Comunitate

Exponatul lunii februarie la muzeul din Deva

Magdalena Şerban

Toţi cei care vor călca pragul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR), în calitate de vizitatori, vor avea prilejul să admire în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia, la categoria „Exponatul lunii”, o tablă a breslei olarilor din Haţeg, ce datează din 1776.

Aceeaşi piesă a făcut parte dintr-o expoziţie colectivă, desfăşurată anul trecut şi intitulată „Bresle transilvănene – Istorie şi simbol”, în organizarea Muzeului Ţării Făgăraşului, în colaborare cu mai multe muzee din ţară, printre care şi cel din Deva.
„Exponatul face parte din colecţiile de istorie ale instituţiei noastre, intrând în patrimoniul MCDR la 1 ianuarie 1954, împreună cu alte piese ce s-au constituit într-o donaţie cuprinzând mai multe obiecte din inventarul fostei bresle a olarilor din Haţeg, alături de originalul diplomei, scris pe pergament şi având pecetea atârnată, caietul cu numele olarilor, cartea de judecăţi şi pedepse, lada breslei, unelte, oale, ştampila breslei şi roata olarului. Datând de la anul 1776 şi confecţionată din lemn sculptat şi pictat, tabla breslei olarilor din Haţeg este traforată în formă de «cruce cu raze», sau, după alte interpretări, de «inimă stilizată». Pe una dintre feţe este reprezentat Tatăl ceresc dând viaţă din lut omului, având deasupra inscripţia «când au făcut Dumnezeu pe Adam», iar dedesubt «A. 7284», adică 1776 după Hristos, cel mai probabil anul în care tabla a fost zugrăvită. Pe cealaltă faţă a tablei este reprezentat un ulcior, un «pieptene» şi o «carigă» de care se ajută olarul să-şi facă produsele, de trei lalele, patru sori reprezentând cele patru anotimpuri şi câteva stele pe fond, alături de semnătura celui care a făcut-o: «Popa Simion Zugravu»”, se precizează în comunicatul reprezentanţilor MCDR.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura