Categories: ActualitateFlash

Criză de sânge la Centrul Judeţean de Transfuzii

Natalia Bumbac

Criză de sânge din centrele de transfuzii la nivel naţional, se simte şi la noi în judeţ. Hunedorenii care donează sânge sunt cu un sfert mai puţini faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar, necesarul de lichid vital creşte de la o zi la alta, din cauza exploziei de cazuri de patologii oncologice, susţine mediul Victoria Hălmagi, directorul Centrului Judeţean de Transfuzii Hunedoara (CJTH).

Nu s-a asigurat necesarul pentru judeţ
„În toată ţara este criză de sânge. Donatorii sunt mai puţini, iar noi trebuie să alergăm pe teren după ei. Apelăm de foarte multe ori la aparţinătorii bolnavilor pentru a dona sânge. Donatorii noştri vechi nu mai vin, mulţi dintre ei sunt plecaţi în străinătate. Sunt probleme majore. Mâine mergem la punctul de colectare din Brad, zilele trecute am fost la Orăştie, Haţeg, Simeria. Avem cereri pe lista de aşteptare de la spitalele din Cluj-Napoca sau Târgu Mureş. Nici necesarul pentru spitalele din judeţ nu l-am putut asigura în această perioadă. Din acest motiv sunt amânate operaţiile. Scăderea numărului de donatori contrastează cu numărul mare de persoane cu afecţiuni oncologice, dependente de sânge”, a explicat medicul Victoria Hălmagi. Aceasta a mai spus că în luna iulie a anului trecut circa 600 de persoane au venit să doneze sânge la CJTH. În iulie 2017 numărul donatorilor a scăzut la 450. Directorul CJTH a mai arătat că şi perioada caniculei a fost un motiv pentru care hunedorenii s-au ferit să doneze sânge, sperând ca după răcirea vremii numărul lor să fie în creştere.

Buletin gratuit de analize
Persoanele care vor să doneze sânge, sunt aşteptate la punctele de colectare din judeţ. Acestea trebuie să aibă peste 18 ani şi o condiţie generală bună de sănătate. Totodată, donatorii beneficiază de o zi liberă de la serviciu, cea în care au donat sânge şi şapte tichete de masă în valoare de 9,30 de lei. În plus, ei pot afla date despre starea lor de sănătate, în urma analizelor care li se fac, cele de hepatita A, B, C sau HIV, sifilis şi alte afecţiuni, pentru a se stabili dacă îndeplinesc condiţiile de donatori.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

8 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

8 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

8 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

8 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

8 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

8 ore ago