Actualitate

Accident feroviar cu doi morți, la Merișor

Maximilian Gânju

Un grav accident feroviar s-a produs, sâmbătă după amiază, într-o succesiune de curbe din zona Merişor, comuna Băniţa. Un tren de marfă a intrat cu viteză extrem de mare într-o curbă strânsă terminată cu un viaduct, iar locomotiva şi cele 14 vagoane au deraiat. În accident au murit mecanicul trenului şi ajutorul acestuia.
Au rămas fără frâne
O defecţiune la sistemul de frânare al garniturii ar fi dus la dezastru, indică mai multe date, însă ancheta efectuată de Agenţia de Investigare Feroviară (AGIFER) va stabili cu certitudine cauzele accidentului feroviar. Cei doi mecanici, de 66 şi 51 de ani, au pierit, iar poziţia în care au fost descoperiţi de echipele ISU Hunedoara arată că au încercat din răsputeri să evite tragedia. Mecanicul şi ajutorul său ar fi murit în urma rănilor suferite la impactul cu bordul locomotivei, nu erau încarceraţi şi au realizat că au şanse mici să treacă de zona cu limită de viteză dintre Băniţa şi Baru Mare.
”Nu mai avem frâne, eliberaţi liniile! Repet, am rămas fără frâne…” ar fi anunţul dat prin staţie de mecanicul marfarului înainte de a deraia. Inspectorii ITM Hunedoara confirmă ipoteza conform căreia trenul nu ar mai fi putut frâna. ”Sistemul de frânare a cedat. Mecanicii au anunţat prin staţie, la Staţia Feroviară Merişor, că vor veni fără frâne şi să le dea drumul până vor reuşi să încetinească sau vor avea un moment în care vor putea încetini garnitura”, a declarat Adrian Bozdog, inspectorul-şef al ITM Hunedoara.
S-au făcut praf
Impactul a fost atât de puternic, încât locomotiva, după ce a trecut un pod, a intrat până la jumătate în terasamentul căii ferate. Garnitura a rupt pur şi simplu liniile iar vagoanele au căzut într-o râpă de la circa 15 metri înălţime. ”Zgomotul a fost infernal, n-am mai auzit aşa ceva în viaţa mea. Am casa în apropiere şi stăteam la televizor când s-a întâmplat. Am ajuns la pod şi nu mi-a venit să cred ce am văzut. Nu m-am apropiat, pentru că a rupt şi liniile de înaltă tensiune, dar nu am văzut mişcare. Mecanicii au murit pe loc. S-au mai întâmplat deraieri în zona asta, dar eu nu am văzut aşa ceva în cei 55 de ani ai mei”, a povestit unul dintre localnici.
Pompierii ajunşi la faţa locului au constatat că ambii mecanici muriseră. În locomotivă s-au aflat patru persoane, însă doi dintre mecanici au coborât la Târgu Jiu. Avariile produse de accidentul feroviar la infrastructură sunt extrem de grave. Podul distrus este singurul pe care puteau trece trenurile de persoane şi marfă care vin din vestul ţării şi folosesc ruta Valea Jiului. Reparaţiile ar putea dura şi câteva săptămâni, spuneau mai mulţi ceferişti ajunşi la locul accidentului.
Cum circulă trenurile
Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, a cerut CFR să repare cât mai repede infrastructura în zona accidentului, pentru ca ruta feroviară extrem de importantă să fie redeschisă. CFR asigură transbordare cu mijloace auto – microbuze şi autobuze – între staţiile Petroşani şi Pui (şi retur) pentru trenurile locale, iar pentru trenurile de lung parcurs (IR) care circulă spre Arad, traficul este redirecţionat pe relaţia Filiaşi – Orşova – Timişoara – Arad, iar cele spre Simeria vor circula până la Petroşani, cu transbordare auto Petroşani – Pui, călătorii fiind apoi preluaţi de alte trenuri care au traseu comun. Accidentul feroviar este anchetat de Agenţia de Investigare Feroviară, ITM şi a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

 

 

3 comentarii la „Accident feroviar cu doi morți, la Merișor

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura