ActualitateFlash

Drepturile unor cetăţeni din Deva, călcate în picioare de cei de la primărie. Sunt sau nu sunt de acord, spălătoria se va deschide

03 curatatorieNatalia Bumbac

Deşi locatarii unui bloc din centrul municipiului Deva se împotrivesc ca la parterul clădirii în care locuiesc să fie deschisă o spălătorie-curăţătorie chimică, se pare că opinia lor nu prea contează. Este vorba de blocul 2, scara A, din Piaţa Victoriei, unde proprietarul a închiriat spaţiul comercial de la parterul clădirii (foto) unei societăţi comerciale, care va oferi serviciile menţionate mai sus.

Cică actele sunt secrete
Cele şase familii care locuiesc pe scara blocului respectiv au fost vizitate în mai multe rânduri de proprietarul afacerii, care le-a cerut acordul pentru a deschide spălătoria, aşa cum de altfel prevede Legea 230/2007. De fiecare dată, oamenii s-au împotrivit, ca într-un final, să constate că opinia lor nu a fost respectată.  Ieri au aflat că a fost eliberată autorizaţia de funcţionare, iar atunci când au solicitat să vadă actele în baza cărora a fost emisă, reprezentantul primăriei le-a spus că sunt secrete. Spălătoria se va deschide, iar locatarii sunt îngroziţi că vor trebui să suporte zgomotul produs de maşinile de spălat, de uscătoare şi alte agregate care vor fi folosite la spălătorie. De asemenea, vor trebui să inhaleze emisiile rezultate din substanţele care vor fi folosite în procesul de curăţare a obiectelor vestimentare.

„Lasă s-o deschidă, că dacă nu-i în regulă, o închidem”
Cu toate acestea, Virgil Davidescu, şeful Biroului Privatizare al Primăriei Deva, semnatarul autorizaţiei de funcţionare, susţine că legea a fost respectată şi că nu trebuiau consultaţi vecinii în acest sens. „Spălătoria va fi ecologică şi nu va produce poluare. Cunosc problema. Dânşii au un proces verbal încheiat cu Asociaţia de locatari, prin care nu sunt de acord cu desfăşurarea anumitor activităţi în spaţiile comerciale de la parterul blocului. Dacă toţi cetăţenii din Deva ar proceda la fel, unde ajungem? Am emis autorizaţia de funcţionare, iar toate documentele sunt în ordine. Destinaţia spaţiului nu a fost schimbată, prin urmare, nu este necesară consultarea vecinilor, aşa cum prevede legea. Va fi făcută o protecţie fonică. Rămâne de văzut după ce porneşte afacerea, dacă vor exista sesizări din partea locatarilor. La abateri repetate, dacă va exista aşa ceva, autorizaţia de funcţionare se suspendă pentru 30 de zile, iar dacă nu se remediază problema, se anulează. Nimic nu e bătut în cuie”, declară Virgil Davidescu.

Nu există autorizaţie de mediu
Este adevărat că legile româneşti lasă loc de interpretare, dar mai există şi legea bunului simţ, pe care unii nu o cunosc. Dar nu numai aici este problema, din informaţiile noastre, se pare că autorizaţia de funcţionare a fost eliberată în lipsa autorizaţiei de mediu, ceea ce presupune o încălcare vădită a legislaţiei în vigoare. Contactată de MESAGERUL HUNEDOREAN, Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, a declarat că nu a fost solicitată eliberarea autorizaţiei de mediu din partea vreunei societăţi comerciale care are ca obiect de activitate spălătorie-curăţătorie chimică. Or, fără autorizaţie de mediu la dosar, în mod cert, cei de la primărie nu aveau voie să elibereze autorizaţia de funcţionare. Aşa spune legea, dar se pare că şeful biroului privatizare de aici are alte opinii.

2 comentarii la „Drepturile unor cetăţeni din Deva, călcate în picioare de cei de la primărie. Sunt sau nu sunt de acord, spălătoria se va deschide

  • Nenorocitii astia asa au dat si avizele de functionare ale unor baruri de la parterul unor blocuri. Ca, deh, ei fac ce au chef! Si se pare ca nu ii poate opri nimeni, deocamdata. Pana cand o sa le ajunga oamenilor la os si o sa-si faca singuri dreptate.

  • Am mai circulat si prin alte tari din Europa si am vazut baruri, restaurante, curatatorii si chiar spalatorii cu multe masini de spalat, care functioneaza si noaptea, amenajate la parterul blocurilor. Nu vad de ce ar trebui sa interzicem toate spatiile comerciale de genul acesta. Problema nu este de autorizare initiala, ci de modul cum inteleg cei care administreaza o afacere de genul sa respecte regulile, orarul, fara a-i deranja pe locatari, trebuie investit serios in antifonare si ventilatie. Aici trebuie lucrat, precum si la comportamentul clientilor, care dupa ce ies din bar uita de ei pe trotuarul din apropiere si fac o galagie de nedescris…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura