Categories: EvenimentFlash

O nouă grupare, cercetată pentru „comorile dacice”

Livia Botici

Săptămâna viitoare, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia vor finaliza un nou dosar, în care cinci hunedoreni sunt cercetaţi pentru sustragerea aurului dacic din Munţii Orăştiei.

Dosar în lucru

Potrivit procurorului Augustin Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia, care s-a ocupat de cazul sustragerii şi traficării tezaurului dacic din siturile Sarmizegetusa Regia şi Sub Muchia Cetăţii, pe lângă cele două grupări care se află astăzi în instanţă, mai există încă un dosar în lucru. „Este vorba despre cinci persoane care sunt cercetate de procurori pentru aceleaşi infracţiuni, şi anume, săpături arheologice, în Munţii Orăştiei, furt şi traficarea comorilor dacice. Dosarul se află în lucru la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia şi sperăm ca săptămâna viitoare să finalizăm cercetările şi să întocmim rechizitoriul. Este posibil ca persoanele să fie puse sub învinuire, iar apoi, să trimitem dosarul în instanţă”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, procurorul Augustin Lazăr.

12 brăţări recuperate

În cursul acestui an, anchetatorii se aşteaptă să recupereze încă o brăţară dacică, dar şi alte artefacte, sustrase din Munţii Orăştiei. Statul român a recuperat până în prezent 12 brăţări dacice din aur, din cele 15 astfel de obiecte, despre care se ştie că au fost sustrase din situl Sarmizegetusa Regia. De furtul şi traficarea lor au fost învinuite mai multe persoane care, în perioada 2000-2001, ar fi organizat acţiuni de braconaj în siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Potrivit anchetatorilor, la 6 mai 2000, braconierii au descoperit sub o groapă de cult din situl Căprăreaţa, 10 brăţări dacice de aur masiv. Trei săptămâni mai târziu, în acelaşi sit, aceştia au găsit alte cinci brăţări. Potrivit anchetatorilor, obiectele, alături de mai multe bunuri de patrimoniu şi tezaure de monezi vechi din aur şi argint, au fost puse în vânzare pe piaţa neagră, în Occident.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

24 de ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

o zi ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

o zi ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

o zi ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

o zi ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

o zi ago