Politica si administratie

Zam: proiectul pentru apă şi canalizare, „în cărţi“ pentru 2019

Magdalena Şerban

Poziţionarea satelor aparţinătoare comunei Zam, suprafaţa întinsă pe care se desfăşoară, contrar numărului mic de locuitori, toate acestea atârnă greu în posibilităţile de susţinere a programelor de alimentare cu apă şi canalizare din bani europeni nerambursabili. Motivul e că întreg costul pe locuitor depăşeşte standardul impus. Bugetul propriu se dovedeşte incapabil să suporte sumele aferente.
„Se fac studii de fezabilitate şi este stabilită, conform nomenclatorului, o sumă pe locuitor, pentru a clarifica eligibilitatea investiţiei. Din păcate, noi nu reuşim să ne încadrăm într-un standard de cost. Ar fi necesare reţele foarte lungi de apă şi canal, care să aibă puţini beneficiari. Dar în continuare, ce ne dorim foarte mult este ca zonele care nu sunt cuprinse în master planul judeţean, demarat la nivel centralizat de operatorul Apa Prod, să le includem într-un proiect pe care să-l accesăm prin noul Program Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Deocamdată suntem prinşi în master plan doar cu localităţile Zam, Sălciva şi Pojoga. După cum se ştie, master planul prevede mai multe etape de realizare, prima şi cea mai importantă fiind perioada dintre anii 2014 şi 2020, care coincide cu al doilea exerciţiu financiar deschis de UE, la care are acces şi România, prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu. Termenul de finalizare e anul 2023, deci mai avem de aşteptat“, a afirmat Sorin Nistor (foto), primarul din Zam.
Potrivit acestuia, o parte din populaţia din satul principal e deservită de vechea reţea de alimentare a spitalului de psihiatrie, dar în rest, oamenii se folosesc de fântânile din gospodării. Şi aici intervine o problemă, pânza freatică suferind modificări în ultimii ani. Unele puţuri nefiind foarte adânci, în momentul în care scade nivelul Mureşului, scade şi nivelul apei din fântâni. Atunci, oamenii trebuie să se descurce pe cont propriu. „Mai avem deja întocmit un proiect de circa un milion de euro pe care urmărim să-l depunem tot prin PNDL pentru staţii de epurare şi canalizare în satul Zam. Locuitorii apelează la fose septice, ca soluţie de compromis. Ne-am încercat norocul, nu am reuşit să atingem punctajul de încadrare necesar pentru a obţine bani europeni, am revenit asupra documentaţiei, iar mai apoi s-au epuizat fondurile“, a mai spus primarul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura