Categories: EvenimentFlash

A 13-a brăţară dacică

Livia Botici

Încă o brăţară dacică din aur este pe cale să fie recuperată şi adusă în România. Potrivit procurorului Augustin Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia, pe parcursul acestui an, este foarte posibil să fie readuse în ţară o brăţară dacică şi alte artefacte sustrase de braconierii din siturile arheologice.

Jumătate, recuperate

Dintre cele 24 de brăţări, de origine dacică, descoperite în Munţii Orăştiei de mai multe reţele de braconaj arheologic, până astăzi, au fost recuperate 12. „Mai sunt de recuperat exact jumătate din brăţările identificate. Avem piste, restul brăţărilor sunt date în urmărire internaţională şi avem şi diverse informaţii privind locurile unde s-ar afla ele. În cursul acestui an, ne aşteptăm să recuperăm o spirală (n.r. brăţară dacică), precum şi alte artefacte importante, care s-au sustras în aceeaşi perioadă cu spirala. Ancheta nu a fost încheiată, ea continuă. A fost importantă cooperarea judiciară internaţională, deoarece avem de-a face cu nişte reţele internaţionale, care îşi încep activitatea pe teritoriul României şi le încheie prin Europa Occidentală sau chiar peste Ocean, în Statele Unite ale Americii”, a declarat, la Alba-Iulia, procurorul Augustin Lazăr.

Expoziţie la Alba-Iulia

Cu ocazia expoziţiei „Mirajul Aurului”, demarată miercuri, la Muzeul Naţional al Unirii, din Alba-Iulia, timp de o săptămână, vor fi expuse toate cele 12 brăţări dacice, din aur masiv, recuperate până acum de autorităţile române. Pentru furtul şi traficarea comorilor dacice, descoperite în siturile Căprăreaţa şi Sarmizegetusa Regia, între anii 2000-2001, au fost condamnaţi de magistraţi 11 hunedoreni. De asemenea, pe rolul instanţelor hunedorene, se mai află astăzi un alt dosar, în care 10 persoane, tot din judeţul Hunedoara, sunt acuzate de furtul mai multor vestigii dacice.

Cu turma după aur

Miercuri, la expoziţia de la Alba-Iulia, procurorul Augustin Lazăr, cel care s-a ocupat de investigarea cazului „aurarilor”, a povestit metodele prin care braconierii arheologi reuşeau să fure comorile dacice. Procurorul a declarat că pentru a-şi justifica prezenţa în zona siturilor din Munţii Orăştiei, de cele mai multe ori, braconierii se deghizau în ciobani şi cumpărau turme de oi. Apoi, le campau în apropierea locurilor unde urmau să efectueze săpăturile ilegale şi, după ce reuşeau să sustragă comorile, transportau cu ajutorul măgarilor, echipamentele şi ustensilele folosite.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • mare papagal mai esti domnule lazar. in goana ta dupa ciolan inventezi scenarii. esti un maimutoi comunist

  • cate bratari mai sperati sa gasiti? mai aveti multi bani de spalat? noi murim de foame si tot cumparam la bratari dacice (cica!)

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago