Minerii din Valea Jiului au declanşat protestele

17 februarie 2021 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Maximilian Gânju

Minerii de la minele Livezeni şi Lupeni au refuzat să coboare în subteran ieri, miercuri, dimineaţă, aceştia protestând faţă de situaţia dezastruoasă în care se află Complexul Energetic Hunedoara. Îngrijorarea minerilor este legată de plata salariilor ori a drepturilor stipulate în contractul colectiv de muncă.
În Valea Jiului, ieri dimineaţă a fost şi prefectul ju­deţului, Călin Marian, pentru a discuta cu minerii care au declanşat protestul. După discuţiile pe care le-a avut cu conducerea Complexului Energetic Hu­ne­doara, prefectul a fost prezent la cele patru mine aflate în activitate, Livezeni, Lupeni, Vulcan şi Lonea, unde s-a întâlnit cu minerii şi liderii de sindicat. La mina Lupeni, prefectul Călin Petru Marian a intrat în subteran împreună cu un grup de mineri.
Reprezentantul Guvernului le-a spus minerilor că lefurile le vor fi achitate până pe 26 februarie din fonduri ale Ministerului Muncii, în acest sens fiind încheiat şi un protocol cu sindicatele, iar în urmă­toarele trei luni de zile se vor face demersurile nece­sare pentru separarea Complexului Energetic Hu­ne­doara (CEH) în două structuri: Complexul Energetic Valea Jiului şi Termocentrala Mintia.
„Încercăm ca în această perioadă să facem darea în plată şi să încercăm să separăm Complexul Ener­getic Valea Jiului de termocentrala Mintia. O să avem şi o discuţie la Ministerul Energiei, marţi, împreună cu sindicatele, Instituţia Prefectului şi Consiliul Jude­ţean. Să facem un plan cert pentru următoarea pe­rioadă, ca să nu mai existe disfuncţionalităţi”, a spus Călin Marian, prefectul judeţului Hunedoara.
„Toate solicitările şi problemele minerilor, discutate acum în Valea Jiului, vor fi transmise chiar în această după-amiază (ieri -n.n.) Guvernului României. Exe­cu­tivul va lua, într-un timp foarte scurt, cele mai bune soluţii pentru rezolvarea situaţiei”, a mai declarat prefectul Călin Marian.
Potrivit administratorului special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, de la 1 ianuarie 2021, CEH nu mai beneficiază de sumele de bani provenite din serviciile de sistem şi de ajutorul de stat pentru Mina Lonea.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Proiect de hotărâre pentru susţinerea polisportivului Avram Iancu

Consilierii judeteni PMP Viorel Arion si Robert-Eugen Muzsic au depus proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea finanţării sportivului Avram-Marius...

Criminal urmărit prin Interpol, prins la Orăştie

Alături de Ana Maria Murg şi Silviu Bruzlea, încă de negăsit, Vasile Benegui a fost con­damnat la închisoare pentru uciderea...

Anul Nou Chinezesc – Anul Bivolului de Metal

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva este angrenată, aşa cum se ştie, într-un amplu proiect de cunoaştere şi aprofundare a limbii,...

Închide