Educatie si cultura

Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban

Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Deva pentru lecturare în această săptămână este cartea Furtuna din ceaşca de ceai. Fizica vieţii de zi cu zi, de Helen Czerski, apărută la Editura Trei, Bucureşti – 2018.

Conferențiar la Departamentul de Inginerie Mecanică al University College din Londra și fizician de profesie, autoarea vine cu un volum extrem de dinamic despre fizica activităților de zi cu zi, de la făcutul pop-cornului și până la călătoria ursului Fram, prin prisma atomilor din ghețari.

Helen Czerski ne demonstrează cum lucrurile banale – petele de cafea, de pildă, sau sticlele de ketchup – ne pot ajuta să înţelegem furtunile din Antarctica, analizele medicale și viitoarele noastre nevoi energetice. Știaţi că acea infimă cantitate de apă dintr un bob de porumb este cea care, odată încălzită, îl face să explodeze, transformându-l în popcorn? Sau că același fenomen explică și ce se întâmplă cu plămânii unei balene, un dop de șampanie care sare și un avion supersonic? Știinţa care explică mecanismele corpului uman, ale Terrei sau ale civilizaţiei stă ascunsă în obiectele obișnuite. Și odată ce înţelegi ce se întâmplă când fierbi un ou, lipești un magnet pe frigider sau sari într-o piscină, piesele unui puzzle mult mai amplu se așază la locul lor.

„Excelent… darul ideal pentru orice persoană pasionată de fizică, inclusiv copii sau adulţi care nu și-au pierdut uimirea sinceră a copilului în faţa fenomenelor acestei lumi.” —JOHN GRIBBIN, The Wall Street Journal

 

https://www.facebook.com/bibliotecadeva

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura