Actualitate

„Cei care m-au torturat trebuie să plătească”

Livia Botici

Un hunedorean, care susţine că, în anul 1998, a fost torturat timp de 81 de zile de oamenii legii, nu poate să-i dea pe aceştia în judecată, deşi în anul 2008, a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, procesul împotriva Statului Român. Motivul: de aproape doi ani de zile, hotărârea CEDO nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Pentru relele tratamente aplicate hunedoreanului, România i-a plătit 30.000 de euro.

„Mai vreau 100.000 de euro”

În data de 15 septembrie a.c., la Tribunalul Hunedoara va avea loc a patra înfăţişare a procesului în care, Vili Rupa (foto) cere Statului Român, 100.000 de euro, pentru teroarea la care a fost supus. „Am iniţiat acest proces, pentru că vreau ca aceia care m-au torturat şi m-au ţinut pe nedrept în închisoare să plătească fiindcă mi-au distrus viaţa. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât că eu am avut dreptate. Povestea începe în anul 1998, atunci când mi s-au adus acuzaţii că fac trafic de mercur şi a avut loc o percheziţie în casa mea, fără a exista un mandat. Timp de 81 de zile, cât am fost arestat, am trăit un adevărat coşmar. În primele zile, m-au sedat încontinuu. Apoi, când m-am trezit, am observat că nu pot să mă mişc, şi atunci, am realizat că poliţiştii mă legaseră cu cătuşe, de mâini şi de picioare, iar între picioare, prinsă de cătuşe, era o ţeavă. Nu eram lăsat nici să merg până la baie, îmi făceam nevoile pe mine şi eram curăţat de colegii de celulă. Trei luni de zile, nu am fost lăsat să mă spăl, sau să mă mişc”, povesteşte hunedoreanul Vili Rupa.

Hotărârea nu i-a fost acceptată

După 10 ani de procese la CEDO, Vili Rupa, ajutat de Agenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, reprezentată de Monica Macovei, a reuşit să dovedească faptul că pe parcursul celor 81 de zile de carceră, a fost torturat şi de către poliţişti, şi de către procurori. „Sunt nemulţumit, pentru că acum, după hotărârea forului internaţional, eu i-am dat în judecată pe cei care m-au torturat, însă, am nevoie ca actul să fie publicat în Monitorul Oficial, ceea ce nu s-a întâmplat. Am dus o copie după decizia CEDO, însă, aceasta nu mi-a fost acceptată, deoarece nu este publicată în Monitorul Oficial. Cei care m-au ţinut în lanţuri aproape trei luni de zile nu trebuie să plătească?”, a mai spus Vili Rupa.

18 comentarii la „„Cei care m-au torturat trebuie să plătească”

