ComunitateEducatie si cultura

A început concursul „Citești și câștigi!”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Ju­de­țean Hunedoara a organizat ieri fes­ti­vi­tatea de deschidere a celei de-a VIII-a ediții a concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!”.

An de an a crescut numărul participanților
Invitat la eveniment, Costel Avram, ad­mi­nis­tratorul public al județului a avut cuvinte de apreciere la adresa acestei inițiative a Bibliotecii Județene și și-a exprimat bucuria că instituția pe care o reprezintă, Consiliul Ju­dețean Hunedoara, a sprijinit încă de la prima ediție această activitate cultural-educativă a bibliotecii, așa cum, de altfel, sprijină toate activitățile culturale ale instituției noastre.
Începută în anul 2014, ca un concurs de cul­tură generală desfășurat între colegii și licee, această competiție a devenit din ce în ce mai populară, mai îndrăgită și a atras un număr tot mai mare de colegii și licee concurente. Am pornit de la antrenarea în concurs a opt colegii/licee din Deva, iar an de an numărul acestora a crescut. Ediția din acest an aduce în fața juriului echipe din 25 de colegii și licee din județul Hunedoara.

1. Liceul Teoretic „Avram Iancu” – Brad
2. Liceul Tehnologic „Ovid Densusianu” – Călan
3. Colegiul Național „Decebal” – Deva
4. Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” – Deva
5. Liceul cu Program Sportiv „Cetate” – Deva
6. Liceul de Arte „Sigismund Toduță” – Deva
7. Liceul Tehnologic „Transilvania” – Deva
8. Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” – Deva
9. Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” – Geoagiu
10. Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” – Hațeg
11. Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” – Hunedoara
12. Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” – Hunedoara
13. Liceul Tehnologic „Matei Corvin” – Hunedoara
14. Liceul Teoretic „Traian Lalescu” – Hunedoara
15. Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” – Hunedoara
16. Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” – Ilia
17. Liceul Teoretic „Mircea Eliade” – Lupeni
18. Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” – Orăștie
19. Colegiul Economic „Hermes” – Petroșani
20. Colegiul Național „Mihai Eminescu” – Petroșani
21. Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” – Petroșani
22. Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” – Petroșani
23. Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” – Simeria
24. Liceul Tehnologic „Retezat” – Uricani
25. Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” – Vulcan

Dragostea pentru lectură
Concursul județean de cultură generală „Ci­­tești și câștigi!”, organizat de către Bi­blio­teca Județeană „Ovid Densusianu” Huned­oa­ra-Deva, s-a bucurat, de la un an la altul, atât de aprecierea participanților, a concurenților, cât și de prețuirea deosebită a publicului, de­oa­rece concursul se desfășoară în timp real, fiind transmis în direct. Câștigător va fi cel mai bun echipaj, vor câștiga elevii care vor da dovadă că au înțeles semnificația genericului acestui concurs: au citit și au câștigat. Iar premiile vor fi pe măsura succesului câș­ti­gătorilor.
De altfel, se poate afirma că, în realitate, fiecare echipă participantă va avea foarte mult de câștigat, își va îmbogăți tezaurul de cu­noștințe, fiecare elev își va mai așeza o cărămidă la temelia culturii generale. Noi, Bi­blioteca Județeană, am dat dovadă de pre­o­cu­pare permanentă, de atenție specială și pro­fesionalism pentru calitatea înaltă a con­cur­sului, iar acest demers al nostru a fost co­rect perceput și iată-ne acum la a VIII-a ediție pe care am pregătit-o cu același profe­sio­na­lism și aceeași seriozitate ca de fiecare dată. Echipa de bibliotecari a pregătit seturi de întrebări de diferite grade de dificultate din cinci domenii: științe/generalități, artă/sport, literatură, geografie și istorie. Întrebările au fost în așa fel formulate încât răspunsul să poa­tă fi găsit în bibliografia indicată con­cu­renților, o bibliografie foarte bogată și cuprin­ză­toare.
Noi am conceput acest concurs cu scopul de a trezi dragostea elevilor pentru lectură și cunoaștere, de a-i obișnui cu spiritul de com­petiție și emulație. Toate edițiile au fost ur­mă­rite cu mare interes, transmiterea concur­su­lui în direct pe internet fiind un real avantaj, iar ecourile care au ajuns la noi au fost deosebit de favorabile.
Am pus în joc următoarele premii:pentru locul I – 8 biciclete eliptice speciale, pentru locul al II-lea – 8 Spin Bikes, pentru locul al III-lea – 8 steppere cu ghidon, pentru locul al IV-lea – 8 pachete de fitness (fiecare pachet con­ținând un covoraș yoga Exclusive Plus, o roată de exerciții dublă și o coardă de sărituri Speed), 8 locuri în Tabăra Națională de Istorie și Civilizație Dacică și Romană de la Costești (Premiul juriului), vouchere a câte o băutură răcoritoare, 200 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care vor fi atribuite prin tragere la sorți chiar în ziua marii finale.

Marea finală
Interesul pentru acest concurs este foarte mare, el va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a instituției începând cu data de 14 februarie 2022, când va avea loc prima confruntare, până în data de 19 mai 2022, data marii finale.
Juriul concursului este asigurat de Biblio­teca Județeană, el fiind format din: Ioan Se­bas­tian Bara, manager, Luminița Mioara Vul­can, șef Serviciu Relații cu Publicul, Diana Fe­rencz, bibliotecar, Camelia Mestecănean, bi­bliotecar, Sorin Pascu, bibliotecar, Diana Trif, bibliotecar, Mihaela Țoța, bibliotecar, Daniel Oprean, analist programator.

Ioan Sebastian Bara,
Managerul bibliotecii județene

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura