16 angajaţi „la negru” într-o singură firmă

Cristina Ghenea

Inspectorii ITM au depus o nouă plângere penală pentru munca „la negru”, de data aceasta, împotriva patronului unei unităţi cu regim hotelier din localitatea Aurel Vlaicu. Acesta avea în subordine 16 persoane care lucrau fără a avea acte întocmite. Printre acestea, şi o minoră de 17 ani.

Au făcut plângere penală

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, firma respectivă are un număr de 33 de angajaţi – 13 bărbaţi, 19 femei şi o minoră în vârstă de 17 ani, care lucra pe un post de ospătar. Aceasta, dar şi alţi 15 dintre colegii ei nu aveau încheiate forme legale de muncă. „Majoritatea persoanelor angajate aici în cursul anului 2012 figurau în Registrul de Evidenţă a Zilierilor ca desfăşurându-şi munca în anexe ale bucătăriei, în anexa restaurantului, la reparaţii ale instalaţiei electrice sau la aşezat varza şi la tăiat lemne, dar, în fapt, lucrau ca ospătar, barman, bucătar sau ajutor de bucătar”, a declarat Sorin Istrate, purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara. Acesta a adăugat că angajatorul a refuzat semnarea actelor de control şi că inspectorii au înaintat o plângere penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara, pentru folosirea la muncă a 16 persoane fără contracte încheiate. Aceasta a fost cea de-a patra plângere penală depusă, anul acesta, împotriva unui angajator din judeţ, din cauza nerespectării legii muncii.

În total, 10 minori depistaţi că munceau ilegal

Inspectorii hunedoreni spun că acesta nu este primul caz în care un minor este depistat că lucrează „la negru”. De la începutul anului şi până în prezent, în urma controalelor efectuate de ITM Hunedoara, au fost descoperite 127 de firme care aveau angajaţi fără contracte de muncă. Unele au fost prinse cu astfel de nereguli chiar şi de mai multe ori. În total, 296 de persoane au fost descoperite că lucrau „la negru”, iar în 10 dintre aceste cazuri s-a dovedit a fi vorba chiar de minori. În septembrie, de exemplu, inspectorii au depistat, la Haţeg, trei adolescenţi care munceau în construcţii. Aceştia nu doar că nu aveau contracte de muncă încheiate, ci îşi şi puneau viaţa în pericol, lucrând la înălţimi de câţiva metri.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Au furat tabla de pe magistrala de termoficare

Un tânăr din comuna Baru Mare, împreună cu un minor în vârstă de 10 ani, au furat tabla zincată de...

Mihai Leu, arbitru de titlu mondial

Cariera de arbitru judecător în boxul profesionist a hunedoreanului Mihai Leu (foto) va atinge nivelul de top mondial la finalul...

A fugit de acasă la un bărbat cunoscut pe Facebook

Căutată de autorităţi în întreaga ţară, o adolescentă în vârstă de 16 ani, din judeţul Olt, a fost găsită în

Închide