ADENINA SAU VITAMINA B4

20 septembrie 2016 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sănătatea din bucate

06 Simona Timofte 885545343_nSimona Timofte

Am fost întrebată, nu demult, de un sportiv, cum ar putea să-şi mărească numărul de hematii (globule roşii) în organism pentru că i-ar putea mări rezistenţa în timpul competiţiilor sportive.
Pentru început, i-am zis că tratamentele naturiste împotriva anemiei feriprive ( lipsa de fier) ar fi cele mai indicate. Dar, căutând să-i dau un răspuns cât mai aproape de „adevăr“, m-am documentat un pic şi mi-am amintit de vitamina B4 sau adenina. Aceasta se găseşte în drojdia de bere (recordmenul), apoi în orez şi porumb integral, fasole, sfeclă roşie, ţelină, soia, seminţele de cacao şi în frunzele de ceai chinezesc, viţa de vie şi dud alb. Pe lângă faptul că ajută la formarea celulelor roşii, aceasta stimulează regenerarea leucocitelor, măreşte lactaţia şi protejează organismul de paraziţii intestinali şi de cancerul de col uterin. Dacă vreţi să vă măriţi numărul hematiilor prin consumarea alimentelor de mai sus trebuie să ştiţi că antibioticele şi o altă grupă de medicamente (amidopirinele) nu o să vă ajute deloc. Bineînţeles că se pot consuma şi alimente bogate în fier, dar randamentul maxim o să-l dea aceste alimente bogate în vitamina B4. Iată şi câteva alimente recomandate în anemia feriprivă: carne de peşte, ficat, ouă, fructe uscate, spanac, leguminoase. Suplimentele de fier nu sunt recomandate pentru că pot apărea intoxicaţii cu fier care sunt foarte periculoase. Pentru a ajuta la absorbţia fierului este recomandat să se administreze vitamina C.

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gazul metan este aşteptat la Densuş

Administraţiile din comunele Toteşti, Râu de Mori, Densuş, General Berthelot şi Sălaşu de Sus au depus pentru obţinerea finanţării, la...

Primarul din Vaţa de Jos se pregăteşte pentru demararea cadastrării

Data de 1 august a fost prima zi în care primăriile au putut depune cereri de finanţare pentru efectuarea lucrărilor...

Primăria Lupeni intră cu buldozerele în Straja

Circa 180 de cabane din Staţiunea Straja riscă să fie demolate parţial din cauză că proprietarii lor s-au extins ilegal....

Închide