EvenimentFlash

„Epidemie” de malpraxis printre medicii hunedoreni

Livia Botici

Anul 2009 i-a adus pe medicii hunedoreni în topul celor mai reclamaţi pentru greşelile făcute în timpul exercitării profesiei. Şi nu pe un loc oarecare, ci chiar pe primul loc pe ţară, potrivit numărului de reclamaţii înregistrate în anul precedent.

Sancţiuni puţine

Dintre cele 53 de cazuri reclamate, membrii comisiei de disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Hunedoara au aplicat doar cinci sancţiuni. „Dintre toate cazurile semnalate de pacienţi, am reuşit să soluţionăm doar 20, restul de 33 fiind şi în acest moment pe rolul comisiei de disciplină. Referitor la medicii sancţionaţi, nu pot să vă dau nici un fel de date, pot doar să vă spun că unii dintre ei au primit avertismente, alţii mustrări, voturi de blam sau amenzi”, spune Mircea Artean, preşedintele Colegiului Medicilor din Hunedoara.

Cazuri celebre

Printre cele mai mediatizate cazuri petrecute în judeţ în anul trecut, se numără şi cel al Roxanei Lazarenci, o tânără din Deva care, în urma unui chiuretaj realizat de medicul Romeo Stănescu, a rămas nenorocită pe viaţă. Femeia îl acuză pe medic că, în timpul operaţiei, i-a secţionat intestinul, acum fiind nevoită să treacă prin mai multe operaţii de refacere a acestuia. Un alt caz de malpraxis a fost reclamat de o familie din Simeria, medicul specialist în chirurgie generală, Aref Sajin, fiind cel pârât către Colegiul Medicilor din Hunedoara. Acesta a fost acuzat că a observat tardiv semnele unei cangrene ce cuprinsese piciorul unui bolnav, care, din cauza faptului că nu a fost tratat corespunzător, a decedat.

Pe primul loc în top

Dintre cele 400 de cazuri de malpraxis reclamate, anul trecut, la nivelul întregii ţări, 20 la sută au fost semnalate în judeţul Hunedoara. Astfel, medicii hunedoreni s-au ales cu pecetea de cei mai neprofesionalişti doctori din România. Anul acesta au fost înregistrate aproape 20 de plângeri, iar dacă e să luăm în considerare faptul că au trecut abia trei luni din anul 2010, putem să credem că şi în acest an vom ajunge pe primul loc în topul cazurilor de malpraxis semnalate de pacienţi.

3 comentarii la „„Epidemie” de malpraxis printre medicii hunedoreni

  • Nu orice medic este doctor şi nu orice doctor este medic. A fi medic este o profesie iar a fi doctor înseamnă că cineva are un titlu ştiinţific într-un domeniu oarecare. Că aproape toţi medicii au pe buzunarul de la halat marcat „Dr.” este cu totul altceva şi că a devenit uzual să ne adresăm medicilor spunând „Domnule/Doamnă doctor” este altceva. O anomalie generalizată. Ca o pată de culoare să menţionez că cei de la ţară şi astăzi se adresează avocaţilor „Domnul doctor”. De ce ? Pentru că înainte de 1948 avocaţii aveau nevoie de acest titlu ştiinţific pentru a se putea înscrie în barou. După acest an cerinţa s-a abrogat dar în conştiinţa publică a rămas acest mod de adresare.

  • :)) perforatia este mentionata la „acidente si incidente”, nu este malpraxis. iar un anus iliac temporar nu inseamna ‘nenorocita pe viata’ :)) ba nici unul permanent, unii ar fi multumiti sa aiba un anus iliac in loc sa-i fie amputate mainile. sau hai, macar degetele.

    si de ce fac oare fumeile chiuretaje? de smerite?! de ce vin fete de 14-15 ani insarcinate in luna a 5a, de nu stiu unde sa le trimit mai intai, la pediatru sau la ginecolog?!

    va multumim dragi redactori ca ne faceti sa radem. radem si de prostia voastra si de a fetelor.

    iar pentru malpraxisul pe care-l faceti accentuand si manipuland enuntul pentru rating, va va judeca dumnezeu. pacientele sunt deocamdata prea ocupate sa se ascunda de El.

  • domnule, sau doamna drd, in primul rand vreau sa va aduc la cunostiinta ca judecatile de valoare pe care le faceti sunt incredibil de aberante. in al doilea rand, femeia, care a fost intr-adevar nenorocita, nu este o tanara de 15 ani care a facut chiuretajul pentru ca nu si-a dorit acel copil. Dimpotriva, femeia urma sa se casatoreasca si era insarcinata cu sotul ei. Chiuretajul a fost impus de medic pentru ca i s-a zis ca acel copil se va naste cu malformatii. si privit din punctul d-voastra de vedere, ar trebui sa intelegem ca e mai bine sa fim nevoiti, din cauza unui asa zis medic, sa ne facem nevoile intr-o punga decat sa avem o mana sau degetele amputate? Parerea mea este ca nici una dintre situatii nu este de dorit, cu atat mai mult atunci cand se intampla din vina unor oameni care ar trebui sa ne insanatoseasca si nu sa ne faca sa ne pierdem luni, sau chiar ani, prin spitale. Cred ca de prostie va putem banui pe d-voastra, asta datorita enunturilor imbecile pe care le faceti. Iar daca sunteti medic, ma rog ca nimeni sa nu ajunga pe mainile d-voastra, pentru ca empatia si bun-simtul va lipsesc cu desavarsire.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura