sa-i votam ,ne promit multe faceri de bine ,pentru aceste santaje care ne obligati sa va votam ,ar trebui sa aveti o lege a raspunderii cu demisia si cu arestarea voastra vrajitori ce sunteti ,voi cei care nu va respectati promisiunile in campania electorala ,rusine nu aveti ,frica ca o sa fiti pedepsiti nu aveti ,de aceea eu Justitiarul de Hunedoara, va declar politicieni periculosi ai societatii si va incadrez la gazeta de perete a INTERLOPILOR cu LEGITIMATIE de la STAT !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare