Categories: ComunitateFlash

Tot mai mulţi donatori de sânge în judeţ

Anda Iovănesc

Donatorii de sânge din judeţ sunt în continuă creştere, dar, în acelaşi timp, creşte şi numărul persoanelor care au nevoie de o transfuzie de sânge.
Conform declaraţiilor doctorului Victoria Hălmagi, directorul Centrului de transfuzie sanguină (CTS) din judeţ, numărul donatorilor pe primul semestru al anului trecut a fost de 3.201, iar anul acesta, pe aceeaşi perioadă, este de 3.361. De asemenea, în primul semestru a crescut şi numărul de donatori noi, aceştia au fost în număr de 136 în 2012 şi de 162 în anul curent. La nivelul judeţului, sunt luaţi în evidenţă 7.210 de donatori, cu 28 mai mulţi decât în  aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cea mai des întâlnită grupă de sânge în rândul donatorilor hunedoreni este A II RH pozitiv, iar cea mai rară este AB IV (primitor universal). Totuşi, există un deficit de sânge de grupa A II RH pozitiv în judeţ, deoarece majoritatea bolnavilor care au nevoie de o transfuzie au această grupă. La o donare sunt recoltaţi 500 de mililitri de sânge.
Orice hunedorean care are între 18 şi 65 de ani poate dona sânge, dacă îndeplineşte unele condiţii, precum: să nu aibă nici o boală, să nu fie sub tratament cronic medicamentos, să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimul an, iar femeile să aibă minimum un an de zile de când au născut. De asemenea, persoana care doreşte să doneze sânge trebuie să fie odihnită, să mănânce înainte de a i se recolta sângele şi să nu consume alcool cu 72 de ore înainte de a dona. Pe lângă acestea, persoanele care au peste 50 de ani trebuie să aibă avizul medicului cardiolog pentru a putea dona sânge. Hunedorenii care au avut hepatită, tuberculoză, operaţii de tumoră, cancer sau cei care sunt sub tratament stomatologic nu pot dona.
Persoana care donează sânge primeşte şapte tichete de masă, în valoare totală de 65,45 de lei, şi are o zi  liberă de la muncă. În plus, specialiştii spun că donatorii fideli prezintă un risc mai scăzut de a face infarct şi cancer. Intervalul de timp permis între două donaţii de sânge este de 70 de zile.
Hunedorenii care doresc să doneze sânge pot face acest lucru la unul dintre Centrele de transfuzie sanguină din Deva, Hunedoara, sau Petroşani. Toţi donatorii sunt consultaţi la centrele de transfuzie, dar este recomandat ca aceştia să vină şi cu un aviz de la medicul de familie, din care să reiese că sunt apţi pentru a li se recolta sânge.
Cel mai vechi donator de sânge din judeţ este un devean şi are la activ mai mult de 100 de donări. Bărbatul este donator încă din anul 1988, de când s-a deschis CTS în Deva.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

5 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

5 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

5 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

5 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

5 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

5 ore ago