Categories: Fara bascalie

Viena, 10 minute… atenţie, să nu coboare toţi! (II)

Rămân consecvent principiului de a nu polemiza cu cititorii… totuşi, ca răspuns la comentariul postat pentru editorialul meu de ieri, voi spune că nu cunosc unde s-au dus banii pentru noul sediu al liceului, cine şi când a semnat. E desigur, regretabil că Liceul de muzică „Sigismund Toduţă” nu are un sediu nou, dar insist să susţin proiectele pe care le-aş numi globale, singurele de natură să rezolve ceva pe termen lung. În opinia mea, repet, a mea, soluţia este conurbaţia, care poate asigura crearea unui oraş mare, a unui oraş de peste 150.000 de locuitori. Lansat de preşedintele Mircea Ioan Moloţ în urmă cu patru ani, proiectul conurbaţiei „Corvina”, dacă se va materializa, ceea ce sper să se întâmple, va aduce acel plus de urbanizare. Teoriile sociologice au demonstrat fără echivoc, dincolo de orice tendinţă a noastră de a politiza orice, că oraşele mici sunt inerte din punct de vedere al progresului pe care-l determină, sau, în limbaj mai puţin academic, oraşe în care nu se întâmplă nimic. Chiar şi cu o clădire nouă (categoric utilă profesorilor şi elevilor, performanţei în general), liceul de muzică din Deva nu va reuşi să-şi ţină absolvenţii acasă, pentru simplul motiv că artiştii au nevoie de săli şi mai ales, de public. Or, fără filarmonică, fără facultăţi care să producă elite (din păcate, pe cale de dispariţie), fără o anumită agresivitate pe piaţa ideilor, Deva va rămâne un oraş asemeni celui descris odinioară de Ceauşescu – mic-burghez. Nu vom avea şansa de a deveni o reşedinţă de judeţ importantă, care să conteze, iar în perspectiva regionalizării, dacă nu se va face nimic, ne putem lua adio de la vreo funcţie administrativă pe care oraşul nostru ar putea s-o îndeplinească. Timişoara sau Alba Iulia vor fi oricând mult mai calificate pentru titlul de reşedinţă de regiune, mai ales că Alba Iulia are şi atuul istoric de partea sa. Nu avem nici o facultate de stat, nu avem nici o facultate importantă, care să conteze. Suntem plini de facultăţi fantomatice cu sediul la Deva, fabrici de diplome, fără relevanţă ştiinţifică. Regret că o spun, intelectual, suntem un oraş care decade.
Ar fi regretabil, cu atât mai mult, cu cât suntem judeţul de unde a început istoria românilor. Vă pot spune din observaţii proprii (dacă e nevoie, pot şi proba…) că Sibiul şi mai ales Alba Iulia sunt mult înaintea noastră din punct de vedere al avansului spre statutul de oraş mare şi nu prea sunt dispuse să cedeze. Revin – şansa noastră este ca în 2012 să existe acel oraş format din Deva, Hunedoara şi Simeria.
Între timp, ne pierdem timpul cu tâmpenii violete…

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Pentru a nu fi inteles gresit: nu am dorit sa politizez discutia. Sint intru totul de acord cu proiectul conurbatiei, apreciez eforturile depuse pentru realizarea ei, sint convins ca echipa profesorului Radoslav (realizator, printre altele, la sfirsitul anilor '80 a unei trupe de caragialologie) a intocmit un studiu competent si sper ca propunerile dinsului vor fi respectate in cadrul executiei. Articolul de ieri facea insa referire la oamenii din "Toduta". Dumneavoastra sigur stiati ce veti scrie in articolul de azi, eu nu.

    Comentariul meu de ieri facea apel la responsabilitate si la alocarea de fonduri pentru cultura. Cum nici eu nici dumneavoastra nu sintem ordonatori de credite, comentariul a facut referire la persoana care ar trebui sa aloce fondurile (alaturi de echipa sa) si la nerealizarile in domeniul infrastructurii de spectacol (dupa cum spuneti in articolul de azi, artistii au nevoie de sali).

    Deoarece nu cunoasteti unde s-au dus banii, cind si cine a semnat (nu este vorba despre actualul primar - daca s-a inteles asa) va recomand sa studiati arhivele Acomin si cele ale Inspectoratului Scolar.

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele prin târg că un personaj din zonă, care vrea să can­dideze la…

40 de minute ago

Bulina albă

Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri Hunedoara Pentru că a inițiat o acțiune de învățare a…

41 de minute ago

Bulina neagră

Gruia F., din municipiul Brad Pentru că a luat o sumă de bani dintr-un bancomat,…

42 de minute ago

Viperele au ieşit mai devreme din hibernare, atenţionează salvamontiştii

Viperele au ieşit mai repede din hi­ber­nare în acest an, motiv pentru care pot fi…

43 de minute ago

Banul, ochiul Dracului!

Un pensionar din zona Bradului era să-și păteze cazierul ori chiar și ajungă în pușcărie…

46 de minute ago

Un sonar cu inteligenţă artificială, folosit în căutările persoanei dispărute în lacul de acumulare Sântămăria Orlea

Un detector care utilizează inte­li­genţa artificială a fost folosit, ieri, în operaţiunile de căutare a…

46 de minute ago