ActualitateFlash

A renunţat la o carieră de succes pentru a-şi urma pasiunea

Natalia Bumbac

Câţi dintre noi, oare, ar putea să renunţe la o carieră profesională sigură şi comodă şi să se aventureze într-o experienţă complet nouă? O experienţă total necunoscută, despre care nu ştii unde şi cum se poate încheia. Absolventă a două facultăţi (Jurnalism şi Drept) şi angajată în ambele domenii, hunedoreanca Ioana Bogdan (Cismaşiu) (foto) este una dintre acele persoane care s-a aruncat într-un ocean plin de provocări care păreau a fi peste puterile ei. Le-a învins pe toate şi a urcat din nou în top, că doar acolo se pricepe să ajungă.

Crescută în redacţia radioului
Cu o mamă redactor la postul local de radio din Orăştie, Ioana a fost „copilul care a crescut printre cablurile din redacţie”. Nu a fost pentru nimeni o surpriză atunci când a urmat o carieră în acelaşi domeniu, încă din adolescenţă. Fără să spună nimănui, la primul anunţ că se dă concurs pentru redactor muzical, s-a prezentat şi ea. Era cea mai tânără dintre concurenţi. Directorul radioului când a văzut-o a făcut ochii mari, întrebând-o: „Ai venit să o cauţi pe mama?”, la care ea a răspuns: „Nu, am venit la concurs”. Şi, minunea s-a produs. A fost etichetată drept cea mai bună voce dintre candidaţi. Aşa şi-a început cariera în radio, moment determinant în decizia de a urma Facultatea de Jurnalism în anul 2003 de la Universitatea din Cluj-Napoca. În anii studenţiei a colaborat la Radio Cluj, post la care a avut o emisiune intitulată «Moda la modă». Veşnic dornică să facă mai mult şi din mai multe domenii, s-a decis ca din anul 2004 să se înscrie şi la Facultatea de Drept.

„Ce va spune lumea că vreau să fiu bucătar?”
După finalizarea studiilor universitare, a revenit acasă şi s-a angajat la un post de radio din Deva şi jurist la o firmă de consultanţă. Ajunsese să aibă tot ce i-ar trebui unui om normal, o carieră de succes, stabilitate financiară şi un statut social respectabil. Surpriza cea mare a fost când Ioana a împlinit 29 de ani. Din dorinţa de libertate şi visând să călătorească prin toată lumea, Ioana renunţă la cele două profesii şi decide să se apuce de bucătărie. „Ani liniştiţi în aparenţă, dar sâmburii schimbărilor radicale pe cărările vieţii deja germinau. M-am trezit zbătându-mă între slujbele sigure şi pasiunea pentru arta culinară care creştea cu fiecare zi. Curios era că îmi dădeam seama că mă confrunt cu o mentalitate greşită şi, anume, cum să-mi doresc eu să fiu bucătar când sunt ceea ce sunt? Ce va spune lumea? Ca să depăşesc aceste prejudecăţi, mi-au trebuit ani buni. Eram conştientă că noul drum nu este şi nu va fi unul lin, dar nici o clipă nu am regretat până în prezent că am decis să-mi urmez inima”, ne-a mărturisit Ioana.

Face magie în farfurie
În vara lui 2013 reuşeşte să obţină un job ca „chef”, în industria yachting-ului, în Franţa, pe o ambarcaţiune privată, tete-a-tete cu primele provocări şi obstacole. Trecerea de la o muncă de birou „liniştită” la una fizică nu a fost tocmai uşoară, dar a ştiut că este lucrul pe care vrea să-l facă pe viitor. Cireaşa de pe tortul Infernului a fost când angajatorul i-a spus că este pricepută, dar nu se ridică la standardele pe care le doresc proprietarii. S-a simţit la pământ, la propriu vorbind. Dar asta nu a făcut-o să rămână jos, s-a ridicat şi a mers mai departe. Cum? S-a înscris la un curs de gastronomie în Italia. A urmat şi alte cursuri, printre care cel de la Institutul Paul Bocuse din Lyon. A rămas fascinată de cultura şi gastronomia franceză, în care şi-a şlefuit propriul talent de maestru în artele culinare, iar rezultatele nu au întârziat să apară. „Activităţile din domeniul juridic, în biroul de mediator sau în studioul de radio mi-au adus satisfacţie, însă în bucătărie m-am redescoperit şi reinventat. E incredibil, dar satisfacţia şi bucuria clienţilor te fac să uiţi de orele istovitoare de muncă. Te simţi campion după fiecare farfurie realizată şi apreciată. Devii un magician care a învăţat o vrajă care poate seduce şi crea dependenţă”, afirmă Ioana.

A prins gustul competiţiilor
Momentan, Ioana lucrează pe un yaht privat situat în Cannes, Franţa. Viaţa ei este într-un dinamism continuu, deoarece schimbările şi provocările apar zi de zi. Fiind sigură pe talentul ei culinar, hunedoreanca a prins gustul competiţiilor din acest domeniu. Ultima la care a participat a fost cea de pe un post TV de acasă, „Chefi la cuţite”, unde a obţinut toate cele trei cuţite. Mai aşteaptă şi rezultatele de la un concurs gastronomic din Franţa – „La Cuillere d’Or” – dedicat femeilor bucătar. Pe lângă toate acestea, Ioana pregăteşte un proiect culinar pentru cei de acasă, pe care spune că îl va prezenta în 2018 la Deva. „Toate experienţele trăite şi savurate în decursul anilor o să le transpun într-un proiect culinar, pe care îl voi lansa în primăvara anului 2018 pentru gurmanzii deveni”, ne-a promis hunedoreanca.

4 comentarii la „A renunţat la o carieră de succes pentru a-şi urma pasiunea

  • ce mai poti zice…..parca nici nu ti vine sa crezi ca mai exista si asemenea oameni.Bravo Ioana.

  • La ce cariera de succes a renuntat ? Sunt cateva zeci de realizatori radio/tv precum domnisoara in cauza. A ales o alta cariera profesionala, ceea ce este FB daca ea asa a vrut. E pasiune dar lucreaza pe bani nu pe nasturi. Mai e ceva, inainte de 1989, ca multi plang dupa Vechiul Regim, nici prin gand nu-i putea trece cuiva sa vrea sa mearga sa luicreze peste hotare. Nu inteleg, Florin, ce te-a emotionat atat de tare incat sa fii ud in pantaloni. Si in noua ei profesie mai sunt cateva zeci de persoane care o practica cu succes. Asa ca…

  • Felicitari!
    A realizat ceva prin munca ei, nu prin numiri politice sau nepotisme.
    Asa-i cu realizatorii radio/tv de succes…ajung directori prin prefectura si lumea aplauda, iar cand e vorba de a aprecia pe cineva care a obtinut totul prin munca si daruire dam cu noroi.

  • Ca de obicei nu înțelegi ce citești și bați la porți deschise. Nu a dat nimeni cu noroi, am menționat că e FB ce a făcut. A fost, probabil, un jurnalist bun dar nu extraordinar. Și-a schimbat cariera profesională și lucrează ca salariat. OK. Unde e noroiul ? Comparația cu doamna de la prefectură este valabilă dar nimeni nu a spus că ar fi mai merituoasă decât Ioana.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura