Sport

„Micuţa Kasparova”, punctaj de mare maestră la senioare

Ciprian Marinuţ

Şahista Daria Vişănescu (foto) (14 ani), de la Clubul de Şah Deva, a ocupat locul 13 la Campionatul Naţional de Senioare, cu un punctaj de cinci puncte din nouă posibile, la egalitate cu două mari maestre şi două maestre internaţionale. 
 

Prima la vârsta ei
Daria Vişănescu şi-a demonstrat talentul excepţional care depăşeşte „graniţele” vârstei ei şi la ediţia 2011 a Campionatului Naţional, desfăşurat în perioada 11-20 februarie la Sărata Monteoru (Buzău). La numai 14 ani, „Micuţa Kasparova” din Petrila a reuşit un punctaj pozitiv (plus unu) într-o competiţie naţională a senioarelor. Tot cinci puncte din nouă posibile au acumulat şi marile maestre Iozefina Păuleţ şi Alina L’ami (ambele Poli Iaşi) şi maestrele internaţionale Ioana Pădurariu (Poli Iaşi) şi Angela Dragomirescu (Şah Club Cugir). Diferenţa e că Daria are numai 14 ani, fiind prima clasată dintre jucătoarele sub 18 ani, iar cele patru maestre sunt senioare. Titlul de campioană naţională i-a revenit marii maestre Cristina Foişor (CS AEM Luxten Timişoara), şi ea originară din Valea Jiului, cu 7,5 puncte.

 

Putea mai mult
„Daria putea mai mult şi e supărată că a scos numai remiză şi nu victorie în ultima rundă, deoarece dacă obţinea 5,5 puncte, era în top 10. Oricum, rezultatul ei e unul excelent, mai ales că s-a confruntat şi cu unele probleme de sănătate. Toţi specialiştii care i-au urmărit partidele au apreciat că a jucat foarte bine, că are un talent deosebit şi că se simte pregătirea de la club. Dincolo de clasament, participarea la competiţia senioarelor a fost un excelent antrenament pentru Campionatul Naţional de Junioare care va avea loc în luna aprilie”, a spus Corneliu Hotăran, preşedintele Clubului de Şah Deva.
La aceeaşi competiţie, a avut o prestaţie bună şi Codruţ Florescu, de la Clubul de Şah Deva. Maestrul internaţional de la clubul devean a acumulat  7,5 puncte din 11 posibile, cu unul mai puţin decât campionul Constantin Lupulescu şi s-a clasat pe locurile 8-18.
Rezultatele Dariei:
Runda 1: 0-1 cu Cristina Foişor (CS AEM Luxten Timişoara-locul 1)
Runda 2: 1-0 cu Maria Vasilescu (Clubul de şah Bucureşti)
Runda 3: remiză cu Katalin Mathe (CS Medicina Timişoara-locul 8)
Runda 4: 0-1 cu Mihaela Sandu (CS Medicina Timişoara-locul 5)
Runda 5: 1-0 cu Roxana Anton (CS Poli Iaşi)
Runda 6: 1-0 Diana Cuşmuliuc (CS Poli Iaşi)
Runda 7: 0-1 cu Iozefina Păuleţ (CS Poli Iaşi-locul 10)
Runda 8: 1-0 cu Dorina Florea (Univ. Arad)
Runda 9: remiză cu Amanda Lolici (CSS nr. 1 Timişoara).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.