 • FRICA VA FACE SA TRAITI IN MINCIUNA?am trecut si eu prin cea trecut veteranul, dar in anul 1998
  AM INVINS SISTEMUL SECURISTO-COMUNIST DIN ROMANIA
  SCRISOARE DESCHISA CATRE PRESEDINTELE ROMANIEI Frica va face sa traiti in minciuna! VREAU SA SCHIMB CODUL PENAL DUPA CEL DIN OLANDA SAU DIN SUEDIA PERSECUTAT SI TORTURAT DE POLITIA SI JUSTITIA DIN HUNEDOARA 1998 AM FOST ARESTAT FARA PROBE,UN DOSAR SE JUDECA DUPA PROBE NU DUPA VORBE FARA SA POATA FI PROBATE. AM FOST BATUT DE SAREA SANGE DIN MINE CA DIN ROBINET,AM FOST LEGAT IN LANTURI LA MAINI SI PICIOARE SI O BARA DE FIER LEGATE DE LANTURI TIMP DE 81 DE NOPTI,NU AVEAM DREPTUL SA FAC UN DUS,CAND MERGEAM LA WC,COLEGI DE CELULA MA STERGEAU LA FUND,PENTRU CA EU NU PUTEAM CA AVEAM MAINILE LEGATE DE LANTURI SI CATUSE,AM FOST VIZITAT DE CATRE COLONELUL COJOCARU DE LA PARCHETUL MILITAR CRAIOVA,CARE MA VAZUT LEGAT IN LANTURI LA MAINI SI LA PICIOARE SI O BARA DE FIER LEGATA DE LANTURI,ACEST COLONEL COJOCARU,MA PUS SA DAU O DECLARATIE,AM MAI FOST VAZUT LEGAT IN LANTURI DE CATRE PROCURORUL HERBAN DE LA PARCHET DEVA,SI ACESTA MA PUS SA DAU O DECLARATIE, NAM MANCAT NIMIC ZECE ZILE NUMAI APA AM BAUT,SI ACUM MA JUDEC LA CEDO UNDE CEREREA MEA A FOST ADMISA,CRED CA DUPA CAT AM FOST SUPUS TORTURII SI MAI MULT AM FOST AMENINTAT CA O SA FIU IMPUSCAT SI ARUNCAT IN BARAJ CA MANCARE PENTRU PESTI DE CATRE COLONELUL COZMA DE LA POLITIA DEVA,AM DREPTUL LA UN PROCES ECHITABIL INTRUN STAT DEMOCRAT.CU RESPECT VILI RUPA DIN HUNEDOARA TEL.0721758747 PS.CREDETI CA ESTE NORMAL.VREAU SA FAC UN FILM DESPRE ACEST CAZ ACUM DUPA ZECE ANI DE LUPTA CU SISTEMUL SECURISTO-COMUNIST DIN HUNEDOARA PE CARE AM REUSIT SA-L INVING ,NU MAI AM DREPTUL SA MUNCESC ,AM PRIMIT O SCRISOARE DE LA POLITIA DIN HUNEDOARA IN CARE AM CERUT SA FAC UN CURS DE CALIFICARE SI MI SA INTERZIS,CE SA MA FAC,CA VREAU SA MUNCESC CINSTIT. VA INTREB DE CE NU BENEFICIEZ SI EU DE O PENSIE DE REVOLUTIONAR CA AM DEMONSTRAT CA MAM LUPTAT CU SECURITATEA COMUNISTA DIN HUNEDOARA TIMP DE 10 ANI SI INCA MAI LUPT SI ACUM. VA INTREB DE CE NU AU PATIT NIMIC CEI CARE MAU ARESTAT SI TORTURAT NEVINOVAT,POLITITSTI,PROCURORII,SI JUDECATORII. VA INTREB DACA ATI FI IN LOCUL MEU CE ATI FACE,CA VREAU SI EU SA FAC CEVA SI AM VORBIT CU AVOCATUL SILVASAN SI A SPUS CA NU VREA SA MA REPREZINTE,PENTRU CA O SA I SE FACA PRESIUNI,AM VORBIT SI CU AVOCAT DOANCA EMIL SI ACESTA MIA SPUS CA EL ARE UN COPIL SI NU VREA SA NU MAI AIBA BANI SAI CUMPERE CEVA LA COPIL,LE ESTE FRICA CA SE FAC PRESIUNI ASUPRA LOR SI NU VOR SA MA REPREZINTE IN INSTANTA,VA CER AJUTORUL. EU LA VARSTA DE 16 ANI IN ANUL 1989 IN DECEMBRIE DE REVOLUTIE AM CALCAT IN PICIOARE TABLOURILE LUI CEAUSESCU ,AM DAT FOC LA CARTILE CU CEAUSESCU DIN ,AM STRIGAT IN * JOS COMUNISTII JOS CEAUSESCU,DAR EU NU AM PRIMIT NICI O PENSIE DE REVOLUTIONAR,ESTE ADEVARAT EU NU AM FOST RANIT DAR EU LA 16 ANI AM IESIT IN STRADA SI ZIUA ZI NOAPTEA. CU RESPECT SI MULTUMIRI VILI RUPA DIN HUNEDOARA 19-07-2010 INTR-UN STAT DEMOCRAT CU UN REGIM COMUNIST ESTE GREU SA TE LUPTI CU SECURITATEA
  RUPA VILI HUNEDOARA STRADA PINILOR NR 4 BL 40 AP 64 ET.1 tel.0721758747.
  NOI CEI CARE AM FOST SUPUSI TORTURII FIZICE SI PSIHICE DE CATRE SISTEMUL SECURIST COMUNIST AL ANILOR 1998, DE CE NU BENEFICIEM DE O PENSIE SAU O INDEMNIZATIE LUNARA DE DETINUT TORTURAT, AM DEMONSTRAT ACEST FAPT IN FATA CURTII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI DE LA CEDO.

 • bravo willi lupta si nu te lasa invins de un sistem corupt care pentru asi acoperi greselile sunt mai vinovati ca infractori fiinca au jurat sa apere adevarul si sunt cei care fraudeaza si fac pe infractori. lupta sa fie pedepsiti toti cei care teau facut sa suferi pe nedrept si care tiau stricat viitorul multa bafta si sper ca se misca ceva in tara asta corupta .

 • IN CURAND VOI CASTIGA PREMIUL,UN HUNEDOREAN IMPOTRIVA SECURITATII COMUNISTE.

 • TREBIUA MORT SA FI SI CU SELARU LA FEL VOI V A CERETI DREPTURILE BRAVO LA POLITISTI SI JUDECATORI

 • BAI CICEA LIVIU,SPUI CA MA CUNOSTI,SPUI CA SUNT UN GUNOI DE INTERLOP,DE UNDE AI DEDUS TU ACESTE LUCRURI,TU NU TE UITI CA EU AM CASTIGAT LA CEDO,NEGRU PE ALB HOTARARE DATA IMPOTRIVA STATULUI ROMAN,CINE ESTE VINOVAT PENTRU ASTA,MAI DOCUMENTEAZATE .

 • Esti bolnav Rupa serios dute la Zam si interneaza-te vreo 12-15 ani ca delirezi rau .Te dai ranit ca ai tija in picioare,ca nu mai poti sa mergi dar toate le ai de la bataile incasate de alungul timpului cum ar fi cea de la Forum unde te-au gasit mai mult mort decat viu si ai stat in spital cateva luni.

 • Ieri , astazi si maine noi platim salar la magistrati si politisti sa incalce legea si sa acceptam sa devina interlopi cu legitimatie de la stat ,unde este respectul cuvenit fata de ceteanul civil si corect si drept si onest ? Cand Guvernul Roman va trage la raspundere pe magistratii romani care au pedepsit Romania la CEDO vom avea o justitie dreapta si corecta !

 • Politistii , procurorii si judecatorii au castigat salarii de 200 de miliarde lei in 15 ani de cand ma judec cu ei , pentru ca au incalcat legea cu buna stiinta, am fost torturat nevinovat si nici unul dintre ei nu a fost pedepsit , in schimb am fost amenintat ca , o sa fiu arestat prin alta inscenare si omorat in inchisoare . Statul Roman de ce este obligat sa plateasca , interlopi cu legitimatie de la stat ,infractori periculosi pentru societatea civila ?

 • Va blestem pe voi functionari de la stat(politisti,procurori,judecatori ) care ati incalcat legea cu buna stiinta , facand abuzuri grave asupra cetatenilor , distrugandu-le viitorul ,ati devenit interlopi cu legitimatie de stat ,Sa va arda sungele in corp cum arde lemnele sub gratare si sa aud de voi ca ati facut infarct miocardic ,la biroul unde lucrati .
  Jigodii ordinare ale zilei de azi ce ati devenit ,infractori periculosi pentru societatea civila ce sunteti !

  Justitiarul de Hunedoara

 • esti un idiot si un analfabet.mi-e greata de indivizi de teapa ta!

 • Jigodie umana ce esti ,ai mancat mult rahat de a inceput sa-ti fie greata .

 • Am fost amenintat ca o sa fiu omorat de interlopii cu legitimatie de la stat ,cand nu mai auziti de mine ,sa aveti curaj sa vorbiti de lupta mea in care am castigat la CEDO doua procese impotriva romanilor care lucreaza la stat si incalca legea cu buna stiinta .

  Nu e nici o gluma vorbesc foarte serios , me-au vopsit usa trei zile cu litera X si a patra zi mi sa aruncat cu o solutie pe presul de la usa ,care mirosea a mortaciune .

  Justitiarul de Hunedoara

 • Politistii , procurorii si judecatorii au castigat salarii de 200 de miliarde lei in 15 ani de cand ma judec cu ei , pentru ca au incalcat legea cu buna stiinta, am fost torturat nevinovat si nici unul dintre ei nu a fost pedepsit , in schimb am fost amenintat ca , o sa fiu arestat prin alta inscenare si omorat in inchisoare . Statul Roman de ce este obligat sa plateasca , interlopi cu legitimatie de la stat ,infractori periculosi pentru societatea civila ?

  Justitiarul de Hunedoara

 • Acest interlop cu legitimatie de la stat ,Herban Dorel ,a fost facut lider de sindicat pentru ai apara pe procurori din Hunedoara in Procese ,http://www.spete.info/130-dosar-proces-1048972012-hunedoara-3436527/

 • Acest interlop cu legitimatie de la stat ,Herban Dorel ,a fost facut lider de sindicat pentru ai apara pe procurori din Hunedoara in Procese ,http://www.spete.info/130-dosar-proces-1048972012-hunedoara-3436527/

 • Acest interlop cu legitimatie de la stat ,Herban Dorel ,a fost facut lider de sindicat pentru ai apara pe procurori din Hunedoara in Procese ,http://www.spete.info/130-dosar-proces-1048972012-hunedoara-3436527/

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura