Comunitate

„Greu, dar mergem înainte”

06 stoica primar comuna pui (1)

Nicolle Ebner

Victor Stoica (foto), primarul comunei Pui, a început anul 2010 cu acelaşi elan de muncă, dar cu o mare nemulţumire în suflet, că prea mult se tărăgănează finanţările de la bugetul de stat. Întârzierile la plata proiectelor de dezvoltare au dus la blocarea unor investiţii importante pentru comunitate.

Statul nu-şi respectă contractele de finanţare

Victor Stoica şi echipa lui de consilieri şi funcţionari au depăşit de mult etapele de reabilitare a şcolilor din principalele sate ale comunei Pui, sau de ridicare a unei şcoli noi la Fizeşti, în locul celei vechi, mistuită de flăcările unui incendiu. Între timp, a devenit funcţională şi sala de sport din centrul de comună şi care stă la dispoziţia tuturor iubitorilor de sport din comună, fie că sunt elevi sau doar cetăţeni doritori de a face mişcare. Primarul şi-a pus la punct şi infrastructura de drumuri, dar stă cam prost la capitolul reţele de apă şi canalizare. Nu din vina administraţiei locale, ci a finanţărilor care vin în hopuri, ba în ultimul timp, nu mai vin deloc. „În proporţie de 50 la sută este finalizat proiectul de canalizare în localitatea Pui, un proiect pe mediu, finanţat de Ministerul Mediului în procent de 85 la sută. A fost destul de greu să acoperim cofinanţarea de 15 la sută din valoarea totală a proiectului, dar nici banii de la minister nu vin. Am o altă lucrare de alimentare cu apă pentru satele Băieşti, Şerel şi Ruşor, cu finanţare integrală de la guvern, dar banii nu vin. Lucrările sunt demarate de doi ani şi nu sunt gata nici acum. Nu pot obliga constructorul să facă, pe banii lui, lucrări de 30 miliarde lei vechi, pe considerentul că-i plătesc lucrările când îmi dă guvernul banii”, declară primarul Victor Stoica, mulţumit că totuşi, în anii trecuţi, a reuşit să introducă reţea de apă potabilă, în alte trei sate, obţinând o finanţare de un milion de euro pe programul SAPARD.

Alte proiecte pe rol

Însă, edilul şef al comunei Pui nu-şi pierde speranţa şi trăieşte cu gândul că va fi şi mai bine. Şi-a pus nădejdea în banii europeni şi aşteaptă verdictul de la comisia de evaluare pe măsura 3.2.2. pentru alte două proiecte menite să ridice calitatea vieţii celor peste 4.500 de locuitori ai comunei. „Lucrurile se mişcă, dar greu, şi nu întotdeauna banii se dau unde trebuie, în funcţie de priorităţi, ci în funcţie de culoarea politică. Nici nu ştiu ce va fi anul acesta. Poate ne trezim că în loc să aloce fonduri pentru finalizarea proiectelor aflate în derulare, vor finanţa altele noi. Cred că este nevoie de mai multă atenţie şi responsabilitate din partea tuturor, inclusiv a guvernanţilor, care ar trebui să aibă ca principală preocupare repunerea economiei româneşti, pe roate. Ne-ar putea face să trecem mai uşor peste momentele dificile amplificate de criză”, mai spune primarul comunei Pui.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura