FlashSport

„Olimpicul” şi-a asigurat bronzul mondial

Ciprian Marinuţ

Calificat la J.O. 2012, pugilistul devean Bogdan Juratoni (foto) şi-a asigurat, ieri, şi minimum medalia de bronz la Campionatul Mondial de la Baku, după ce s-a calificat în semifinalele competiţiei.

Încă o „victimă de argint”
Bogdan Juratoni loveşte perfect la Mondialele de la Baku. Pugilistul devean, legitimat la Dinamo Bucureşti, a mai făcut o „victimă de argint” în Azerbaidjan şi şi-a asigurat medalia de bronz. Astfel, după ce a trecut în optimile de finală de vicecampionul olimpic de la Beijing, cubanezul Emilio Correa, Juratoni l-a învins, ieri, în sferturile de finală, pe vicecampionul mondial, Andranik Hakobian (Armenia), cu 21-17.

A câştigat cu lovitura de dreapta
Bogdan a început tare, cu lovituri puternice cu ambele braţe, punându-l sub presiune pe al doilea favorit al competiţiei, însă după prima repriză, scorul a fost egal: 6-6. Juratoni a lovit mai mult, iar Hakobian mai rar, dar mai precis. Bogdan a ţintit perfect cu lovitura de dreapta, după prima pauză, şi a câştigat la limită runda secundă, scor 7-6, 13-12, la general. Armeanul a ieşit la bătaie în ultima repriză, lăsându-se descoperit, iar decizia l-a costat. Pugilistul antrenat de Napoleon Gheorghe a profitat şi s-a desprins în invingător, câştigând cu 8-5 repriza a treia, deşi Hakobian a rămas periculos până la ultimul gong.
Pentru un loc în finală, Bogdan Juratoni va boxa, mâine, pe 7 octombrie, cu ucrainianul Ievgen Khyrtov, urmând ca în cea de-a doua semifinală să se întâlnească Ryota Murata (Japonia) şi Esquiva Falcao (Brazilia). Bogdan Juratoni este primul pugilist român care va urca pe podiumul unui Campionat Mondial, după o absenţă de şase ani, ultima performanţă la o competiţie de o asemenea anvergură fiind realizată de Viorel Simion, care a obţinut bronzul la Mondialul din China, în 2005. Prin prisma tragerii la sorţi, dar şi a lipsei de experienţă la un asemenea nivel, Bogdan Juratoni era trecut la capitolul „promisiuni”, însă s-a autodepăşit, fiind primul sportiv român care a pătruns în sferturi şi primul care a obţinut calificarea directă pentru Jocurile Olimpice de la Londra.

Provine dintr-o familie de sportivi
Povestea sportivă a lui Bogdan Juratoni a început acum 10-11 ani, când mama, Cornelia, profesoară de atletism la Clubul Cetate Deva, a încercat să-l îndrume pe el şi pe fratele lui, Cezar, către disciplina sa de suflet. Până la urmă, Bogdan şi Cezar au lăsat atletismul mamei şi s-au îndreptat către boxul tatălui, Cornel, fost pugilist în trecut. „Am reuşit să-l conving să vină cu mine la atletism în clasa a V-a şi ajunsese la performanţe bune. Alerga Cetatea în sub două minute şi era rapid şi rezistent la celebrele scări de acolo. Prin clasa a VI-a, a mers însă la box, deşi tatăl său, care a fost campion zonal, nu l-a încurajat. A lucrat cu Silviu Vulc şi maestrul Ion Olteanu, iar eu l-am ameninţat că nu-i mai dau de mâncare dacă mai merge. Până la urmă, au apărut performanţele pe plan naţional şi nu l-am mai necăjit cu atletismul”, povesteşte Cornelia Juratoni, mama sportivului.

Ajutat de… atletism
În urmă cu cinci ani, fraţii Juratoni s-au transferat la Dinamo, unde au ajuns sub comanda lui Napoleon Gheorghe. Cezar a obţinut un bronz la un Mondial de juniori, iar acum, Bogdan e la prima mare performanţă din carieră. Mama sportivului e de părere că atletismul l-a ajutat pe Bogdan la realizarea performanţei de la Baku. „Am avut emoţii şi i-am ţinut pumnii la toate meciurile de la Baku. Cred că i-a prins bine atletismul, pentru că are rezistenţă şi viteză. A lipsit în ultima perioadă din competiţii, din cauza accidentărilor, însă acum, e la prima mare performanţă internaţională. Eu l-am văzut doar la două-trei meciuri, pentru că nu pot să mă uit când sunt lovituri dure. Mi-am dat însă seama că are talent şi că e cel mai trăsnet”, a spus Cornelia Juratoni. „Dedic această medalie şi calificarea la JO părinţilor, care au emoţii mari şi nu dorm noaptea de grija mea”, a declarat la rândul său Bogdan Juratoni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.