Categories: EvenimentFlash

Trei femei din Valea Jiului, trimise în judecată

Maximilian Gânju

O secretară de la filiala din Petroşani a Facultăţii de Drept a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” este judecată pentru trafic de influenţă. Alături de ea, pentru aceeaşi infracţiune este judecată şi o secretară de la Universitatea Petroşani. Tot în acelaşi dosar, o învăţătoare din municipiul Vulcan este acuzată de cumpărare de influenţă.

Fraudă la examene şi vânzare de lucrări de licenţă
Potrivit procurorilor Parchetului General, cele două secretare sunt Violeta Dorina Mârşav de la Universitatea „Vasile Goldiş” şi Bianca Tănasă, secretară în cadrul Universităţii din Petroşani, iar Claudia Dorina Brânduşa, învăţătoare la Şcoala Gimnazială nr. 4 Vulcan, este acuzată de cumpărare de influenţă. Capii acestei grupări erau doi lectori de la Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad, Mihaela Pop şi Sorin Fildan, acuzaţi că fraudau examene şi vindeau lucrări de licenţă studenţilor, iar unul dintre ei a cooptat în „reţea” şi angajatele din Petroşani.
Astfel, Mihaela Pop este acuzată de instigare la trafic de influenţă, trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi luare de mită, iar Sorin Fildan este acuzat de fals intelectual. Procurorii susţin că în cadrul Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad exista practica de a fi promovate examenele de către studenţi, fără ca aceştia să le susţină efectiv, notele fiind trecute în cataloage în mod fictiv, pe bază de reciprocitate între profesori. „În urma probatoriului administrat în cauză a rezultat faptul că în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad exista practica de a fi promovate examenele de către studenţi, fără ca aceştia să le susţină efectiv, notele fiind trecute în cataloage în mod fictiv, pe bază de reciprocitate între profesori. S-a constatat o relaţionare între cadrele universitare şi secretare, atât cele din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, cât şi cele de la o filială a universităţii (Petroşani), rezultând o implicare directă a unora dintre secretare şi cadre universitare (profesori, asistenţi universitari), în promovarea studenţilor, contra unor sume de bani, fără susţinerea examenelor de an, unele dintre secretare intervenind pe lângă profesori pentru cunoştinţe personale, în sensul celor sus-menţionate, fiind la curent şi sprijinind în activitatea infracţională unele cadre universitare”, arată procurorii.

Telefoanele le-au fost puse sub ascultare
În luna februarie a.c., la mai multe sedii ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” au fost efectuate percheziţii, inclusiv în Petroşani. Anchetatorii au ridicat de la sediul din Petroşani mai multe documente, dar şi calculatorul unităţii de învăţământ universitar. Directorul filialei din Petroşani, Milu Vladislav, prezent la percheziţii, declara că „s-a ridicat toată baza de date a filialei. Pe lângă dovezile adunate atunci, procurorii au cerut interceptarea convorbirilor telefonice ale inculpaţilor, pentru a obţine probe în dosar, iar judecătorii au fost de acord. „Astfel, în urma autorizării de către instanţa de judecată a interceptării convorbirilor telefonice purtate de inculpaţi, a reieşit faptul că, în perioada ianuarie – februarie 2013, inculpata Pop Mihaela a intervenit pe lângă alţi colegi, cadre didactice, sau le-a determinat pe inculpatele Violeta-Dorina Mârşav şi Bianca Tănasă, să accepte propunerea sa de a promova studenţi contra unor sume de bani, sau să intervină ele însele pe lângă alţi profesori în acelaşi scop. Totodată, inculpata Pop Mihaela a reuşit să-l determine pe inculpatul Fildan Sorin să acorde, la materia unde era titular, notă de trecere (prin înscrierea acesteia în catalog) unui student care nu se prezentase la examen. Pentru studentul în cauză cumpărase influenţă mama acestuia, inculpata Claudia Dorina Brânduşa”, mai arată procurorii. Pentru 300 de euro, unul dintre lectori vindea lucrări de licenţă studenţilor, iar anchetatorii au descoperit nu mai puţin de 90 de lucrări identice, toate vândute între anii 2010, 2011 şi 2012. Dosarul se judecă la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Eliminarea facilităților fiscale din construcții, undă verde pentru emigrarea angajaților din domeniu

Eliminarea facilităţilor fiscale din construcţii va accelera tendinţa de emigrare a angajaţilor din domeniu. Un…

13 minute ago

Incinta I a Cetății Deva s-a redeschis pentru public!

Joi, 30 mai 2024, a avut loc recepția la terminarea lucrărilor de reabilitare a Zonei…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Lucrurile sunt clare în regiunea cu lăm­pașe. Dacă n-ar fi vorba de democrație, parcă nici…

22 de ore ago

Bulina albă

Alexandru Moroșanu, elev al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Petroșani Pentru că a fost medaliat…

22 de ore ago

Bulina neagră

Mihaela A., condamnată pentru delapidare Pentru că nu a respectat obligațiile impuse de instanță și…

22 de ore ago

Laurențiu Nistor: Castelul Nopcsa din Țara Hațegului, readus la viață

În Țara Hațegului, la Săcel (comuna Sântămăria-Orlea), se află unul dintre cele mai impunătoare monumente…

22 de ore ago