Actualitate

Recuperarea brățărilor dacice, abandonată

Brățările au fost realizate de meșteri din vremea dacilor, descoperite la Sarmizege­tusa Regia, într-o manieră rar întâlnită. Spira de aur era obținută dintr-un lingou, care era transformat într-un fir lung de peste 2 metri, cu o grosime relativ egală, scrie stiristul.com. Spiralele erau apoi rulate pe un tambur de lemn și decorate cu ajutorul unor dăltițe.

Valorificate ilegal
Brățările aveau atât valoare profană cât și rituală, fiind considerate ofrande aduse unor zeități. Toate provin din situl arheologic de la Sarmizegetusa regia, iar în prezent sunt păstrate la Muzeul Național de Istorie al României. Ele au fost estimate la mini­mum 100.000 de euro bucata. Un număr de 11 brățări sunt, în continuare, căutate, existând dovezi că au fost traficate pe piața interna­țională.
Între 1999 și 2001, 24 de brățări din aur au fost descoperite la Sarmizegetusa Regia și va­­lorificate ilegal de bande organizate de je­fui­tori de comori. Procesul in­ten­tat hoților de comori a scos în evi­den­ță însă dimen­siunea in­cre­di­bilă a jafului. Ipoteza că bră­țările ar fi falsuri realizate în vre­murile noas­­tre au fost aruncate în presă, însă ana­lizele de spe­cialitate au do­ve­dit, fără dubii, că ele sunt autentice.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, coor­donați de fostul procuror general Augustin Lazăr, au con­dus 15 operațiunide recuperare a bu­­nu­rilor culturale reprezentând te­zaure arheo­logice de patri­mo­niu care au părăsit ilegal teri­to­riul României.
Ca urmare a acestor acțiuni, Pa­trimoniul nostru cultural a fost re­întregit cu 13 brățări dacice re­gale de aur, kilograme de kosoni, monede tip Lysimachos, zeci de mii de monede de argint și bronz, scuturi de pa­radă regale.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Așa zisul activist de mediu, Alin Andrioni, prins de polițiști

Alin Andrioni (foto), hunedoreanul care a lăsat un om paralizat pe viaţă, după protestul din luna…

2 zile ago

Protest al polițiștilor din penitenciare. În jur de 5.000 de angajați vor bloca, miercuri, activitățile din pușcării

Și lucrătorii din penitenciare protestează     Sindicaliştii din penitenciare anunţă că miercuri, timp de…

3 zile ago

Ministrul Virgil Popescu: „S-a semnat contractul pentru construcția și punerea în funcțiune centralei electrice de la Mintia

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că s-a făcut un nou pas important pentru construcţia…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele prin târg că un politician din zonă și-a renovat vila de milioane…

4 zile ago

Bulina albă

Adrian Pușcaș, primarul orașului Hațeg Pentru că, din fonduri nerambursabile, a câștigat finanțare pentru a…

4 zile ago

Bulina neagră

Camil T., din municipiul Deva: Pentru că a fost condamnat la pușcărie, fiind judecat pentru…

4 zile ago