EvenimentFlash

Lucrările la autostradă riscă să se blocheze

Sorina Popa

O investiţie în valoare de 200 de milioane de euro, pe care hunedorenii au aşteptat-o de peste 10 ani, riscă să se blocheze. Motivul? Opoziţia mai multor locuitori ai satului Banpotoc, care sunt nemulţumiţi de lucrările de exploatare a unui deal de către firma Strabag, constructorul autostrăzii Deva-Orăştie.
Aseară, peste 100 de săteni din Banpotoc au răspuns solicitării preotului paroh Mircea Mihuleţ şi a lui John Aston, reprezentantul unui ONG, pentru a discuta problema lucrărilor pe care compania Strabag le efectuează acolo. Mai exact, un deal este decopertat pentru a obţine materialul de umplutură necesar construcţiei autostrăzii.

„Totul este legal, s-a făcut licitaţie”

Primarul comunei Hărău, Dorin Jibetean, le-a explicat, ieri, sătenilor prezenţi la adunare, că s-a organizat o licitaţie, în urma căreia Strabag a obţinut concesiunea pentru doi ani privind exploatarea dealului, domeniu privat Consiliului local Hărău. „Consiliul Local a aprobat acest lucru. S-au concesionat peste 13 hectare de teren, pentru 820.000 de lei. Cu aceşti bani, reuşim să ajutăm 400 de familii din comună, pentru a-şi realiza branşamentele de apă şi canalizare, lucru extrem de important pentru oameni. Greşeala mea este că nu i-am informat pe săteni. Însă, totul este legal în legătură cu exploatarea acestui teren. Şi, nu există pericolul ca dealul să o ia la vale”, a declarat Dorin Jibetean.

Nu există nici o motivaţie reală

Pe de altă parte, preotul paroh din Banpotoc, Mircea Mihuleţ, susţine că „sunt îngrijorat, ca preot, că lucrările au ajuns până în gardul cimitirului. După cum decurge totul, casele din apropiere sunt ameninţate de alunecări de teren”. Întrebat dacă are acordul Episcopiei Devei şi a Hunedoarei, pentru implicarea în această acţiune, preotul Mircea Mihuleţ, care a venit la întâlnire îmbrăcat în sutană, a spus că nu are nevoie de o asemenea aprobare. Deşi preotul susţine că dealul respectiv ar putea să o ia la vale, el nu are un studiu efectuat de vreun specialist în acest sens. În aceste condiţii, hunedorenii riscă, pentru nu se ştie ce interese obscure, ca autostrada Deva-Orăştie fie să se blocheze, fie să nu se facă la timp.
Proiectul autostrăzii Deva-Orăştie, de 32,5 kilometri, va crea aproximativ 1.000 de noi locuri de muncă în judeţ până în 2013, atunci când este estimată finalizarea lucrărilor.

17 comentarii la „Lucrările la autostradă riscă să se blocheze

  • Muntii de zgura de la hunedoara nu erau buni in acest scop, trebuie distruse dealurile !!!!!!!!!!!!

  • Cu asa mentlitate,nu o sa vedem noi autostrada in zona?…”zgura nu-i buna”..Pai zgura poate fi „BAZA”unei autostrazi…dle..?Autostrazile nemtilor se duceau dracului daca aveau la baza „PRAF”!Dar ca se moare pe capete pe soseaua Sibiu-Arad…ce mai ziceti!!!!

  • Stimata doamna, nimeni nu vrea sa intarzie lucrarile si nici oamnenii satului nu sunt nebuni si nici interese ”ascunse” nu au cum sugerati, dar cred ca atunci cand te apuci de asa ”treaba” sa razi un deal ar trebui sa ai toate avizele….sau in ziua de astazi NU mai trebuie asa ceva.Apropos am si eu casa sub deal si daca imi v-a fi afectata in vre-un fel cine ma despagubeste? sau trebuie sa-mi ”tina de cald” faptul ca nu conteaza casa si viata celor din casa atata timp cat se ”vor” face 1.000 de locuri de munca..

  • Sa nu se faca nimic pentru ca nu sunt facute de cine trebuie ! Uselisti Nuti! Sa va fie rusine domnule Primar ca asigurati apa si canal locuitorilor satului! Sa va fie rusine ca ati adus 8000000 lei in sat si nu v-ati milogit la Boc! Inca o data rusine ca va intereseaza!

  • 1. Daca ati avut casa langa deal ce ati fi spus?
    2. De ce lucreaza Strabag fara autorizatie? Dvoastra v-ar fi convenit sa sape cine la marginea gradinii si sa spuna ca este in interesul autostrazii?
    3. De ce nu a informat primarul pe sateni despre ceea ce se face acolo?
    4. Cum s-a ajuns la pretul de concesiune?
    5. Nu vor fi 1000 de locuri de munca. Chiar Strabag a anuntat ca are 150 de angajati, dupa ce mai inainte spusesera ca vor fi 3000 de locuri de munca…
    6. Foarte bine ca preotul ia apararea enoriasilor. Oamenii nu stiu ce sa faca. In sfarsit biserica se implica in viata comunitatii!!
    7. Nu vad nicio problema ca preotul a venit in sutana, ca doar de aia este preot. Aprobare de la Episcopie? De ce? Ca sa-i aperi pe oameni?

  • Pai bine mai, dar ce conteaza ca sapa dealul ala? Pai o mana de oameni sa opreasca un interes national? De ce nu se procedeaza ca in alte tari? In spania de ex. s-a spus ca drumul trece pe acolo si de acolo se i-a pamant, pai pe acolo a trecut fara drept de apel, chiar daca omul a avut casa in drum! S-a deschis cont si s-au platit banii. daca nu vrea sa ii ridice nici o problema, ca stau acolo si fac paienjeni, sau mai bine ii foloseste banca in investitii. Si popa se baga si el musca in lapte. e simplu. apar probleme la casa se da in judecata constructorul sau se ajunge la o intelegere cu el si problema rezolvata. Dar nu, ca popa are viiuni si stie tot ce se intampla, bineinteles fara a fi un expert in materie. Vai si amar.

  • De acord cu adrian.
    Imi pare rau ca va strica linistea 2 ani de acum incolo dar daca va e frica de casele si vietile voastre, discutati cu constructorul si ajungeti la un acord amiabil prin care sa va promita in scris, ca santierul nu va afecta proprietatile voastre si cimitirul.
    In rest, explicati-le clar ca ii dati in judecata si cu asta basta.
    Ce atata zarva.
    Ai vostri copii nu vin in fiecare an de la munca din Spania, Italia sau alte colturi de lume? Nu credeti ca ar fi bine si pentru ei sa ajunga mai repede, mai odihniti si in siguranta acasa?
    Pana la urma este interes national. Daca nu va convine, vindeti totul si va mutati in alta parte.

  • Marcele, tu esti de acord cu toti. asta-i soarta ta. sa fi de acord – nu comentez
    Adriane, du-te tata in Spania. si acolo sa te ieie dracu. ia-l si pe Marcel – e de acord

    articolul asta nu merita nici un comentariu. e un jeg de reclama

  • Dumnule Marcel tinand cont ca sunteti asa inversunat, ce ar fi sa va tineti copi acasa si nu in Spania, asa nu vor avea de condus mult si nu ar fi incidente in trafic(daca sunt obositi sa doarma pe traseu ca de asta sunt hoteluri si moteluri pe marginea soselelor) …Referitor la vandut casele din zona, nu aveti nici un drept sa spuneti oamnenilor din zona ce sa faca, dar erati in locul lor erati la fel de disperat, oricum sunteti un ”om….” data viitoare sa va tineti parerile pt dumneavoastra.

  • Mai chimmione, draq sa te i-a pe tine, ca pe mine a spus ca inca ma mai lasa putin. Mai baiete, voirbesc din proprie experienta, fiindca sunt in Spania. Din nefericire am cumparat o bucatita de pamant sa-mi fac si eu o casuta si au venit nenoricitii astia cu centura lor, care nici macar nu e autostrada si l-au luat cu forta, cand eu am abia am apucat sa-mi fac fundatia. Am primit bani cu forta, insa, la fel ca si in romania, am primit mai mult decat valoarea sa, fiindca asa se face si oricine spune ca nu am dreptate i-a sa incerce sa vanda un teren la pretul care s-a oferit.
    Ar trebui sa va intre in minte, la fel ca in orice alta tara civilizata (ca asa ne credem), primeaza interesul national, infrastructura. Pai unde s-a mai vazut, in afara de romanica, sa moara omu’ ca i-a luat pamantul si i-a mai si dat bani pe el?? Bahhh. Daca nu iti convine te muti la oras sa iti cumperi alta casa si gata.
    P.S. dar toti oamenii din sat care au de munca direct sau indirect de pe urma dealului si autostrazii aleia cum e? Asta nu o mai spuneti nu?

