„Solidarizăm cu profesorii şi funcţionarii publici”

Livia Botici

Ieri, odată cu declanşarea grevei generale a funcţionarilor publici şi profesorilor, medicii, personalul sanitar din spitale şi policlinici, împreună cu angajaţii din Penitenciarul Bârcea Mare, au decis să se alăture mişcării de protest. Astfel, fiecare dintre aceştia a desfăşurat proteste sau alte manifestări de solidaritate cu greva generală a dascălilor şi a funcţionarilor publici.

Protestul medicilor

În cursul zilei de ieri, medicii şi personalul sanitar afiliat sindicatului Sanitas au fost prezenţi la serviciu, dar nu au efectuat consultaţii. „Am făcut o grevă de solidaritate cu bugetarii care au intrat în grevă generală. Astfel, între orele 8-14, în tot judeţul, medicii nu au făcut consultaţii, activitatea restrângându-se doar la nivelul urgenţelor şi la secţiile de nou-născuţi, terapie intensivă şi pediatrie. În momentul în care Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului, pe pachetul de legi, care ne vor diminua salariile, 2.800 de angajaţi din sistemul de sănătate hunedorean vor intra în grevă generală”, a declarat Lucia Vintilă, preşedintele Sindicatului Sanitas Hunedoara. Şi personalul de pe ambulanţe a protestat împotriva măsurilor luate de guvernanţi, pe maşinile de salvare fiind lipite afişe, pe care scria ”Protest Naţional”. „Pe parcursul zilei de ieri, am asigurat doar urgenţele, restul activităţii fiind stopat. Din 300 de membrii a sindicatului, 220 au semnat pentru protest. Joi vom fi în faţa Prefecturii pentru a solidariza cu ceilalţi bugetari”, a declarat Valentin Belea, preşedintele Organizaţiei Sindicale de Ambulanţă Hunedoara.

39 de primării greviste

Începând de ieri, dintre cele 69 de primării din judeţul Hunedoara, 39 au intrat în grevă generală pe termen nelimitat. Printre primăriile care protestează se numără cea din municipiul Hunedoara, primăriile oraşelor Călan, Geoagiu, Petrila şi Uricani şi alte 34 de primării de comune, în total, fiind 836 de grevişti din administraţiile locale. „Oamenii merg la serviciu, dar nu desfăşoară nici un fel de activitate, pentru că nu mai putem fi călcaţi în picioare la infinit, trebuie să avem şi noi o reacţie la tot haosul care se petrece”, a declarat Tiberiu Negrei, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie. Cu demersul declanşării grevei generale, s-au solidarizat şi angajaţii Penitenciarului Bârcea Mare, care ieri au protestat tacit împotriva deciziilor guvernului. „Paza în interiorul penitenciarului a fost asigurată în totalitate. Persoanele private de libertate nu au fost duse la instanţă decât dacă se aflau în arest preventiv, programul vizitelor a fost scurtat la patru ore şi nici un deţinut nu a mai fost scos la muncă, în afara penitenciarului”, a declarat Dan Luca, vicepreşedintele Sindicatului Independent „Vulturul” Bârcea Mare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare