„Paşaportul verde” al elevilor din Baru, un proiect de succes la nivel naţional

3 august 2010 | 3 Comentarii | Publicat in: Actualitate

Magdalena Şerban

Putem spune că degeaba ai tradiţii şi istorie dacă nu te lupţi să le conservi, degeaba ai aproape minunile naturii dacă atunci când mergi la iarbă verde, în urma ta, nu mai rămâne verde şi tot degeaba stă în puterea ta să schimbi lucrurile în bine, dacă nu o faci. Trăim într-o lume în care pe zi ce trece, simţim cum se diminuează din conştiinţa a noastră civică, după cum spune Daniel Răducanu, edilul-şef al comunei Baru: „Trăim sub acelaşi cer, dar orizonturile sunt diferite”.

Acesta ar fi un prim motiv care a generat ideea unui proiect şcolar amplu, conceput la Baru, cu care elevii de aici au participat la un concurs naţional.

Elevii din Baru – ecologişti cu diplomă

„Şcoala lui Andrei“ este un concurs naţional eco-civic adresat elevilor şi profesorilor din şcolile generale din România, dornici să protejeze mediul si să se implice activ în comunitatea în care trăiesc. La „Şcoala lui Andrei“ echipele participante au înscris un număr impresionant de proiecte, 227 în total.

Şcoala primară Petros, din comuna Baru, a participat la Concursul Naţional, „Ţara lui Andrei” cu proiectul „Paşaportul verde”. Cei 22 de elevi, coordonaţi de profesorul Dan Matei, au făcut parte din echipa „Patrula ecologică“ şi la sfârşitul concursului s-au clasat pe locul 8 pe ţară. Activităţile proiectului vizează ecologizarea zonelor din perimetrul monumentelor şi întreţinerea acestora şi „Pot să fiu ghid!“ – activităţi de ghidaj realizate de elevii din proiect, la obiectivele de patrimoniu din comuna Baru.

Scopul proiectului a fost valorificarea potenţialului istoric şi natural de care dispune comuna Baru, cu accent pe zona carstică a Văii Streiului, Peştera Tecuri şi Biserica monument istoric „Sfântul Ilie“, din secolul XVIII, (Biserica Pârveştilor). Pe parcursul derulării activităţilor au fost desfăşurate aplicaţii practice pe Valea Streiului, pe o distanţă de 10 km, unde au fost ecologizate zonele de campare.

În parcul din centrul comunei Baru, elevii au vopsit toate cele 47 de bănci şi au ecologizat arealul geografic din apropierea parcului.

Primăria a sprijinit acest proiect

Primarul comunei, Daniel Răducanu, a sprijinit toate activităţile derulate în cadrul proiectului şi a pus la dispoziţia elevilor cele două microbuze şcolare pentru a merge în Tabăra din ţara lui Andrei, organizată în staţiunea montană Cheia, pe Valea Teleajenului, la poalele munţilor Ciucaş, unde şcolarii din Petros au participat timp de o săptămână la numeroase activităţi, cultural-educative, ecologice şi sportive.

„Am demarat acest proiect pentru că, din păcate, odată cu modernizarea societăţii există riscul să pierdem din valorile spirituale şi civice. Este foarte important ca un copil răsplătit cu note de 10 la învăţătură să primească aceeaşi notă şi la educaţie şi caracter. Este un proiect de modelare, ideea am conturat-o în primăvară, când le-am propus cadrelor didactice să se implice în acest sens. Şi mă bucur că a dat roade, motiv pentru care nu ne vom opri aici“, ne-a declarat Daniel Răducanu, edilul-şef al comunei Baru.

Comentarii (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. claudia spune:

  suuper proiect…suuper tabara…suuuper tot :X:X:X

 2. Daniela spune:

  Cea mai faină tabără :X
  mai vreau în tabără :((
  a fost super 😡
  mă bucur că am reuşit cu proiectul să câştigăm locul 8 :X

 3. claudiu spune:

  da, a fost suuuuper in tabara dar… nu am facut nimic in afara de a vota in draci ca sa cistigam…de atunci, nimic! doar vorbe si minciuni!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Bãtaie pe un post la ECO SID Hunedoara

Consilierii hunedoreni şi-au menţinut poziţia privind schimbarea reprezentantului Consiliului Local al Municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) la ECO...

Augustin renunţă la „secund”

Tehnicianul echipei Minerul Lupeni, Ionel Augustin (foto), nu şi-a ales încă un „secund” în locul regretatului Iosif Rus. „Nu cred...

Grav accident de circulaţie

O femeie, de 42 de ani, din localitatea Vulcan, a produs duminică seara, în jurul orei 23, un grav accident...

Închide