Categories: Actualitate

Se fură judeţul, fără jenă

Volodia Macovei

Scandalul care a izbucnit după ce Consiliul Judeţean Hunedoara a aprobat finanţările nerambursabile, cu dedicaţie de nouăzeci de procente pentru biserici, unele mai ocoşe decât altele, arată că trăim vremuri în care cei care conduc judeţul par să măsluiască banul public, adică al nostru, după cum au chef, fără jenă, fără emoţii, urmărind doar interese ce sunt extrem de departe de ale noastre.

Urâcios şi revoltător în toată povestea asta este faptul că grupul de conducători ai judeţului nu are nici măcar subtilitatea de a masca în vreun fel aceste afaceri ce apar suficient de dubioase pentru a trezi suspiciuni dintre cele mai negre. Nu sunt subtili, pentru că nu-i interesează părerea cetăţenilor, părerea presei, părerea societăţii civile. Aşa cum şi actualul guvern  omnipotent nu are nici o emoţie să ia măsuri împotriva cetăţeanului, trâmbiţând că ne face bine.
Mai-marii zilei s-au obişnuit să nu le sufle nimeni în ciorbă, să nu-i atingă nimeni, cu nimic, să-şi facă de cap în funcţiile în care au fost aleşi de oameni, pe baza unor promisiuni mincinoase că vor munci pentru judeţ, pentru comunitate. S-au obişnuit să preseze pe oricine încearcă să spună ceva, să critice sau să ia atitudine, pur şi simplu. S-au obişnuit să fie prea-măriţi, pupaţi în cele zone de primari, de directori, de secretari şi secretare, de angajaţi. De ce ar mai avea emoţii, când mai fac vreo nefăcută cu banii hunedorenilor?
Citeam ancheta publicată de noi în ziarul de astăzi, anchetă realizată de reporterii publicaţiei online HunedoaraLibera.ro, deci preluată de la ei, în care apar 10 asociaţii fantomatice, cu nume halucinante, înscrise în aceeaşi zi, pe aceeaşi adresă, cinci din ele figurând acum cu sume dodoloaţe pe lista de finanţări nerambursabile a Consiliului Judeţean. Asociaţii semănând, poate, cu portofelele aleşilor nesătui, canale de scurgere a banului cetăţenului, către averea politicianului hunedorean.
Pur şi simplu, devine incredibilă lipsa de respect faţă de cetăţeni, faţă de slujba încredinţată, faţă de cuvântul dat. Fără onoare, fără obraz, banul hunedoreanului este dus pe apa intereselor politicienilor care conduc destinele zonei. Groaznic, nefiresc, umilitor…

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Doamne fereste ! Cum conduce judetul un jeg ca el ? Un nemurici lipsit de scrupule care isi vinde familia, cei doi copii, un baiat si o fata, din diverse relatii sexuale. Viata publica hunedoreana, dupa anul 1989, nu cunoaste un om, adică Mircea Moloț, mai lipsit de caracter, un nemernic de asemenea talie.

  • Astăzi în judeţul Hunedoara domneşte baronul Mircea Moloţ, de la Partidul Naţional Liberal, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Povestea lui Moloţ este simplă: informator al Securităţii pe vremea lui Ceauşescu, bani sifonaţi de la Consiliul Judeţean Hunedoara către firmele apropiaţilor săi, mult tupeu politic, ca să nu spunem nesimţire, şi, în general, o viaţă bună şi prosperă pentru baronul Mircea. Când nu conduce judeţul Hunedoara, Moloţ participa la partide îmbelşugate de vânătoare. Este aşadar vânător împătimit, premiat chiar pentru trofeele de cerb împuşcate, are două vile şi proprietăţi de peste 100 de hectare de teren în judeţ. În comuna Certeju de Sus deţine un conac, alături de 84 de hectare de teren. O proprietate demnă de un grof maghiar, aşa cum exista în Transilvania pe vremuri. Asta este viaţa lui Moloţ, alegătorii îl votează iar el trăieşte pe picior mare. Baronul Moloţ nu face un secret din faptul că ginerele său, pe nume Robert Venter, a câştigat contracte de peste 2 milioane de euro de la Consiliul Judeţean Hunedoara, printre care şi lucrarea de renovare a sediului instituţiei. Acelaşi Venter a primit şi lucrări de construcţii în cadrul proiectului european pentru modernizarea şi reabilitarea reţelelor de canalizare şi apă din Deva şi Hunedoara. Proiectul a fost implementat de compania de apă a judeţului, deţinută de consiliul judeţean. Adică banii erau plătiţi din pixul subordonaţilor lui Moloţ. Aşa se întâmplă în familiile baronilor locali din România, îţi vin milioanele de euro în buzunar şi trebuie să-i iei, n-ai ce face! Acest proiect de canalizare, în valoare de 63 de milioane de euro, a fost un bun prilej pentru îmbogăţirea şmecherilor din oraşul Deva, printre ei şi familia fostului boxer Mihai Leu. În timp ce băieţii deştepţi de la Deva căpuşau contractul european cu pricina, Consiliul Judeţean Hunedoara băga în faliment tocmai firma de construcţii deţinută de instituţie. Firma care putea să facă lejer lucrările în acest proiect. CJ Hunedoara deţinea compania Drumuri şi Poduri SA Deva. Compania primea contracte pentru modernizarea drumurilor de la Consiliul judeţean, apoi aceste lucrări erau subcontractate către alte firme private. În final compania de stat a dat faliment. Printre cei care sifonau banii de la Drumuri şi Poduri SA era şi afaceristul Gabriel Doda, arestat recent pentru acuzaţii de crimă organizată şi evaziune fiscală. O altă firmă care căpuşa compania de construcţii judeţene era şi Viva Construct, deţinută de un anume Vasile Axinte, apropiat al senatorului PSD de Hunedoara, Cosmin Nicula. Semn că la Hunedoara combinaţiile politice se fac şi între partide, mai ales în familia USL.

  • Dle MOISE nu stiu daca ai dreptate,de ce oare il voteaza hunedoreni in masa,pentru ca este un f bun manager al judetului,va pot demonstra ca daca ar mai candida 0 suta de ani tot el ar fi ales ,si ar fi spre binele nostru al tuturora

  • Florin , gresesti,baciul are un sistem organizat, mafiot, care din cea mai amarata comuna pana la municipii , percuteaza ca locotenetii din Cosa Nostra, face trafic de influenta , presiuni,amenintari voalate, slugile sale manipuleaza gloata, mint, promit, inseala la propriu si la figurat, si fara discutie este complet incompatibil,ANI merge cu anchetele in pas de melc, DIICOT , merge cu viteza furnicii , dar e mare musuroiul sau sunt prea multe increngaturi pe copacul necinstei si hotiei .Oare ginerele nu se incadreaza la rude de gradul 1, 2,3, sau cat o fi?Daca in 30 04 se spulbera mitul de lut al baciului, si sa fii sigur ca se spulbera, atunci tot sistemul sau cade ca un castel de carti de joc si multi suspina cu jale cand le vine invitatia la camera cu masa , scaun si coala alba cu pix , sa-si depene amintirile .Trebuie sa stiti un lucru. Toate activitatile sunt monitorizate, chiar daca arhivele de pe la unele firme cu ,, dureri,, au luat foc, au fost inundate sau au disparut. E pacat in viata sa fi dascal sa formezi caractere si tu sa fii un personaj josnic in timp ce colegii tai au ramas sarci dar cinstiti.Cum poti sa justifici averi colosale chiar daca la un momnet dat le-ai trecut pe rude sau pe paravane de carton, peste care va cadea pleasca proprietatii,ca o ploaie calda de vara care sporeste roadele ,cum s-a mai intamplat in tara asta. Fidelii vor fi scuipati, ridiculizati, cei care au gresit fata de aproapele lor, vor suporta rusini ca nici dumicatul nu le va mai intra pe gat.Licitatii trucate, subantreprize, dedicatii, fonduri deturnate,deconturi fara acoperire legala,asociatii necunoscute, capusari, firme de apartament, devize cu plati suprapuse, adica platite de doua sau de trei ori,sub coduri diferite,, ex -sapat sant , executie transeu, dislocare pamant,-1000 m.c. etc,Florine lasa pnl -ul ca deja e rece , si -ti cauta partid.Locotenetii din PNL in judet doar au beneficiat de fonduri uriase in ultimii 5 ani cum nu au primit judetele Sibiu , Alba , Gorj, Valcea si Caras la un loc.Au relizat o serie de proiecte-lucrari , fireste dar au supt atat de mult incat la lucrarile facute asfaltul se rupe ca napolitana ,vezi dj-urile betonul se farama ca halvaua, podurile se darama ca surcelele, vezi cazul Bretea , peretii se scorojesc ca vinacetul,-camine , scoli,biserici, ,iar comisionale grele asigura traiul bun doar alesilor in timp ce comunitatile spera iluzoriu.Ti se da cu o mana si ti se ia cu doua. Bine a zis mai sus colegul de breasla ,,fara onoare , fara obraz,,halal Romanie.

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

7 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

7 ore ago