Categories: Comunitate

Părinţii, mai bine informaţi despre cancerul de col uterin

Nicoleta Popa

 Aproape 5.000 de fetiţe din judeţul Hunedoara cu vârsta cuprinsă între 12-14 ani ar putea fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin.
Campania naţională de informare asupra prevenirii acestui tip de cancer prin vaccinare împotriva virusului Papilloma intră în a treia etapă, cea în cadrul căreia părinţii fetelor din clasele a VI-a şi a VII-a se întâlnesc cu diriginţii şi medicii implicaţi direct în procesul de vaccinare. Aceştia le vor oferi informaţiile necesare cu privire la vaccinul HPV (Human Papilloma Virus) şi beneficiile efectuării acestuia, astfel încât să poată lua o decizie informată cu privire la sănătatea fiicelor lor.

Speră să nu se repete eşecul
Ministerul Sănătăţii a desfăşurat o campanie asemănătoare şi anul trecut, când au fost vizate fetiţele de clasa a IV-a. Doar 76 de fetiţe au fost atunci vaccinate împotriva virusului Papilloma uman. Vârsta de vaccinare a fost modificată, deoarece în celelalte state ale Uniunii Europene, acest vaccin se administrează fetiţelor cu vârsta cuprinsă între 12-14 ani. „Ministerul Sănătăţii desfăşoară aceste campanii de informare, tocmai pentru a evita eşecul campaniei trecute. Acest vaccin este foarte important pentru sănătatea fetelor, iar discuţiile care au apărut în presă, conform cărora în Europa au murit persoane din cauza vaccinului anti-HPV, s-au dovedit total neadevărate. Comisiile formate din medici specialişti au stabilit că alta a fost cauza decesului”, a declarat doctorul Cecilia Birău, director coordonator adjunct Sănătate Publică şi Programe.

Reacţii adverse normale
Vaccinul HPV este administrat intramuscular, în zona umărului, iar cea mai frecventă reacţie adversă observată după administrarea lui a fost durerea la locul de injectare. „Alte efecte adverse înregistrate sunt: cefalee, ameţeli, tulburări gastro-intestinale, mâncărime, erupţie cutanată, urticarie, mialgii, oboseală, toate efectele adverse fiind cele obişnuite în cazul oricărui alt vaccin,“ a mai spus doctorul Cecilia Birău. Ca şi în cazul administrării altor tipuri de vaccinuri injectabile, medicii vor supraveghea pacientul 15 minute după vaccinare, pentru a interveni în cazul unei reacţii anafilactice. În nici un caz, acest vaccin nu cauzează modificări ale comportamentului sexual sau îmbolnăvirea tinerelor cu HPV.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

13 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

13 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

13 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

13 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

13 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

13 ore ago