Politica si administratie

Ministrul Gerea, aşteptat în Valea Jiului

Maximilian Gânju

Minerii pensionari cer intervenţia  ministrului Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, în problema gratuităţilor pe care aceştia le primeau de la Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului (SNÎMVJ).
Foştii ortaci nu mai au nici o veste cu privire la gratuităţile la energia electrică şi termică, subvenţii pe care le-au primit până la 31 decembrie 2014, în baza unei legi ce datează încă din perioada regimului comunist. Aceştia şi-au pus speranţa în notificările făcute către Comisia Europeană de către Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, prin care cereau prelungirea perioadei de acordare a acestor bonificaţii până în anul 2018.
„Ministrul Gerea va veni în Valea Jiului, aşa am fost informaţi şi aşteptăm să se întâlnească cu noi pentru a găsi o soluţie favorabilă. Directorul SNÎMVJ a făcut notificările către CE, însă nici o veste. Pentru noi, înseamnă foarte mult aceste gratuităţi şi anul trecut ni s-a promis sprijin pentru a le primi în continuare”, a declarat Paul David, secretarul Ligii Pensionarilor Minieri Valea Jiului. Circa 10.000 de pensionari din minerit au pierdut aceste gratuităţi la 1 ianuarie 2015.
La rândul său, liderul UNPR Hunedoara, Haralambie Vochiţoiu, senator de Valea Jiului, a început un demers încă din vara anului trecut, pentru ca ortacii să-şi păstreze aceste ajutoare. Senatorul UNPR le-a facilitat liderilor ortacilor mai multe întâlniri cu vicepremierul Gabriel Oprea, iar acesta din urmă s-a angajat să-i sprijine. Totodată, Vochiţoiu spune că nu este drept ca facilităţile foştilor mineri să nu li se mai acorde. „Aceşti oameni au ajutat la clădirea Văii Jiului, a judeţului Hunedoara şi a României cu cărbunele scos de ei. Statul român nu are dreptul să nu-şi ţină promisiunile faţă de aceşti oameni şi Guvernul actual trebuie să renegocieze aceste drepturi cu Comisia Europeană”, a precizat parlamentarul din Valea Jiului. Potrivit unor surse, un licăr de speranţă de întrevede de la Bruxelles, iar foştii ortaci au şanse ca notificările SNÎMVJ să fie acceptate, cel puţin în parte.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura