UDMR îi pune pe politicieni pe jar

Anamaria Nedelcoff

Pretenţiile UDMR de a înfiinţa o facultate de medicină şi farmacie cu predare în limba maghiară i-a pus pe politicieni pe jar. Politicienii hunedoreni din opoziţie se declară total nemulţumiţi, atât de atitudinea UDMR, cât şi a PDL, care a cedat presiunilor maghiarilor şi le-au acceptat cererile, în timp ce reprezentanţii puterii spun că lucrurile trebuiau rezolvate şi clarificate în coaliţie mai demult.
Senatorul Cosmin Nicula a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, că PDL ar fi avut două căi „de atac“: să scoată UDMR de la guvernare sau să-şi dea democrat liberalii demisia. „Ceea ce face UDMR se traduce printr-un singur cuvânt: şantaj. Este un motiv de a obţine ceva de pe PDL, care cedează doar ca să rămână la guvernare, iar UDMR îşi face, prin asta, campanie internă în rândul electoratului maghiar. Eu consider că România are nevoie de facultate de medicină şi farmacie în limba română, nu maghiară. Dacă aş fi în locul PDL, aş scoate UDMR de la guvernare şi, dacă nu aş putea, mi-aş da demisia”, precizează Nicula.
În opinia deputatului PNL Mariana Câmpeanu, cel mai mare vinovat e PDL, „care se lasă manipulat de UDMR“. „UDMR este o formaţiune care îşi urmează cu consecvenţă scopurile. Problema nu este cine cere, ci cel care dă. Deci, problema este PDL, că a trecut o lege care prevede încălcarea autonomiei universităţilor, iar greşeala a plecat de la Legea Învăţământului. Eu cred că se doreşte pregătirea medicilor pentru a pleca în afară, după ce îşi finalizează studiile, altfel, nu înţeleg rostul unor facultăţi exclusive în limba maghiară sau engleză”, a declarat Mariana Câmpeanu.
Senatorul Dorin Păran crede însă că hotărârea de guvern de înfiinţare a Facultăţii de Medicină şi Farmacie în limba maghiară este una bună şi că astfel de acţiuni trebuie încurajate. „Eu cred că azi s-a clarificat totul între PDL şi UDMR, prin hotărârea de guvern privind înfiinţarea facultăţii în limba maghiară, engleză şi, eventual, germană. Acest lucru trebuia făcut de mai demult, dar s-a tergiversat şi UDMR-ul s-a supărat. Poziţia UDMR-ului nu a fost cea mai bună, au reacţionat ca atunci când nu li se rezolvă o problemă pe loc. Eu zic că nu e un lucru rău înfiinţarea unei asemenea facultăţi, nu văd pe cine ar deranja, deoarece, în opinia mea, un cetăţean modern trebuie să ştie mai multe limbi”, a menţionat Dorin Păran.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că s-au pus deja la bă­taie bani frumoși pen­tru unii candidați care…

2 ore ago

Laurențiu Nistor: Drumuri moderne pentru dezvoltarea comunităților locale

Infrastructura rutieră modernă este primul pas spre dezvoltarea social-eco­no­mică și turistică a județului Hunedoara. Consiliul…

2 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul echipei Corvinul Hunedoara Pentru că va primi titlul de Cetățean de Onoare…

2 ore ago

Bulina negră

Dan Vîlceanu, deputat neafiliat Pentru că l-a mușcat pe fostul său coleg, deputatul Florin Roman,…

2 ore ago

Ce exemplu, ce scandal! Bătaie în Parlamentul României. Florin Roman îl acuză pe Dan Vîlceanu că i-a dat un genunchi în față

Bătaie în Parlamentul României: Deputatul liberal Florin Roman îl acuză pe Dan Vîlceanu (deputat neafiliat,…

2 ore ago

Un nou val de praf saharian lovește România – Care vor fi zonele afectate

Meteorologii anunţă că un nou val de praf saharian va ajunge deasupra României, începând de…

2 ore ago