Comunitate

„Părinţii riscă amenzi, dacă nu îşi lasă copiii la şcoală”

Livia Botici

Cu toate că, prima săptămână din acest an şcolar este aproape la final, în jur de 50 de elevi nu au intrat nici măcar un minut la orele de curs. Supăraţi că în urma comasării, şcolile în care au învăţat până anul trecut s-au închis, elevii şi părinţii lor au protestat zilnic, sperând că unităţile respective nu vor fi închise.

Probleme în comuna Băiţa…
Un număr de 26 de elevi din Hărţăgani sunt total bulversaţi de situaţia în care se află în acest moment. Asta, pentru că, deşi în satul lor există o şcoală renovată, de la începutul noului an şcolar, elevii sunt obligaţi să facă naveta zilnic, la Băiţa, pentru că unitatea în care au învăţat până anul trecut şi-a închis porţile. „Părinţii nu vor să-şi lase copiii să meargă la şcoala de la Băiţa. Nu ştim cum se va finaliza această problemă, dar oamenii sunt foarte hotărâţi. Este greu pentru aceşti elevi să fie puşi pe drumuri toată ziua, mai ales dacă în satul unde locuiesc există o unitate şcolară frumoasă şi renovată, de altfel, la fel cum e şi cea de la Băiţa. Însă, orice s-ar întâmpla, copiii trebuie să aibă parte de educaţie“, a declarat Damian Diniş, primarul comunei Băiţa.

…dar şi la Lăpugiu de Jos  
Aceeaşi situaţie este întâlnită şi în comuna Lăpugiu de Jos. Aici, de la începutul anului şcolar, 23 de elevi, din satul Lăpugiu de Sus, protestează împotriva deciziei prin care unitatea şcolară din satul lor s-a închis, motiv pentru care ei trebuie să înveţe în satul Ohaba. De patru zile, copiii stau în curtea fostei şcoli, refuzând să facă naveta la Ohaba. „Pe de-o parte, îi înţeleg pe părinţi, dar pe de altă parte, consider că este vorba şi de o ambiţie personală a acestora, întrucât şcoala din Ohaba arată splendid. Aici s-au făcut foarte multe investiţii, este apă caldă curentă, termopane, încălzire, totul este la standarde foarte ridicate. Dar, dacă ar fi să privim din punctul de vedere al părinţilor, distanţa dintre Lăpugiu de Sus şi Ohaba este de 15 km, destul de mare pentru o navetă zilnică, şi iarna va fi foarte greu pentru copii. Noi am sesizat Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), referitor la protestul localnicilor şi aşteptăm să vedem ce se va stabili. Oricum, ar fi bine ca elevii să aibă parte de educaţie şi să fie lăsaţi să meargă la ore“ a declarat Alin Chiorean, primarul comunei Lăpugiu de Jos.

Regulile nu se schimbă în timpul jocului
Contactat de MESAGERUL HUNEDOREAN, Ilie Pârvan (foto), inspectorul şcolar adjunct, spune că regulile nu se schimbă în timpul jocului. „Ce am stabilit odată cu finalizarea procesului de comasare, rămâne bătut în cuie. Nu înţeleg de ce aceşti părinţi sunt atât de înverşunaţi? Elevii au aceiaşi profesori, şcolile în care vor învăţa sunt super dotate şi avem şi microbuze care să-i transporte la unităţile din cele două comune. Mai mult, pentru că ni se imputa faptul că, spre exemplu, la Hărţăgani, maşina nu a putut urca până în vârful dealului pentru a lua copilul de la poartă, am dat dispoziţii şoferilor să încerce să înainteze cât de mult pe dealuri, cu riscul de a repara microbuzele mai des. Nu înţeleg de ce nimeni nu vrea să coopereze? Aceşti copii trebuie să fie şcolarizaţi, iar dacă nu vor să-i lase la ore, părinţii riscă amenzi de până la 500 de lei“, a declarat Pârvan.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura