Teze şi antiteze la Sarmizegetusa Regia

Din nefericire, dezbaterile publice despre proiectul de lege privind cetăţile dacice din Munţii Orăştiei îmbracă o serie de conotaţii care prezintă câteva fracturi logice. Domnul Marian Neacşu publică un Comunicat în care menţionează: „Proiectul a fost iniţiat de Grupul Minorităţilor, între semnatari fiind şi deputatul PSD Ionuţ Vulpescu, la momentul respectiv ministru al Culturii“.
Proiectul nu a fost iniţiat doar de grupul nostru, ci de Grupul PSD în colaborare cu Grupul Minorităţilor Naţionale, ceea ce este cu totul altceva. Discuţiile au avut loc la sediul grupului nostru, fiind prezenţi Marian Neacşu şi Ionuţ Vulpescu. Din partea noastră au fost prezenţi Varujan Pambuccian, Dragoş Zisopol, Ovidiu Ganţ şi Gheorghe Firczak. Concluzia a fost că de la Grupul PSD vom primi proiectul, să-l analizăm şi să comunicăm dacă suntem de acord cu el. Varujan Pambuccian a sugerat să fie trimis proiectul prin e-mail, dar acesta a fost trimis pe suport de hârtie, printr-un funcţionar al Grupului PSD. Noi l-am analizat şi am fost de accord cu el, mai ales că eu îi cunoşteam trecutul. Aşa cum am mai menţionat, el a aparţinut şi într-o legislatură trecută tot grupului PSD, fiind promovat fără succes de Adrian Păunescu. Marian Neacşu menţionează că între semnatari era şi Ionuţ Vulpescu, ca o garanţie a validităţii proiectului. Proiectul a fost depus fără semnătura acestuia, dar cu semnătura lui Marian Neacşu şi a altor membri ai Grupului PSD. Eu chiar l-am întrebat pe Ionuţ Vulpescu de ce nu a mai semnat şi mi-a răspuns: „Lăsaţi că e mai bine aşa“. Cu toate acestea, existau premisele ca respectivul proiect să poată fi considerat unul potrivit pentru statutul cetăţilor dacice. Dar, la conferinţa de presă care a declanşat aceste dezbateri, Laurenţiu Nistor spune răspicat: „Legea este una distructivă pentru judeţul Hunedoara, o lege care ar distruge patrimoniul nostru, al judeţului Hunedoara“. Până la urmă, proiectul a fost depus în decembrie 2015, iar în martie 2016 semnatarii pesedişti îşi retrag semnăturile. Motivaţia acestei decizii o prezintă tot în Comunicat, Marian Neacşu: „…care a pornit cu bune intenţii, însă a ajuns într-un alt punct, cel al intereselor personale, pe care PSD nu şi-l asumă“.  Nu reiese clar de unde provin şi în ce constau acele interese. Probabil că ele există şi poate că vor fi devoalate cândva.
Dar, esenţa subiectului în discuţie nu constă în aceste precizări asupra conjuncturii în care a apărut proiectul, deşi se insinuează că Grupul Minorităţilor ar fi chipurile vinovat de acest lucru. Vinovat nu este nimeni. Au mai fost cazuri când proiecte bune au fost respinse sau proiecte mai puţin bune au fost adoptate. Trist este că monumentele tot nu au un statut clar care să permită cercetarea, restaurarea, conservarea şi punerea lor în valoare, fără nici o restricţie, pragmatic şi legislativ. Este o urgenţă maximă  clarificarea regimului proprietăţii terenurilor pe care sunt amplasate monumentele. Orice altă discuţie este inutilă, chiar neproductivă. Dacă o instituţie a statului reuşeşte să concretizeze acest aspect este un succes uriaş, benefic pentru monumente. Să precizăm că astfel de probleme mai sunt la Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi la Micia. În toată această dezbatere nu contează partidele, oricare ar fi, şi nu contează oamenii, oricine ar fi. Contează doar protejarea monumentelor istorice. Nici noi, Grupul Minorităţilor Naţionale, nu vrem ca bunele noastre intenţii să fie răstălmăcite şi folosite într-un dialog politic neproductiv pentru această problemă.
Gheorghe Firczak

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Cat a platit impostorul acesta ca sa-i publicati prezentarea asta care seamana cu un proces verbal de la sedinta de partid?
    Ati facut un "grup" format din 3 persoane....ati iesit la o bericica si ati stat la povesti, iar acum prezentati rezultatul...care putea fi trimis prin email, dar a fost trimis pe hartie.
    Sunteti penibili!

  • Nu știu dacă la tine e vorba doar de răutate sau e chiar ură. Nu e rău nici așa că ura e un sentiment uman. Dar nu reiese că discuția ar fi avut loc la vreo crâșmă.

  • Bre Firczakule, esti doar un oportunist ca majoritatea colegilor tai din parlament. Nu pot sa uit cum incercai sa iei apararea lui Basescu si a ta, cand ati votat cu doua maini taierea salariilor bugetarilor si taxarea suplimentara a pensiilor. Iesi naibi la pensie, poate te va uita lumea ca pe un vis urat.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că e dragoste mare între un personaj de la noi și o…

3 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că a convins cu talentul său de antrenor, fiindu-i…

3 ore ago

Bulina neagră

Vasile R., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală…

3 ore ago

Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor: Votați-l pe Iulius Bedea! Votați-l pe Iulius, un om devotat orașului și cetățenilor

Ieri, președintele social-democraților hu­nedoreni, Laurențiu Nistor și primarul din Simeria, Iulius Bedea, au susținut o…

3 ore ago

Aveți grijă ce plăți faceți pe internet! O hunedoreancă a rămas fără banii din contul fetiței sale

Una dintre fiicele femeii din muni­cipiul Hunedoara a făcut o plată în valoare de 9…

3 ore ago

Învinuită de distrugere. Supărată că a pierdut, o femeie a făcut zob un aparat de păcănele

Femeia din Simeria, amatoare de jo­curi de noroc, și-a folosit poșeta drept armă în lupta…

3 ore ago