  • Stimate domn Adrian, dacă tot vreți sa scrieti ceva va rog sa va informați înainte: 1. Pământul care le-a fost luat taranilor pt autostrada nu le-a fost plătit integral, sau sa detaliem au plătit pt 1.000 m si au luat 2.500m. 2.locuri de munca ??? Pt cine??? Pt indienii care au fost aduși cu tot cu corturi ca mana de lucru ……alooo nenea stiai astea si sunt doar câteva detalii….mai informați-va

  • Draga Flavia. Daca e asa imi cer scuze in legatura cu plata, bineinteles nu cu restul. Eu ma bazez doar pe ceea ce se spune si se afirma de consiliul local al localitatii. Ideea e ca articulul asta nici altul intre multele pe care le-am cautat nu spune nimic despre chestia asta. Sau ma insel? Este vre-un articol care sa o spuna?
    Pai nu VORBESTE si SE LAUDA presa de la voi din judet (sunt din jud Alba :)) ) ca vau dat locuri de munca si nimeni nu zice contrariul?

  • dragule, te-am confundat cu cineva din „interior”. imi cer scuze.
    1000 locuri de munca? probabil cereri de angajare. oferta lor e de 20-30, si sunt generos. 😀

  • Stimate domn, am citit articolul dumneavoastra si sunt contrariat deoarece nu respecta adevarul. Satenii din Bampototc nu se opun autostrazii, ci modului abuziv si ilegal in care Strabag impreuna cu autoritati ale statului au inteles sa-si faca treaba intr-o tara membra UE. Pentru o astfel de cariera este nevoie de un aviz de mediu care presupune si un plan de reabilitare a zonei afectate prin aducerea ei intr-o stare cel putin la fel de buna impreuna cu o garantie financiara pentru buna executie, ori in acest moment aceste lucruri nu exista, lucru confirmat de Agentia de mediu, de Garda de Mediu si de Agentia Nationala a Resurselor Minerale. Dumneavoastra ca jurnalist ar trebui sa reflectati adevarul si anume ca Strabag lucreaza fara nici un fel de autorizatie legala, incalcand mai multe legi ale Romaniei si Uniunii Europene, trecand deja in sfera penalului.

  • Referitor la imbunatatirile pe care le-a facut primarul… ii multumim pe aceasta cale ca si-a facut datoria, insa nu inteleg cum UE finanteaza proiecte doar pe jumatate, pentru ca in mod normal dupa introducerea conductelor de apa si canal proiectul trebuia finalizat cu o actiune de refacere a drumurilor care au fost praftic distruse insa pentru care dl. primar sustine ca nu mai are bani. Astept cu nerabdare receptia lucrarilor cu bani europeni si vedem atunci unde este misterul

  • 1.La cat de deprimant arata acum dealul chiar ar fi bine sa se lucreze cu dublu utilaje pentru a termina mai repede. Cel putin partea decopertata ar fi bine sa dispara cat mai urgent spre fundatia autostrazi inainte de a veni ploile sa o aduca peste sat. Mai mult praf , mai mult zgomot, mai putin timp – autostrada mai repede terminata

    2. Existau si alte solutii alt deal fara padure si nu deasupra satului la cativa metri sau zgura(vezi articolul de mai jos) Ambele solutii erau mai costisitoare asa ca firma a optat pentru cea mai buna din punctul ei de vedere fara a mai tine cont si de oamenii dintr-un sat. …

    „Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş, întăreşte cele spuse de prefect, susţinând că trebuie folosită zgura, în detrimentul resurselor naturale. „Singura soluţie o reprezintă programele de dezvoltare a infrastructurii rutiere. Construcţia Coridorului IV Paneuropean este o ocazie binevenită, pentru a scăpa de peisajele dezolante ale munţilor de zgură”.
    La rândul lor, drumarii hunedoreni sunt perfect de acord cu utilizarea zgurii în procesul de realizare a autostrăzii. „Prin demararea programului la nivel naţional, am conserva resursele naturale, care în multe cazuri, sunt exploatate haotic. În aceste condiţii, zgura este soluţia cea mai eficientă”, a declarat Gelu Simina, de la o firmă de drumuri din judeţ.”

  • …specialistul Gelu Simina,ăla care a distrus Drumurile Judeţene împreună cu Prip Ioan!!! …nu a fost în stare cât timp au fost director, să facă drumuri,…abia a ţinut o amantă care făcea instrucţie cu băbeturile din Direcţie!!!…dar acum când Simina Gelu, e slugoi la DODA de la DRUPO,mai face pe dracu!!!Vorbe şi iar vorbe, atât … că Doru nu le dă bani să-şi ţină curvele!!!Hoţilor,face-ţi drumuri, nu furaţi banii hunedorenilor!!!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura