Categories: Comunitate

Acţiunea continuă şi la anul

Nicoleta Popa

 Campania de vaccinare a fetiţelor de clasa a VI-a şi a VII-a împotriva cancerului de col uterin s-a soldat şi anul acesta cu un eşec în judeţul Hunedoara.
Deşi acţiunea s-a bucurat de o intensă mediatizare, părinţii nu s-au lăsat nici de această dată convinşi. Din cele aproximativ 5.000 de eleve eligibile, au fost vaccinate doar 139, respectiv 63 din clasa a VI-a şi 76 din clasa a VII-a. Imunizarea elevelor a început pe 23 noiembrie, şi ar fi trebuit să se încheie pe 30 noiembrie, însă reprezentanţii DSP Hunedoara spun că aceasta va continua şi după reîntoarcerea elevilor din vacanţa de iarnă.
„Vaccinarea anti-HPV a elevelor de clasa a VI-a şi a VII-a continuă şi după vacanţă, pentru că, în această perioadă au fost închise multe şcoli în judeţ, deoarece unii elevi s-au îmbolnăvit de gripă porcină. În aceste condiţii, acţiunea de vaccinare nu s-a putut efectua”, a precizat Cecilia Birău, director adjunct DSP Hunedoara.

Pot fi vaccinate tinerele de până la 24 de ani
Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a primit 1.831 de doze de vaccin HPV (Human Papilloma Virus). Dozele rămase vor fi împărţite cabinetelor de medicină de familie. În urma unei adrese primite de la Ministerul Sănătăţii, vaccinarea împotriva cancerului de col uterin se va extinde şi la tinerele cu vârsta de până la 24 de ani.
„Faţă de anul trecut, numărul fetiţelor vaccinate aproape că s-a dublat. Nu pot să spun că este un rezultat fericit, însă îmbucurător este faptul că Ministerul Sănătăţii a decis că este bine să se extindă această vaccinare. Cred că dacă se începea campania în această formulă, rezultatul era cu totul altul”, a adăugat Cecilia Birău.

Medicii de familie, optimişti
„Decizia Ministerului Sănătăţii este foarte bună, chiar acum am în cabinet o tânără care spune că vrea să se vaccineze împotriva cancerului de col uterin. Vom avea probabil mai mult de lucru, pentru că trebuie să consiliem toate pacientele care intră în cabinetul nostru, însă eu cred că rezultatul va fi foarte bun. Important este ca lumea să înţeleagă că singura reacţie negativă pe care acest vaccin l-ar putea avea ar fi să nu aibă nici un efect”, a declarat medicul de familie Lucia Lăpuşca.
Ministerul Sănătăţii a desfăşurat o campanie asemănătoare şi anul trecut, când au fost vizate fetiţele de clasa a IV-a. Doar 76 de eleve au fost atunci vaccinate împotriva virusului Papilloma uman. Vaccinul se administrează în trei etape, iar în farmacii, o doză se găseşte la preţul de 450 de lei.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii că la o instituție care se ocupă cu ceva con­troale s-au adunat…

6 ore ago

Bulina albă

Daniel I. Iancu, cercetător științific la muzeul devean Pentru că va fi premiat de președintele…

6 ore ago

Bulina neagră

Nicolae P. din municipiul Petroșani Pentru că este acuzat de tentativă de omor, după ce…

6 ore ago

Șeful județului sesizează Protecţia Consumatorului şi ANRE pentru nerespectarea tarifelor la electricitate în Apuseni

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto), a transmis, ieri, două sesizări către Auto­ritatea…

6 ore ago

Salvital, acțiune de Ziua Mondială a Inimii

Asociația Salvital Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Deva a or­ganizat, ieri,…

6 ore ago

Firmă din Petroșani lăsată fără încasări de o manichiuristă

Tânăra învinuită de delapidare a reușit să păgubească o societate co­mercială din municipiul Petroșani, cu…

6 ore ago