A fost pus în funcţiune primul computer tomograf din Orăştie

29 martie 2015 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

04 Tomograf spital Orastie (8)Magdalena Şerban

Vineri, în cadrul Spitalului Municipal din Orăştie, reţeaua Hiperdia a inaugurat un modern centru de imagistică medicală. Un computer tomograf de înaltă performanţă era aşteptat de mult timp de orăştieni, aceştia fiind nevoiţi să se deplaseze la diverse unităţi sanitare din judeţ sau chiar din ţară, pentru a beneficia de o investigaţie de specialitate.

Examinări interpretate de profesori universitari
Alături de edilul-şef al municipiului, Ovidiu Bălan, deputatul hunedorean Natalia Intotero, managerul Spitalului Municipal Orăştie, Graţiela Achim, cadre medicale şi diverşi invitaţi, la inaugurare a luat parte directorul general al reţelei  Hirpedia, dr. Octavian Lebovici. „Este al 20-lea centru pe care l-am deschis în România, având o experienţă în domeniu de circa 20 de ani.  Pentru interpretarea rezultatelor, imaginile şi examinările vor fi transmise online, către centrele noastre de imagistică din principalele oraşe din ţară, acolo unde avem foarte mulţi medici specializaţi pe diferite ramuri. Astfel, un avantaj major îl reprezintă faptul că o mare parte din examinări va fi interpretată de medici care activează în marile centre universitare şi sunt renumiţi pentru profesionalismul lor”, a precizat dr. Octavian Lebovici. Mai trebuie spus că noul computer tomograf este marca Siemens, iar softul de care dispune e de ultimă generaţie. Din estimările făcute, aici se pot realiza circa 15-20 de investigaţii pe zi. Urmând să parafeze contractul pentru 2015 cu Casa Judeţeană de Sănătate, Centrul Hiperdia poate oferi examinări pe bază de trimitere de la medicul specialist, astfel încât pacientul să nu fie nevoit să plătească serviciul medical. Dacă bugetul lunar alocat de CJAS va fi depăşit, bolnavul poate opta pentru reportarea investigaţiei gratuite pe luna viitoare, în baza unei liste de aşteptare. În condiţiile în care un pacient nu este asigurat, tarifele de examinare pornesc de la 150 de lei, în funcţie de complexitatea cazului putând ajunge la 500 de lei.

Pe viitor, un RMN
Mai trebuie spus că noul computer tomograf se află într-un corp al spitalului, de circa 300 de metri pătraţi, mai precis, în locul unde era, până nu de mult timp, vechea spălătorie, ce a fost mutată şi reorganizată. Edificiul a fost reabilitat atât interior, cât şi exterior, de către furnizorul privat, deci, pe cheltuiala acestuia. Spaţiul a fost închiriat pe o durată de 10 ani, cu posibilitate de prelungire. “Hiperdia este cel mai mare furnizor de servicii de imagistică medicală avansată din România şi este furnizorul privat care a decis să investească cu încredere în oraşul nostru şi să ofere posibilitatea dezvoltării şi îmbunătăţirii serviciilor medicale în Orăştie. Scopul Centrului este de a asigura pacientului un diagnostic rapid şi real, de care depinde pe urmă schema tratamentului pe care îl va primi. Le mulţumesc pentru importantul pas făcut pentru comunitatea din zonă şi le doresc mult succes în activitate”, a fost urarea făcută de Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăştie. Potrivit acestuia, în viitorul apropiat se mai urmăreşte implementarea unui aparat de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN), investigaţie pentru care în momentul de faţă, bolnavii sunt nevoiţi să se deplaseze la spitalele din judeţ, cheltuind timp şi bani.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Magistraţii decid astăzi dacă Monica Iacob-Ridzi rămâne în penitenciar

Monica Iacob-Ridzi (foto) încearcă să obţină întreruperea executării pedepsei de cinci ani închisoare. În acest sens, fostul demnitar a formulat...

S-a făcut primul pas pentru punerea în funcţiune a ambulanţei ţinute în garaj

Consiliul Judeţean a luat atitudine şi a pus pe ordinea de zi un proiect de interes public judeţean. Este vorba...

S-au alocat bani Serviciului judeţean de ecarisaj

În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Hunedoara au fost aprobaţi banii pentru Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân, în...

Închide