ActualitatePolitica si administratie

Adriana Năstase

Consiliul Județean (CJ) use află în impo­si­bilitatea de a recupera aproape 1 milion de lei, sumă cheltuită de Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Deva pentru achizițiile de produse în perioada pandemiei de coronavirus.

Spital Covid
„Autoritățile publice locale și județene au oportunitatea de a recupera sumele cheltuite în perioada pandemiei de coronavirus prin apelul POIM 2014-2020: Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid 19. CJ Hu­ne­doara, împreună cu reprezentații SJU Deva, au făcut demersurile necesare în acest sens iden­tificând achiziții în valoare de 5.295.545 de lei și solicitând ulterior recuperarea acestei sume.
Reamintim că pe data de 26 martie 2020, prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, a dispus prin Ordin transformarea SJU Deva în spi­tal Covid-19, blocând astfel activitatea unității spitalicești. Este de notorietate starea critică de tensiune în care s-a aflat personalul angajat al SJU Deva, în urma deciziilor aberante ale con­ducerii nou instalată. La finalul lunii martie 2020, același prefect a suspendat managerul SJU aflat în funcție și l-a numit, fără a avea competențe în acest sens, pe Silviu Didilescu. După nici o săptămână, acesta a demisionat, iar pe data de 8 aprilie 2020, la SJU Deva a fost instalat ma­na­gement militar. Așadar, sarabanda nereguilor de la SJU Deva a fost declanșată de gestul ires­pon­sabil al fostului prefect de Hunedoara, Vasilică Potecă”, se arată într-un comunicat al CJ Hu­nedoara.

S-a încălcat legea
„Revenind la achizițiile pentru care s-a solicitat recuperarea sumelor cheltuite facem precizarea că pentru o serie de achiziții realizate în perioada 01 – 15 aprilie 2020, Ministerul Investițiilor și Pro­iectelor Europene a dispus corecții financiare între 25 și 100 la sută. Cu alte cuvinte, sumele chel­tuite nu pot fi recuperate, întrucât nu s-a res­pectat legislația în domeniu.
Spre exemplu, achiziția combinezoanelor de protecție, în valoare de 289.234 de lei cu TVA, a fost atribuită prin achiziție directă deși valoarea acesteia este peste pragul de achiziție prevăzut la art. 7 din Legea 98/2016. Pentru această achi­ziție, Autoritatea de Management POIM a întoc­mit un raport de neconformitate pentru aplicarea reducerii procentuale de 100 la sută.
Un alt exemplu:în cazul a trei achiziții de măști de protecție FFP 2 în valoare de 231.990 de lei, s-a constatat încălcarea prevederilor art. 11 din Legea 98/2016, stabilindu-se reduceri pro­cen­tuale în valoare de 25 la sută.
Pe lângă aceste achiziții, au fost stabilite alte sume cheltuite care însă nu sunt eligibile pentru a fi recuperate, în valoare de 399.987 de lei.
În concluzie, în ciuda eforturilor financiare de­puse, CJ Hunedoara poate recupera doar 4.305.944 de lei din suma totală de 5.295.545 de lei, bani din bugetul județului Hunedoara chel­tuiți de managementul interimar al SJU Deva”, con­cluzionează reprezentanții instituției ju­dețene.

One thought on “

  • Și cu asta basta? Păi ce acțiuni au făcut/fac reprezentanții CJH să recupereze diferența de la cei vinovați? Sau sunt în cârdășie cu #PNLUSRIUDMRMINORITĂȚI și asta-i doar pentru proștii care îi girează? Pe cine au dat în judecată? Chiar așa de neputincioși sunt? Reprezentanții PSD se înșală dacă cred că nefăcând nimic și fiind remorca lui Iohanis vor câștiga următoarele alegeri. Cu Nistori, Intotere, Dăncile, Ciolaci, Dînci, Stănești, etc. nu mai ajung la guvernare niciodată, la putere (adică Președinție- că aici nefiind democrație conduce un singur om) nici atât. Restul e bla,bla,bla. Siktir!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura