Actualitate

„Vlăstarele Orăştiei” vor concura la Campionatul Mondial Coral

Dan Burza
Magdalena Şerban

Corul de Copii „Vlăstarele Orăştiei”, unul dintre cele mai performante din România, dar şi din lume, judecând după palmaresul şi locul ocupat în clasamentul mondial, se pregăteşte pentru participarea la prima ediţie a Campionatului Mondial Coral, care se va desfăşura la Graz, în Austria, în perioada 10-17 iulie 2011.
 

De la Orăştie… la Graz
Rezervat în exclusivitate corurilor de copii şi tineret, Campionatul Mondial va reuni, la start, concurenţi de pe întregul mapamond. Evenimentul se desfăşoară în organizarea Fundaţiei Interkultur şi Musica Mundi, „Vlăstarele Orăştiei” fiind unul dintre cele trei coruri care vor reprezenta România la această competiţie. Participarea tinerilor corişti orăştieni la Campionatul Mondial se datorează efortului financiar asigurat de către Institutul Cultural Român, prin programul Cantemir, Consiliul Judeţean Hunedoara, Consiliul Local şi Primăria municipiului Orăştie, Asociaţia Părinţilor elevilor care învaţă la Şcoala Generală „Dr. Aurel Vlad”, precum şi prin sprijinul oferit de Fundaţia pentru Comunitate.
„Ne-am pregătit intens şi sperăm să obţinem rezultate bune care să îmbogăţească palmaresul României în cadrul festivalurilor şi competiţiilor internaţionale de anvergură” – a precizat prof. Petru Androne Eli, cel care asigură performanţele notabile ale „vlăstarelor”, în ciuda schimbului rapid de generaţii.

Un istoric bogat
Corul „Vlăstarele Orăştiei” a luat fiinţă în februarie 1996, pe lângă Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, la iniţiativa preoţilor parohi Ioan Gaşpar şi Mihai Todoca, atunci, doar cu misiunea de a participa la liturghii. Conducerea a fost încredinţată profesorului Petru-Androne Eli. În timp, repertoriul parcurs de formaţia corală a ajuns la aproximativ 200 de piese, sacre şi laice, româneşti şi universale (21 de limbi, de la scoţiană la… japoneză!) din toate epocile componistice. A participat la concerte şi festivaluri de circa 150 de ori, în România, Franţa, Germania, Liechtenstein, Ungaria, Austria şi Cehia, iar diplomele şi premiile obţinute i-au asigurat un palmares de top. În prezent, este cel mai titrat cor de copii din România, iar maestrul Petru-Androne Eli este apreciat în cercurile de specialişti ca fiind cel mai bun dirijor de copii, avându-se în vedere şi faptul că lucrează cu amatori, în timpul liber.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura