EvenimentFlash

„Sabia de la Boiu” nu l-a „tăiat” pe preotul Rudeanu

Livia Botici

Cuscrul ministrului Vasile Blaga, preotul Octavian Rudeanu (foto), cercetat pentru infracţiunea de nerespectare a regimului bunurilor culturale de patrimoniu, în dosarul furtului „Sabiei de la Boiu”, a primit decizia de neîncepere a urmăririi penale. Învinuit de furtul artefactului a fost Iosef Ferencz, un angajat al muzeului din Deva, dar şi acesta a fost scos, de procurori, de sub urmărire penală.

Percheziţie la casa preotului

În luna martie a acestui an, poliţiştii hunedoreni, împreună cu procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au efectuat o percheziţie acasă la preotul Octavian Rudeanu, în speranţa că vor descoperi o sabie, obiect de patrimoniu naţional, dispărută în urmă cu cinci ani, din Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, din Deva. „Sabia de la Boiu” nu a fost găsită în locuinţa preotului, dar, în schimb, anchetatorii au descoperit două cărţi bisericeşti foarte vechi, din secolul al XVIII-lea, care provin de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, şi care au dispărut din incinta lăcaşului de cult, în perioada în care acesta a fost dărâmat şi reconstruit, dar şi o icoană, despre care nu se cunoaşte de unde provine. „Mi-au luat o icoană, o carte bisericească din anul 1702 şi un manuscris. Pe nici una nu erau înscrisuri ale Mănăstirii Sâmbăta de Sus. Eu le-am primit moştenire de la un unchi de-al meu, care este acum stabilit în Germania. Sabia de la Boiu nu au găsit-o, deoarece nu a fost niciodată la mine, singura sabie pe care o am este una artizanală, care costă vreo 50 de euro, şi pe care am cumpărat-o dintr-un târg”, a declarat preotul Octavian Rudeanu, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.

Potrivit procurorilor, cele două cărţi descoperite în timpul percheziţiei au fost returnate, vinerea trecută, Mănăstirii Sâmbăta de Sus, din judeţul Braşov.

Fapta nu este prevăzută de lege

Potrivit prim-procurorului adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, Ionela Draia, în data de 14 mai, Octavian Rudeanu a primit decizia de neîncepere a urmăririi penale. „În urma percheziţiei la domiciliul lui Octavian Rudeanu, s-a decis neînceperea urmăririi penale, în baza articolului 10, litera b, din Codul de Procedură Penală. De asemenea, din cauză că nu s-a putut proba faptul că Iosef Ferencz este vinovat de furtul „Sabiei de la Boiu“, s-a dat o soluţie de scoatere de sub urmărire penală, ceea ce înseamnă că nu el este cel care a furat artefactul”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Ionela Draia, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Articolul care a stat la baza deciziei de neîncepere a urmăririi penale faţă de preotul Octavian Rudeanu prevede că acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, atunci când fapta nu este prevăzută de legea penală.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura