Comunitate

A fost bicentenarul Dostoievski!

Biblioteca Județeană „Ovid Densu­si­a­nu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consi­liu­lui Județean Hunedoara și în parte­ne­riat cu Colegiul Național „Decebal” din Deva, a organizat ieri o prezentare cul­tural-educativă prilejuită de împlinirea, în această zi, a două sute de ani de la nașterea marelui prozator rus Feodor Mi­hailovici Dostoievski.

Influență extraordinară
În cadrul activității, având drept generic „Inadaptabilitatea omului fericit prin su­fe­rință”, a fost făcută o amplă expunere a vie­ții și operei celebrului scriitor rus cu o viață plină de încercări și o operă ne­muritoare.
F. M. Dostoievski face parte din galeria stră­lucită a marilor prozatori ruși, alături de Lermontov, Gogol, Tolstoi, Turgheniev, continuați de Cehov, Gorki, Nabokov, Pasternak și lista nu e încheiată.
Unul dintre cei mai mari prozatori din toate timpurile, Dostoievski a marcat un punct de cotitură în istoria literaturii uni­versale prin romanele sale „Crimă și pe­deapsă”, „Idiotul”, „Demonii, „Frații Kara­ma­zov” etc. prin numeroasele nuvele și povestiri, prin articolele din presa vremii. Dincolo de valoarea literară de necon­tes­tat, proza lui Dostoievski a exercitat o extraordinară influență asupra psihologiei, moralei, religiei, prin profunzimea intro­s­pec­­țiilor în sufletele personajelor em­blematice pe care le-a creat. Aceste per­sonaje sunt inspirate din tabloul social al Rusiei de la mijlocul secolului XIX și dau glas unor permanente frământări suflete­ști, își pun întrebări legate de fericire, cre­dință, sensul vieții, căutarea adevărului, a libertății. Proza lui Dostoievski este, astfel, atât o frescă a Rusiei contemporane lui, cât și o galerie de tipologii umane ale căror trăiri abisale sunt genial prezentate. Fiecare personaj emblematic creat de acest uriaș prozator, de la Raskolnikov la prințul Mîșkin, de la Karamazovi la Sta­vroghin, de la Sonia Marmeladova la Nastasia Filipovna și alții, rămâne ca un portret creionat magistral de acest de­săvârșit cunoscător al sufletului omenesc care a fost Feodor Mihailovici Dostoievski. Romanele lui Dostoievski au cunoscut ce­lebre ecranizări, cinematografia rusă realizând adevărate capodopere pentru marele ecran. De asemenea, cele mai im­portante teatre ale lumii, inclusiv din Ro­mânia, au pus în scenă opere scriitorului, actorii străduindu-se să dea viață celor mai cunoscute personaje dostoievskiene.

Suferință
Dincolo de opera literară, viața lui Dos­toievski a fost marcată de suferință, boală, de situații limită generate de represiunea din partea autorităților Imperiului Țarist.
Toate acestea și-au pus amprenta pe literatura sa, pe întreaga sa concepție des­pre lume, credință, fericire, destinul omului în lume.
La finalul prezentării au fost adresate ele­vilor întrebări din subiectul prezentat, iar cei care au răspuns corect au fost re­compensați cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană.

Ioan Sebastian Bara,
managerul bibliotecii județene

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura