Categories: Comunitate

A început vaccinarea împotriva cancerului de col uterin

Nicoleta Popa

Începând de astăzi, aproximativ 5.000 de fetiţe din clasele a VI-a şi a VII-a din judeţ vor fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin, cu acordul părinţilor.
Astfel, vaccinul ar urma să fie administrat pentru 2.097 de eleve din clasa a VI-a, şi pentru 2.719 de eleve din clasa a VII-a. Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a primit ieri toate dozele cerute de vaccin Cervarix de la Ministerul Sănătăţii. În prima etapă, ce se va desfăşura în perioada 23-30 noiembrie, va fi administrată prima doză. Următoarele două doze vor fi inoculate în lunile ianuarie şi mai 2010.

Vaccin administrat cu acordul părinţilor
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara spune că este posibil ca doar jumătate dintre fetiţe să fie vaccinate, iar dacă această campanie va fi sau nu un eşec, vom şti doar la începutul lunii decembrie, după ce va fi administrată prima doză de vaccin. „În cadrul campaniei, vaccinarea se va face în principal, de către medicii şcolari. În unităţile şcolare unde nu sunt medici, fetiţele vor fi vaccinate de către medicii de familie. Părinţii vor fi anunţaţi din vreme cu privire la ziua când le va fi vaccinat copilul, astfel încât să-şi poată exprima acordul sau dezacordul cu privire la acest lucru”, a precizat doctorul Cecilia Birău, directorul adjunct al DSP Hunedoara.

Reacţii adverse normale
Potrivit unui sondaj realizat de Ministerul Sănătăţii Publice, 52 la sută din părinţi sunt de acord să-şi vaccineze fetiţele împotriva Papillomavirusului uman, responsabil de apariţia cancerului de col uterin.
Vaccinul anti-HPV este administrat intramuscular, în zona umărului, iar cea mai frecventă reacţie adversă observată a fost durerea la locul de injectare. „Alte efecte adverse înregistrate sunt: cefalee, ameţeli, tulburări gastro-intestinale, mâncărime, erupţie cutanată, urticarie, mialgii, oboseală, toate efectele adverse fiind cele obişnuite în cazul oricărui alt vaccin,“ a mai spus doctorul Cecilia Birău. Ca şi în cazul administrării altor tipuri de vaccinuri injectabile, medicii vor supraveghea pacientul 15 minute după vaccinare, pentru a interveni în cazul unei reacţii anafilactice. În nici un caz, acest vaccin nu cauzează modificări ale comportamentului sexual sau îmbolnăvirea tinerelor cu HPV.
Totuşi, pentru a evita apariţia unor complicaţii, în cadrul campaniei, medicii vor evalua mai întâi starea de sănătate a fetiţelor, asigurându-se că nu au stări febrile sau alergie la vreunul dintre componentele vaccinului, de exemplu, la ouă.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

8 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

8 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

8 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

8 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

9 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

9 ore ago