Categories: Editorial

Va pierde Geoană şi alegerile din partid?

După cum cu siguranţă aţi remarcat şi dumneavoastră, cititorii interesaţi de viaţa noastră politică, în această perioadă, în PSD este vânzoleală mare. Social-democraţii au plecat de la guvernare – sau au fost scoşi, nici nu ştim exact cum să spunem – înainte cu o lună de scrutinul prezidenţial, cu gândul că vor reveni la putere, după ce liderul lor, Mircea Geoană, va câştiga alegerile pentru Cotroceni. Numai că, deşi au avut alături de ei o largă coaliţie de partide, Geoană şi ai lui au luat-o, din nou, pe cocoaşă, de la Traian Băsescu. Fapt care a trimis PSD încă vreo trei ani în opoziţie.
Fireşte că acest lucru cu greu poate fi înghiţit de membrii partidului, începând de la opincă, până la vlădică. Dacă soldaţii de rând ai formaţiunii politice nu prea au ce face decât să mârâie sau să înjure în gând, o parte a mahărilor din PSD – începând cu baronii locali şi continuând cu şefii de la nivel naţional – au început să învolbureze apele în partid. Mai întâi, a ieşit la atac, sărind la gâtul perdantului Geoană, cine altul decât Miron Mitrea. Avea şi motiv, el fiind unul dintre cei marginalizaţi de actualul preşedinte al PSD şi echipa sa de conducere. Apoi, a început să iasă la rampă, tot mai des, şi Adrian Năstase. Simţind că acum au şansa să urce mai sus pe scara ierarhică în partid, încă vreo câţiva ambiţioşi, care n-au prins poziţie de prim plan sub conducerea lui Geoană, s-au alăturat celor care au declanşat acţiunea de crucificare a acestuia.
Discuţiile sunt tot mai încinse în PSD. Se fac şi se desfac tot felul de combinaţii şi alianţe între diferiţii pretendenţi la şefie şi grupurile lor de susţinători. Rând pe rând, unii dintre cei care simt că actualul lider al partidului pierde teren, chiar dacă nu-l atacă pe Mircea Geoană făţiş, se delimitează încet, încet de el. În aceste discuţii a fost atras la un moment dat, chiar Ion Iliescu, fondatorul şi preşedintele de onoare al PSD. Însă, experimentatul politician nu s-a lăsat prins în capcană, chiar dacă printr-o declaraţie ruptă din context, în mass-media a apărut că el i-ar acorda sprijinul lui Adrian Năstase. Iliescu a revenit însă prompt, precizând că, în opinia sa, important pentru PSD nu este cine va fi preşedintele partidului. Ci, în perspectiva apropiatului congres, importante sunt problemele menite a transforma PSD într-un autentic şi modern partid de stânga, stabilirea strategiei sale viitoare a acestuia, ca principal partid aflat în opoziţie, pentru a accede din nou la putere.
Aşa stând lucrurile în PSD, întrebarea este ce va face Mircea Geoană? Va reuşi să reziste atacului dezlănţuit de Miron Mitrea, presiunilor făcute de cei care-l consideră nepotrivit pentru a conduce partidul, un permanent perdant? Va reuşi să strângă în jurul său suficienţi partizani, cu ajutorul cărora să evite debarcarea sa de la conducerea PSD? Oricum vor sta lucrurile în final, părerea sussemnatului este că nici unul dintre cei care şi-au anunţat până acum, direct sau voalat, intenţia de a prelua şefia partidului – Mitrea, Năstase, Diaconescu – în actuala etapă, nu vor reuşi să facă mai multă brânză ca Mircea Geoană. Păcat că Ion Iliescu este la o vârstă aşa înaintată. El ar fi singurul care ar putea repune PSD pe prima poziţie între formaţiunile politice din România.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Aveti dreptate, in PSD se dau mari lupte pentru conducerea partidului. Adevarat este si ca nici unul dintre cei care vor sa ajunga presedinte in locul lui Geoana nu este mai bun ca el. Singurul lider adevarat al PSD a fost Ion Iliescu. Niciodata acest partid - daca nu cumva se va sparge acum dupa congres - nu va mai fi ca in perioada in care a fost condus de Ion Iliescu.

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

6 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

6 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

6 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

6 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

6 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

6 ore ago