ActualitateFlash

A murit gorunul lui Arsenie Boca!

Adriana Năstase

Gorunul plantat de Arsenie Boca în curtea lice­u­lui „Avram Iancu” din municipiul Brad s-a pră­bu­şit, vineri, 10 decembrie 2021. De câţiva ani, ste­jarul cu o vârstă de aproape un secol, se uscase.

Vor să facă două troițe
Autorităţile din Brad vor să îi dea lemnului o nouă întrebuinţare, care să amintească de călugărul Arsenie Boca. „Intenţia conducerii liceului, a ad­ministraţiei publice locale în colaborare cu biserica şi a unui grup de credincioşi este de a se con­fec­ţiona din lemnul recuperat cel puţin două troițe, care să fie amplasate una la Mănăstirea Prislop şi una în curtea liceului, pe locul unde a fost gorunul”, a spus Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.
Pe lista neagră a autorităților
Gorunul respectiv a fost plantat de Zian în curtea liceului, la absolvire. Fiind șef de promoție, Zian Boca a fost desemnat să planteze arborele. Go­ru­nul a rezistat aproape un secol. S-a uscat în ultimii ani, din cauza naturale sau în urma unor infliltraţii pro­venite de la un rezervor subteran de combus­tibil, din apropiere.
Arsenie Boca (1910 – 1989) a purtat numele de Zian, înainte de a fi hirotonit. El s-a născut în satul Vaţa de Sus, județul Hunedoara, şi a urmat cursu­rile liceului din Brad, în acea vreme unul dintre cele mai bune din Transilvania. A fost şef de promoţie.
Arsenie Boca a fost preot, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâm­băta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, călugărul a intrat pe lista neagră autorităţilor comuniste, fiind arestat şi închis de mai multe ori, sub acuzaţii că ar fi sprijinit Mișcarea Legionară.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura