„Aurarii“ au făcut apel

6 ianuarie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

02 Ceia Iulian (2)

Adriana Năstase

Cei 11 inculpaţi care au fost condamnaţi la diverse pedepse cu închisoarea şi plata unor despăgubiri în bani, în dosarul „Comorile dacice“, au făcut apel împotriva sentinţei pronunţate, în decembrie anul trecut, de instanţa Tribunalului Hunedoara. „Persoanele în cauză au declarat apel împotriva sentinţei date de instanţa Tribunalului Hunedoara. Apelul se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia, dosarul urmând să fie trimis acestei instanţe“, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman.

Pedepse mari
Sentinţa dată de către instanţa Tribunalului Hunedoara în procesul „Comorile dacice“ prevede pedepse de la 7 la 12 ani de închisoare pentru 11 din cele 12 persoane ce au fost judecate pentru săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei. Inculpaţii mai trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 1,62 milioane euro către Ministerul Culturii. Totodată, instanţa le-a interzis inculpaţilor mai multe drepturi civile pentru diferite perioade de timp.

 12 brăţări recuperate
Dosarul „Comorile dacice“ a fost deschis în luna iunie 2005, când 12 persoane au fost arestate, fiind acuzate de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea de săpături şi detecţii ilegale în siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi traficarea ilegală pe piaţa neagră din străinătate a 15 brăţări dacice din aur, în greutate de 20 de kilograme. Statul român a recuperat, între timp, 12 brăţări dacice din aur de la diverşi colecţionari din străinătate, obiectele aflându-se acum în custodia Muzeului Naţional de Istorie al României.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Cel mai căutat jucător

Portarul Minerului Lupeni, Gabriel Ciucă (foto) este cel mai ofertat jucător de la echipa din Valea Jiului. Astra Ploieşti este...

Sala Sporturilor, teritoriu interzis

Sala Sporturilor din Deva nu poate găzdui, cel puţin până în luna februarie, nici un fel de competiţie sportivă, din...

Gura lumii

Informaţiile privind potenţiala schimbare a prefectului au stârnit valuri mai mari decât s-ar fi aşteptat cineva şi, spre disperarea multora,...

Închide