Categories: Comunitate

Spectacolul de Dragobete s-a lăsat cu o cerere în căsătorie

Magdalena Şerban

Marţi, la Teatrul de Artă din Deva s-a cântat în dulcele glas al iubirii. Cu prilejul zilei de 24 februarie, când românii celebrează Dragobetele, cei de la Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean“ au pus în scenă, alături de o serie de invitaţi, un spectacol care de acum încolo se vrea a deveni unul de tradiţie. Evenimentul s-a desfăşurat cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara.

A spus DA, pe nerăsuflate
Sală plină, nesperat de mulţi tineri prezenţi în public şi surprize care s-au ţinut lanţ pentru spectatori. Aşa se poate descrie prima ediţie a spectacolului ,,Dor de Dragobete“, desfăşurat la teatrul devean. Cu un coregraf precum Mircea Resiga şi un scenograf ca Mariana Lemneaţă, personajele-simbol Baba Dochia şi Dragobetele, misterioasele Iele, alături de clasica poveste de iubire şoptită pe acorduri de fluier şi întreruptă doar de descântecele rostite de fetele care-şi căutau sortitul, toate au dat naştere unei adevărate scenete, în care dragostea rămânea mereu subiectul principal. Nu a lipsit nici tradiţionalul joc al feciorilor şi fetelor, iar ca Dragobetele să facă minuni, a avut loc şi o cerere în căsătorie, în direct. Aida Busuioc, una dintre dansatoarele Ansamblului, a fost cerută de soţie de către sufletul său pereche, care a plănuit totul în mare taină. A fost momentul în care sala s-a încărcat de emoţie, rezonând cu gestul celor doi îndrăgostiţi. Totodată, prin prestaţiile lor artistice, interpreţii Izabela Tomiţă, Cristian Fodor, Aida Busuioc, Liliana Laichici, Ovidiu Olari, Gabriel Popescu, Flaviu Cristea şi Lorena Pascu, acompaniaţi de Orchestra Ansamblului Profesionist ,,Drăgan Muntean“ al cărui dirijor este prof. George Cîlţea, au încântat inimile hunedorenilor.

Avem sărbători emblematice
„Pe vremuri, în dimineaţa de Dragobete, îmbrăcaţi în cele mai bune haine, tinerii se întâlneau în centrul satului sau în faţa bisericii. Dacă timpul era favorabil, porneau cântând în grupuri către pă-
dure sau prin lunci, în căutarea ghioceilor şi a altor plante miraculoase folosite pentru descântece de dragoste, iar dacă vremea era urâtă, se adunau la unii dintre ei acasă şi se ţineau de jocuri şi de poveşti. În acea zi, se făceau logodne simbolice pentru anul următor (uneori le urmau logodnele adevărate) sau fetele şi băieţii făceau frăţii de sânge. Pentru toţi, sărbătoarea dragostei era socotită una de bun augur pentru treburile mărunte, dar nu şi pentru cele mari. Deoarece se credea că Dragobetele îi va ajuta pe gospodari să aibă un an mai îmbelşugat decât ceilalţi, în respectiva zi, oamenii nu munceau, la fel ca în cazul sărbătorilor religioase. Cert este că Dragobete reprezintă un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Urmând firul credinţei populare, se pare că Dragobete (numit şi Cap de primăvară, Năvalnicul sau Logodnicul Păsărilor) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Dragobete a rămas până şi astăzi, simbolul suprem al dragostei autohtone. Consider că este datoria noastră de a duce mai departe aceste poveşti mitice, moştenite de la înaintaşii noştri, de a ne bucura de farmecul şi frumuseţea lor şi de a le împărtăşi noilor generaţii. Este o sărbătoare frumoasă, plină de sensibilitate şi semnificaţii, în care poporul nostru se regăseşte“, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Cristian Fodor, managerul Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean“ şi organizator al evenimentului. Acesta a mai precizat că următoarea perioadă va fi un bun prilej de reînnodare a vechiului cu autenticul, din programa acţiunilor artistice făcând parte reprezentaţii precum „Spectacolul Primăverii“ (21 mai), respectiv „Mărie, dragă Mărie“ (14 august). Alte detalii despre viitoarele manifestări se pot obţine accesând atât site-ul de prezentare a Ansamblului, www.ansambluldraganmuntean.ro, cât şi pagina de Facebook a acestuia, care are deja câteva mii de aprecieri.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

16 ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

16 ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

16 ore ago