Comunitate

ADI SGD Hunedoara şi Supercom pornesc la drum în campania de informare şi responsabilizare a populaţiei legat de colectarea corectă a deşeurilor

Magdalena Șerban

De mâine, ADI SGD Hunedoara și operatorul de salubritate Supercom demarează o amplă campanie de infor­mare și conștientizare, la nivel de județ, legat de colectarea corectă a deșe­urilor și importanța respectării reguli­lor stabilite prin cadru legal. Este pri­mul demers de mare amploare, însă în perspectivă există și alte acțiuni cu adresabilitate vastă, ce vor fi orga­nizate pe diferite paliere. Scopul este de a determina cetățenii să înțeleagă că au un rol civic și să nu se ajungă la aplicarea amenzilor. Astfel, se pot pre­veni neplăcerile legislative.

Se vor împărți 100.000 de broșuri, 10.000 de afișe și 10.000 de avertizoare
Din strategia de implementare fac parte 100.000 de broșuri ce vor fi dis­tribuite în localitățile hunedorene (prin intermediul UAT-urilor, a monitorilor ADI SGD Hunedoara), 10.000 de afișe ce vor fi puse în locuri circulate, precum și la asociațiile de proprietari, etc. De ase­menea, mai sunt 10.000 de avertizoare, adică abțibilduri care vor fi lipite de către operator în zona plurifamilială (colectivă), în orașe, acolo unde găsește conținut neconform. Astfel, în momentul în care se aruncă deșeurile, se poate vedea atenționarea legată de neconfor­mitate. Abțibildul va fi bifat acolo unde sunt probleme. Broșurile includ atât detalii referitoare la colectarea selectivă cât și date de contact pentru sesizări (dacă există), sunt stipulate sancțiunile la care se supun cei care încalcă regulile, dar mai întâi de toate lansează un semnal de alarmă pentru cei care nu sunt pe drumul cel bun, îndemnându-i la responsabilitate. Afișele exemplifică în mod simplu și succint cum trebuie co­lectate deșeurile și care sunt culorile aferente. ,,Operatorul colectează sepa­rat, dar în mod prioritar, cetățeanul tre­buie să depună deșeurile conform graficului de colectare selectivă. Am mai arătat și explicat și în alte dăți, o singură pungă de mixt rezidual, aruncată ne­corespunzător, într-un container galben, spre exemplu, automat îl transformă în deșeu infestat. Se va ridica de către operator, nu acesta e inconvenientul, ci că va fi direcționat la deșeuri mixt reziduale. Revin cu ideea că ambele părți au responsabilități, însă unele sunt obligații. Trebuie să le res­pectăm după cum prevede legea și să ne respectăm. În primul rând, efortul comun și munca fiecăruia, ca om. Sis­temul plurifamilial (colectiv) din mediul urban încă face probleme. În spațiul rural e mai simplu, fiind vorba de saci distincți – galben și albastru. Am speranța că mai ales după această cam­pa­nie, feedback-ul va fi pozitiv.

Cred în puterea exemplului și încă mai cred în datorie morală și bun-simț, îna­inte de orice impunere. Vrem să ținem aproape de cetățeni și să-i determinăm să cooperăm și să comunicăm. Cam­pania va dura până la finele anului 2023”, a transmis Dan Stoian (foto), directorul executiv al ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara. Important de reținut că nerespectarea cadrului legislativ prevăzut prin OUG 92/2001 se constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru per­soanele juridice, în cazul încălcării dis­po­ziţiilor art. 8.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura